Jordärtskockssoppa, risoni och rosensallatpesto

Soppa av jordärtskocka med risoni och rosensallatpesto

Betyg (02 röster)

Måltid
Huvudrätt
Antal
4
Tillagningstid
30 minuter

Beskrivning

Rosensallat (kan kallas rosé, radicchio) har kraftig smak och är lite bitter vilket passar riktigt bra till de lite söta jordärtskockorna. Börja med att laga pesto för att sedan sätta igång med att hacka de olika grönsakerna som ingår i soppen.  När soppan har puttrat klart, tar cirka 15 minuter, häll upp i varma djupa tallrikar och servera soppan toppad med peston och en rejäl bit bröd. Vinet får gärna ha en generös fruktighet och smakrikedom, helt enkelt ett gott vin utan krusiduller. Smaklig måltid!

Recept & Foto: Michael Krantz

Ingredienser

Pesto

  • 0,5 dl mandelspån
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 kvistar bladpersilja
  • 1 klyfta rosensallat
  • 2 msk olivolja
  • citronsaft
  • salt & peppar

Soppa

  • 500 g jordärtskockor
  • 2 morötter
  • 3 stjälkar blekselleri
  • 10 körsbärstomater
  • 2 salladslökar
  • 1 citron, ekologisk
  • 2 msk olivolja
  • 2 lagerblad
  • 1 l vatten
  • 2 buljongtärningar, umami
  • 1 dl risoninudlar
  • salt & peppar

Tillagning

    Börja med peston

    1. Rosta mandelspånen i en torr panna. Håll koll och rör om så de inte bränns. Häll i en skål tillsammans med vitlöksklyfta, bladpersilja och rosensallat skuren i mindre bitar. Mixa med ett par matskedar olivolja med en stavmixer. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

    Till soppan

    1. Skala morot och jordärtskockor. Skär morötterna i slantar, skiva stjälkselleri och jordärtskockor tunt. Lägg grönsakerna i en gryta och häll på några matskedar olivolja. Fräs på medelvärme tillsammans med lagerblad utan att grönsakerna får färg.
    2. Häll på en liter vatten och tillsätt buljongtärningar. Lägg i risoninudlar, delade körsbärstomater och skivad salladslök. Låt sjuda i 15 minuter, rör om ett par gånger så att nudlarna inte klumpar ihop sig i botten på soppan.
    3. Smaka av med salt och riv över lite skal från citronen.
    4. Servera soppan toppad med peston och en rejäl bit bröd.

Rekommenderad dryck

BIB bag in box rödvin Castano Monastrell
Ekologisk

Castaño Organic Monastrell 2021 (Sp)

Mörk, röd färg. Ung, fruktig doft med inslag av mörka bär och örtkryddor. Fyllig, fruktig smak med balanserad...
Pris: 219:- (300 cl)
en bib med casalforte vin

Casalforte Collezione Campistorti 2021 (Vi)

Casalforte Collezione Campistorti är ett fylligt och fruktigt boxvin. Doften är intensiv med fruktiga och lite mörka...
Pris: 239:- (300 cl)
en bag in box inycon appassimento

Inycon Appassimento Organic 2021 – 2 liter (Si)

Appassimento-metoden innebär att druvorna torkas och tappar därmed en del av sin vikt innan de pressas och blir till...
Pris: 200:- (200 cl)
en flaska baffo rosso

Baffo Rosso Chianti 2019 (To)

Baffo Rosso är ett vin som förgyller vardagen. Det är ett pizza- och pastavin som ger en äkta italiensk känsla. Det...
Pris: 79:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

Tryffelpizza Bianco
Pizza

Tryffelpizza Bianco

Sparris med parmesan och citronsmör
Vegetariskt

Sparris med parmesan och citronsmör

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close