olika sorters ostar på bord

Ostskola del 1

Betyg (0 röster)

Beskrivning

Ost är fantastiskt – men det finns så många olika stilar, sorter och konsistenser. För att försöka skapa lite ordning i begreppen har vi satt samman en liten ostskola. Vi börjar med hårdostar.

En hårdost är, som man hör på namnet, fast i konsistensen. Herrgård, Prästost och Svecia är exempel på hårdostar. Hårdostarna delas i sin tur upp i grynpipiga, rundpipiga och täta ostar.

Tillverkningsmetoderna mellan dessa skiljer sig åt – vilket gör att de får olika konsistens. Under den första tiden, då osten lagras, så jäser osten och det bildas koldioxid i osten. Denna koldioxid skapar hålrum i osten – så kallad pipbildning.

Grynpipiga ostar
Grynpipiga ostar bildas genom att man skiljer vassle och ostkorn från varandra innan ostmassan bildas. Små håligheter uppstår eftersom ostkornen omges med luft och under lagringen, i ca 16-20°C då syrningsbakterierna förökar sig, bildas koldioxid som fortsätter att utvidga hålen. Grynpipiga ostar smälter lättare än rundpipiga som ger en mer trådig konsistens vid smältning.

Exempel på grynpipiga ostar
Hushållsost
Prästost
Svecia
Västerbottensost
Manchego

Rundpipiga ostar
För att tillverka rundpipig ost lämnas vasslen kvar då ostmassan formas och endast några få hål bildas, men gasen får dem att utvidgas under lagringen. Rundpipig ost lagras kallt, ca 10°C så ostmassan smält samman ordentligt innan pipbildningen kommer igång och sedan ökas temperaturen till 16-20°C.

Exempel på rundpipiga ostar
Appenzeller
Edamer
Emmentaler (schweizerost)
Grevé
Gruyère (även det en schweizerost)
Herrgårdsost

Täta ostar
Tät ost formas först då det inte finns någon laktos kvar i ostmassan och då kan inte bakterierna bilda någon gas och osten förblir tät. Ostmassan mals och skärs (sk. cheddringsprocess) innan lagringen och koldioxiden försvinner därmed.

Exempel på täta ostar
Cheddar
Gouda
Parmesan

Ingredienser

Tillagning

Rekommenderad dryck

en flaska speri ripasso
Ekologisk

Speri Ripasso 2020 (Vi)

Ett medelfylligt och elegant vin med smak av körsbärskärnor, fat och kryddor. ...
Pris: 179:- (75 cl)
timperosse flaska magnum vin

Mandrarossa Timperosse Petit Verdot 2021 (Si)

Mandrarossa Timperosse har en mörk djupröd färg. Doften är intensiv med mörka bär och frukter, som plommon, svarta...
Pris: 259:- (150 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

en tallrik med havskatt
Fisk

Grillad havskatt, vitvinssås, fänkål och dillolja

tre såser till grillen skålar
Kött

Tre grillsåser till kött

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close