en tallrik med calamares

Calamares

Betyg (04 röster)

Kategori
Skaldjur
Måltid
Förrätt
Antal
4
Tillagningstid
1 timma

Beskrivning

Calamares – den tioarmade bläckfisken som slarvigt fått ge namnet till hela familjen av bläckfiskar (det finns ca 300 olika arter) – är en vanligt rätt runt medelhavet i Europa där den ofta friteras. I Asien, Amerika och Australien steks den snabbt i soppor och bowls och kanske till och med som snacks i baren. I Sverige har tyvärr inte tagit denna delikatess till oss riktigt ännu. Men vi är på god väg och numera hittar vi Calamares enkelt i affärens frysdisk.

I detta recept står det att du behöver 6 nävar Calamares. Hur stor är en näve? Bra fråga! Den är så stor som din näve är. Vi tänker att om man har små händer äter man lite mindre medan om du har stora nävar äter du lite mer. Tydlig och enkel regel. En annan tydlig och enkel regel – det är att servera cava till tapas!

Att blanda egen majonnäs är mycket enkelt och något få gör i sina kök. Se alltid till att du har olja hemma så kan du när som helst vispa ihop en majonnäs till middagen. Du kan enkelt variera den genom olika smaksättningar.

Ingredienser

  • 6 nävar frysta Calamares (gärna mixade, annars bläckfiskringar)
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 dl maizena
  • 3,5 dl ljus öl
  • 1 ägg
  • olja till fritering
  • 1 knippe salladslök

Majonnäs

  • 1 ägg
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl neutral olja

Tillagning

  1. Blanda mjöl, maizena, öl, ägg och en nypa salt till en smet. Täck med plast och ställ i kyl 30 min. Blir smeten för tjock kan du spä med lite mer öl
  2. Blanda ägg, vinäger, dijon och vitlök, mixa med stavmixer så allt blandas. Tillsätt olja droppvis i början under mixning, öka strålen vartefter majonnäsen blir tjockare. Smaka av med salt.
  3. Doppa den tinade bläckfisken i frityrsmeten och direkt ner i den varma oljan. Fritera tills gyllene på 180C.
  4. Lägg upp på fat och toppa med hackad salladslök

Rekommenderad dryck

en flaska vilarnau cava

Vilarnau Organic Brut Nature (Ca)

Ljus, gul färg och små, fina bubblor. Fruktig, elegant doft med inslag av päron och gula plommon. Helt torr, frisk ...
Pris: 99:- (75 cl)
vilarnau_brut_vintage

Vilarnau Brut Nature Vintage 2019 (Ca)

Vilarnau Brut Nature Vintage är helt torr – utan någon tillsats av dosage – vilket gör att vinets friskhet och...
Pris: 129:- (75 cl)
vilarnau rose delicat reserva cava

Vilarnau Organico Rosé Delicat Reserva (Ca)

Vilarnau Rose Delicat Reserva är frisk, fruktig och smakrik med toner av mogna hallon och jordgubbar – utmärkt att...
Pris: 89:- (75 cl)
Albert de Vilarnau Fermentado en Castaño 2016 flaska cava

Albert de Vilarnau Fermentado en Castaño 2016 (Ca)

Ljust gyllengul färg med små, fina bubblor. Stor, komplex doft, med tydliga toner av citrus, mogen persika och rostat...
Pris: 299:- (750 cl)

Kommentarer

Relaterade matrecept

små blad med räkor på och lök
Skaldjur

Räkfyllda hjärtsalladsblad med syrad lök och ingefära

Råraka med havskräfta och brynt smörsmetana
Skaldjur

Råraka med havskräfta och brynt smörsmetana

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close