hemgjorda chips med champagne

Hemgjort chips med smetana, löjrom, picklad lök dill och gräslök

Betyg (0 röster)

Tillfälle
Nyårsmat

Beskrivning

Att göra chips hemma är inte svårt alls. Kräver lite pyssel och man måste vara lite tålmodig men resultatet blir gott och gästerna imponerade. Att dessutom toppa dessa krispiga godsaker med smetana och löjrom och lite lök gör ju inte saken sämre.

Mycket kan förberedas med gör dessa små rackare direkt när gästerna kommer annas finns risken att dina chips mjuknar. Och det vill man inte – de skall vara krispiga och knapriga!

Ingredienser

  • 1 stor bakpotatis
  • smetana
  • löjrom
  • schalottenlök
  • dill
  • gräslök
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • olja att fritera i

Tillagning

  1. Blanda ättika socker och vatten och rör tills sockret löst sig. Tillsätt skivad schalottenlök och låt ligga i lagen minst 30 min men gärna längre.
  2. Hyvla eller skär potatis tunt, ca 2mm så enklast är att använda en mandolin. Lägg skivorna i kallt vatten och låt ligga där några minuter. Ta upp potatisen och lägg på handduk, låt dem bli helt torra.
  3. Hetta upp en kastrull med olja och värm oljan till mellan 130-140C. För att chips ska bli bra kör man dem low & slow så de inte bränns. Fritera chipsen i omgångar tills de fått fin färg eller tills oljan tystnat. Lägg på papper eller ugnsgaller och låt torka, gärna över natten.
  4. Precis innan servering adderar du smetana, löjrom, syrad lök och hackad dill och gräslök. Äts direkt för bästa krispet.

Rekommenderad dryck

Vve Fourny Vertus Brut Nature Blanc de Blancs

Vve Fourny Vertus Brut Nature Blanc de Blancs (Ch)

En mycket torr, medelfyllig champagne med tydlig friskhet och krämig mousse. Ren, frisk doft av citrus, granny-smith...
Pris: 371:- (75 cl)

Vve Fourny Blanc de Blancs Extra Brut Premier Cru (Ch)

Klar guldgul färg. Medelstor doft med inslag av citrus och gröna äpplen. En torr, medelfyllig champagne med frisk...
Pris: 351:- (75 cl)
Vve Fourny Cuvée

Vve Fourny Cuvée ”R” Extra Brut (Ch)

En torr, frisk champagne med inslag av kola, citrus, bröd och nötter.
Pris: 501:- (75 cl)
Vve Fourny Blanc de Blancs Brut Premier Cru – Magnum

Vve Fourny Blanc de Blancs Brut Premier Cru – Magnum (Ch)

Klar guldgul färg. Medelstor doft med inslag av citrus och gröna äpplen. En torr, medelfyllig champagne med frisk...
Pris: 792:- (150 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

en tallrik med havskatt
Fisk

Grillad havskatt, vitvinssås, fänkål och dillolja

tre såser till grillen skålar
Kött

Tre grillsåser till kött

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close