Kategori: Skaldjur
Moules marinières med smak av Gotland

Skaldjur

Få saker är godare än skaldjur. Med det allra bästa havet kan ge är matlagningen alltid enkel. Ofta behöver man inte göra mer än att ställa fram en tallrik ostron, blåmusslor som hastigt har fått koka i vitt vin och lök, eller vispa samman en aioli till lite havskräftor – resten gör naturen. Här har vi samlat skaldjursrecept som passar alla matentusiaster, oavsett om du suktar efter skaldjursrätter som är enkla att göra, som passar till festen eller lyxprojekt som gör att din skaldjurstallrik blir till en gastronomisk fest.

Frågan är om någon del av världen har bättre skaldjur än vi har i våra kalla nordliga vatten. svensk hummer är en läckerhet som gourmetkockar i alla kök är avundsjuka på, men även ostron, pilgrimsmusslor och havskräftor tillhör de allra bästa på våra kyliga breddgrader. Har du inte prövat att göra en moules marienières så måste du. Det är himmelskt gott och är dessutom snabb och enkel matlagning. Blåmusslor kan du köpa frysta så slipper du rengöringen. Färska räkor är en annan svårslagen läckerhet, för att inte tala om havskräftor med en självslagen aioli, mycket mer behöver man inte göra för att ställa fram en festmåltid. Tänk på att vissa färska skaldjur kan vara knepiga att skala, som kungskrabba, frys dem hastigt så går det lättare. En havskräfta på råraka med smetana smaksatt med brynt smör är en svårslagen delikatess. Skaldjur är ganska enkelt att välja vin till; tar man champagne blir det aldrig fel eller något annat mousserande vitt. Annars är torra vita viner gärna med friskhet och syra bra val, sauvignon blanc, riesling och chardonnay är säkra kort till vad som helst på skaldjurstallriken.

Läs mer
Pilgrimsmussla
Skaldjur

Stekt pilgrimsmussla med karamelliserad grädde, chorizo och krasse

en macka med hummer
Skaldjur

Hummertoast med västerbottensmetana och dillpicklad gurka

tallrik med Moules marinières med smak av Thailand
Fem variationer på Moules marinières

Moules marinières med smak av Thailand

tallrik med Moules marinières med smak av Portugal
Fem variationer på Moules marinières

Moules marinières med smak av Portugal

tallrik med Moules marinières med smak av Normandiet
Fem variationer på Moules marinières

Moules marinières med smak av Normandie

tallrik med musslor Moules marinières
Fem variationer på Moules marinières

Moules marinières med smak av Medelhavet

en tallrik med calamares
Skaldjur

Calamares

Moules marinières med smak av Gotland
Fem variationer på Moules marinières

Moules marinières med smak av Gotland

Bönotto med skaldjur, tomat och dragon
Skaldjur

Bönotto med skaldjur, tomat och dragon

Tapas med grillad rödräka, citronmajonnäs på grillad baguette, manchego och chark
Mackor

Tapas med grillad jätteräka, citronmajonnäs på grillad baguette, manchego och chark

Förrätt - Ostron med gurka-, chili- och ginvinägrett
Skaldjur

Ostron med gurka-, chili- och ginvinägrett

Råraka med havskräfta och brynt smörsmetana
Skaldjur

Råraka med havskräfta och brynt smörsmetana

Räktoast med fänkål
Mackor

Räktoast med fänkålssallad

strok med gurka på is
Skaldjur

Ostron i gurkjuice med fänkål- och äppelsnö

små blad med räkor på och lök
Skaldjur

Räkfyllda hjärtsalladsblad med syrad lök och ingefära

skaldjursrätt på tallrik
Pasta

Medelhavspasta med bläckfisk, musslor och räkor

musslor i fat
Skaldjur

Cozze gratinate – Gratinerade musslor

små förätter i skålar
Skaldjur

Skaldjurssallad

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close