Bönotto med skaldjur, tomat och dragon

Bönotto med skaldjur, tomat och dragon

Betyg (01 röst)

Kategori
Skaldjur
Måltid
Huvudrätt
Antal
4
Tillagningstid
1 timma

Beskrivning

En ”risotto” av bönor som toppas med havets läckerheter. En klart lyxig rätt med ostron och kräftstjärtar som tillsammans med parmesan och pistagenötter platsar på vilket festbord som helst. En rätt till helgens finare vitvin eller varför inte en flaska champagne.

Receptet är skapat av Louise Johansson

Ingredienser

  • 6 råa havskräftstjärtar
  • 4 ostron, bohuslänska, öppnade (tillsätt gärna spadet i bönotton)
  • 2 dl torkade bondbönor eller annan mjölig bönvariant, blötlagnda
  • 1 bananschalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 dl kräftsås
  • maizena till redning
  • 50 g smör
  • 150 g parmesanost, riven (spara lite till garnering)
  • 1 msk champagnevinäger
  • salt

  • 3 plommontomater, delade i kvartar
  • 1 vitlöksklyfta, skivad
  • 4 kvistar färsk dragon (spara lite till garnering)
  • ½ dl olivolja
  • salt

  • Rostade pistagnötter till servering

Kräftsås

  • Skalet från havskräftorna
  • 2 msk rapsolja till stekning
  • 1 bananschalottenlök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 tsk fänkålsfrön
  • 2 tsk dillfrön
  • 3 dl vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk Noilly Prat
  • salt

Tillagning

  1. Börja med att tillaga kräftsåsen genom skala kräftorna, lägg kräftstjärtarna (skalade) i kylskåpet. Fräs kräftskal, lök, vitlök, tomatpuré, fänkålsfrön och dillfrön cirka 2 minuter i en stor kastrull. Häll i vin och grädde och koka på medelvärme i cirka 20 minuter. Sila såsen och släng skalen.
  2. Sätt ugnen på 175°C varmluftseffekt. Blanda tomater, vitlök, dragon, olivolja och salt i en ugnssäker form och baka i 10 minuter.
  3. Fräs lök, vitlök och bönor i olivolja tills det blir glansigt. Häll i hälften av kräftsåsen och koka bönorna mjuka, späd med mer kräftsås. Red av med maizena till ”risottokonsistens”, rör ner parmesanost och smör. Smaka av med champagnevinäger och salt.
  4. Toppa bönotton med hackade ostron, kräftstjärtar, pistagenötter, parmesanost och dragonblad.

Rekommenderad dryck

Mandrarossa Santannella 2016

Mandrarossa Santannella 2018 (Si)

Mandrarossa Santannella har en klar ljus, gyllene färg. Doften är generös och fruktig. Fianodruvan bjuder på en...
Pris: 189:- (75 cl)
en flaska grillo från sicilien vin från mandrarossa

Mandrarossa Grillo 2021 (Si)

Grillo Costadune är ett elegant och kryddigt vitt vin med doft av persikor, passion- och grapefrukt och inslag av...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska champagne fourny blanc de blanc

Vve Fourny Blanc de Blancs Extra Brut Premier Cru (Ch)

Klar guldgul färg. Medelstor doft med inslag av citrus och gröna äpplen. En torr, medelfyllig champagne med frisk...
Pris: 359:- (75 cl)
en flaska champagne charles orban

Charles Orban Brut Blanc de Blancs (Ch)

Charles Orban Blanc de Blancs tillverkas endast i små volymer. Den har en frisk och brödig arom med inslag av...
Pris: 389:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

Råraka med havskräfta och brynt smörsmetana
Skaldjur

Råraka med havskräfta och brynt smörsmetana

små blad med räkor på och lök
Skaldjur

Räkfyllda hjärtsalladsblad med syrad lök och ingefära

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close