en tallrik med calamares
Skaldjur

Calamares

Dela

Betyg (01 röst)

Kategorier

Calamares – den tioarmade bläckfisken som slarvigt fått ge namnet till hela familjen av bläckfiskar (det finns ca 300 olika arter) – är en vanligt rätt runt medelhavet i Europa där den ofta friteras. I Asien, Amerika och Australien steks den snabbt i soppor och bowls och kanske till och med som snacks i baren. I Sverige har tyvärr inte tagit denna delikatess till oss riktigt ännu. Men vi är på god väg och numera hittar vi Calamares enkelt i affärens frysdisk.

I detta recept står det att du behöver 6 nävar Calamares. Hur stor är en näve? Bra fråga! Den är så stor som din näve är. Vi tänker att om man har små händer äter man lite mindre medan om du har stora nävar äter du lite mer. Tydlig och enkel regel.

Att blanda egen majonnäs är mycket enkelt och något få gör i sina kök. Se alltid till att du har olja hemma så kan du när som helst vispa ihop en majonnäs till middagen. Du kan enkelt variera den genom olika smaksättningar.

Ingredienser

  • Det här behöver du för 4 personer
  • 6 nävar frysta Calamares (gärna mixade, annars bläckfiskringar)
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 dl maizena
  • 3,5 dl ljus öl
  • 1 ägg
  • olja till fritering
  • 1 knippe salladslök

Majonnäs

  • 1 ägg
  • 1msk vitvinsvinäger
  • 1 msek dijonsenap
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl neutral olja.

Tillagning

  1. Blanda mjöl, maizena, öl, ägg och en nypa salt till en smet. Täck med plast och ställ i kyl 30 min. Blir smeten för tjock kan du spä med lite mer öl
  2. Blanda ägg, vinäger, dijon och vitlök, mixa med stavmixer så allt blandas. Tillsätt olja droppvis i början under mixning, öka strålen vartefter majonnäsen blir tjockare. Smaka av med salt.
  3. Doppa den tinade bläckfisken i frityrsmeten och direkt ner i den varma oljan. Fritera tills gyllene på 180C.
  4. Lägg upp på fat och toppa med hackad salladslök

Kommentarer

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close