massa av ostar på ett bord

Ostskola del 2

Betyg (01 röst)

Beskrivning

I den andra delen av ostskolan tittar vi närmare på mögelostar – och inte vilka mögelostar som helst; utan vitmögelostar. Du har garanterat smakat en eller flera av dessa mjuka, krämiga ostar med sina vita, ludna skal.

Vid tillverkningen av vitmögelostar tillsätter man sporer från antingen penicillinum candida eller penicilinum camemberti – som de två mögesvamparna heter – på utsidan av osten. Under tiden osten lagras växer mögelsvampen och skapar det typiska vita ”skalet” på utsidan av osten.

Vitmögelostar mognar från utsidan och in; och när man köper en vitmögelost är det viktigt att säkerställa att kärnan inte är för hård och omogen. Osten ska inte heller vara för mjuk i kärnan, det kan vara ett tecken på att osten är överlagrad. Om du är osäker så kan du alltid fråga personalen i butiken.

Vitmögelostar är ofta milda och ibland gräddiga i smaken med toner av rå svamp och nötter. Doften är frisk och har ibland inslag av ammoniak. Även om osten luktar starkt av ammoniak – betyder det inte att osten är överlagrad, dock kan doften – om osten har blivit överlagrad – sprida sig till smaken, så vi rekommenderar alltid att du provsmakar osten innan du köper den.

Köp gärna dina ostar i en ostbutik eller i delikatessavdelningen där du kan fråga personalen och även få smakprover!

Några av de mer kända vitmögelostarna är bland annat:

Brie – en mjuk och mild vitmögelost gjord på pastöriserad mjölk. Servera den gärna på lite hemmagjort knäckebröd, kanske med lite fikonmarmelad till.

Brie de Meaux – mild och mycket smakrik med en doft av nötter och lite ladugård. Mörkare skorpa än brie och med ett mer gult innehåll. Brie de Meaux får inte göras av annat än opastöriserad mjölk. Den är perfekt som den är och det bästa tillbehöret är ett gott vin.

Camembert de Normandie – en av de mer berömda ostarna. Den är gjord på opastöriserad mjölk och skalet är vitt med en ljust rödbruna streck och fläckar. Kryddig doft och gräddig smak med lite sälta.

Brillat-Savarin – En härligt gräddig ost som görs genom att man blandar mjölk och grädde vilket ger den speciella milda, gräddiga smaken. Ät den ung och gärna tillsammans med ett gott fruktbröd eller bär.

Ingredienser

Tillagning

Rekommenderad dryck

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

en tallrik med havskatt
Fisk

Grillad havskatt, vitvinssås, fänkål och dillolja

tre såser till grillen skålar
Kött

Tre grillsåser till kött

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close