Kategori: Soppa
Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

Soppa

Med en fyllig och smakrik soppa blir en middag alltid godare. Här har vi samlat recepten på allt ifrån den lyxiga förrättssoppan till vardagens sopplunch. Många bra soppor är enkla att göra, ofta billiga, nyttiga och mycket goda. Självklart kan man lyxa till en soppa så den blir som ett fyrverkeri av smaker och ingredienser, men också till en mild smekning. Med ett bra recept på soppa har man alltid en god och bra matidé.

Soppor finns i alla matkulturer. Från början var soppan fattigmansmat. I det gamla bondköket tog man vara på allt som kunde tas till vara. I sopporna kokade man ur märgben och slaktrester och allt som odlades i jordarna fick åka ned i den stora grytan. I dag är soppan finmat även om rustika soppor som ärtsoppa och kålsoppa med frikadeller ännu är omtyckta klassiker i husmanskosten. Mest berömd är förmodligen den franska bouillabaissen. Den lär härstamma från Marseille där fiskarhustrurna tog hand om fisken som inte gick att sälja och kokade den till en fiskgryta. I dag är fisksoppor en favoriträtt i många kök. Betydligt mer rustik och ruffig är den ungerska gulaschen där mängder med paprika och kött får koka i timmar. Minestrone är en annan klassiker från Italien och från de elegantare franska köken har vi fått crème ninon som vispas upp med champagne. Soppor är en favorit över hela världen, inte minst i Asien, den japanska ramensoppan har tagit hela västvärlden med storm. Vin till soppor spänner över hela fältet från krispiga Alsaceviner till lätta fisk- och skaldjursoppor till mustiga och tunga, nästan svarta rödviner till fylliga kött- och tomatsoppor.

Läs mer
Nässelsoppa med vaktelägg och gräslöksblommor
Soppa

Nässelsoppa med vaktelägg och gräslöksblommor

Asiatisk fiskoppa
Fisk

Asiatisk fisksoppa med pak choi och kokosmjölk

Kronärtskockssoppa med rotfruktschips
Soppa

Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

Kantarellsoppa
Soppa

Kantarellsoppa

Jordärtskockssoppa, risoni och rosensallatpesto
Soppa

Misokryddad linssoppa med noriflingor

Jordärtskockssoppa, risoni och rosensallatpesto
Soppa

Soppa av jordärtskocka med risoni och rosensallatpesto

gastpacho med en flaska vin
Soppa

Grön Gazpacho med parmesanchips

tomatsoppa i tallrik på dukat bord
Soppa

Passata di pomodori piccante – Het tomatsoppa

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close