canape på ett skåp med vinflaska

Kanapé med svampkräm, syrad lök, champinjon och krasse

Betyg (02 röster)

Tillfälle
Nyårsmat

Beskrivning

Kanapé är ett festligt ord för en liten macka. Det kan antingen vara en smördegsbakelse eller en liten smörstekt smörgås och oftast med något skaldjur eller lax på toppen. Gemensamt för alla kanapéer är att de skall ätas med fingrarna under mingel och kallprat. Se till att ha många små servetter att tillgå för gästerna.

Här serverar vi med en mjuk svampkräm med lite picklad lök till. Kräver lite förberedelse men är riktigt smakrika och fina. Passar utmärkt till ett mer fylligare mousserande vin.

Ingredienser

  • 3 st rostbröd
  • 1 näve kantareller (tratt eller gula)
  • 3 st champinjoner
  • 3 msk cream cheese
  • 2 st schalottenlök
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • smör att steka i
  • 0,5 dl vitt vin (eller vatten)
  • krasse

Tillagning

  1. Blanda ättika socker och vatten och rör tills sockret löst sig. Tillsätt skivad schalottenlök och låt ligga i lagen minst 30 min men gärna längre.
  2. Hacka ner kantarellerna och 2st champinjoner grovt. Stek i smör några minuter. Tillsätt en hackad schalottenlök och svetta den några minuter. Tillsätt vitt vin och låt det sjuda någon minut tills vinet är helt borta. Häll upp allt på en tallrik och låt svalna helt.
  3. Mixa svampen i matberedare tills helt slät. Tillsätt färskosten och blanda runt. Smaka av med salt och lägg upp på sprits om du har, annars kan du skeda upp den på brödet sen också.
  4. Stansa brödet i önskad form och stek brödet i smör i en panna tills gyllene.
  5. Hyvla sista champinjonen tunt på mandolin. Har du ingen mandolin får du visa dina färdigheter med kniven och skära champinjonen supertunt istället.
  6. Spritsa på krämen på brödet, toppa med syrad lök hyvlad champinjon och krasse.

Rekommenderad dryck

en flaska casalforte ripasso

Casalforte Ripasso 2020 (Vi)

Smakbeskrivning Casalforte Ripasso har en purpurröd färg med mörka kanter och en fyllig doft av mogna bär. Där...
Pris: 109:- (75 cl)
en flaska magnum av ripasso casalforte

Casalforte Ripasso 2019 – Magnum (Vi)

Casalforte Ripasso har en purpurröd färg med mörka kanter och en fyllig doft av mogna bär. Där finns björnbär och...
Pris: 235:- (150 cl)
en flaska amarone casalforte

Casalforte Amarone Della Valpolicella 2018 (Vi)

Casalforte Amarone della Valpolicella har en mörkt purpurröd färg. Doften är intensiv, russinlik med inslag av...
Pris: 199:- (75 cl)
flaska magnum casalforte amarone

Casalforte Amarone Della Valpolicella 2018 – Magnum (Vi)

Casalforte Amarone della Valpolicella har en mörkt purpurröd färg. Doften är intensiv, russinlik med inslag av...
Pris: 479:- (150 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

en tallrik med havskatt
Fisk

Grillad havskatt, vitvinssås, fänkål och dillolja

tre såser till grillen skålar
Kött

Tre grillsåser till kött

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close