Cozze gratinate – Gratinerade musslor

musslor i fat

Cozze gratinate – Gratinerade musslor

Gratinerade musslor med mycket smak av hav och vitlök.

Betyg (0 röster)
0
Skriv ut
Kategori
Skaldjur
Måltid
Förrätt Huvudrätt

Ingredienser

  • 1 kg blåmusslor
  • 2 skivor vitt bröd, ca 100 g
  • 2 kvistar bladpersilja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk olivolja
  • ½ röd chili
  • Salt och peppar
  • 1 citron till servering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 220 grader med grillfunktion.
  2. Skrubba musslorna under rinnande vatten. Kasta alla musslor som är öppnade eller har trasiga skal.
  3. Häll musslorna i en kastrull utan vatten på medelvärme, sätt på locket och vänta tills musslorna öppnat sig en aning.
  4. Spara undan musselspadet, filtrera om det behövs (ibland innehåller det sand).
  5. Dela musslorna i två. Kasta det tomma skalet.
  6. Häll bröd, persilja, vitlök och chili i en matberedare, eller finhacka för hand. Det ska bli lite grövre än ströbröd.
  7. Smaksätt blandningen sparsamt med salt, peppar, och några skedar av musselspadet. Det ska kännas fuktigt men inte för blött.
  8. Täck musslorna med brödsmet, ringla över olja och grädda 7-8 minuter, eller tills de är gyllenbruna.
  9. Pressa över lite citron och servera varma eller kalla.
  10. Tips: Filtrera musselspadet så här: lägg en ren kökshandduk över en bunke. Häll på musselspadet. Eventuell sand fastnar i handduken.