Kantarellsoppa

Kantarellsoppa

Betyg (09 röster)

Tillfälle
Höstmat

Beskrivning

En kantarellsoppa är alltid uppskattad och fungerar lika bra som förrätt till en längre middag eller som lyxig vardagsrätt för hela familjen. Får du inte tag på färska kantareller så använd frysta, konserverade eller ta annan svamp. Man kan även dryga ut med blomkål som är en god kombination.

Receptet är tänkt som huvudrätt för 4 personer.

Ingredienser

  • 2 l kantareller, ca 600 g
  • 1-2 gul lök
  • 3 dl vitt vin
  • 4 dl grädde
  • 1 l kycklingbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 1 dl hackade örter, persilja & timjan
  • 1 dl hackade hasselnötter
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 msk smör
  • 1 tsk torkad timjan
  • salt och peppar

Tillagning

  1. Skala och hacka löken. Rensa svampen och låt den svettas på låg värme i en gryta med tjock botten.
  2. När vätskan släppt och sedan kokat in i svampen, öka värmen och lägg i en klick smör, lök, timjan, salt & peppar.
  3. Fräs en stund (ta bort lite svamp för att spara till servering) och addera vin, grädde och buljong.
  4. Låt det puttra 10-15 minuter under lock.
  5. Hacka hasselnötter och rosta i en het panna.
  6. Mixa soppan slät och smaka av med salt & peppar. Späd med lite vatten om den känns tjock.
  7. Servera med kantareller, hasselnötter, en klick crème fraîche och färska örter.

Rekommenderad dryck

bild på flaska sherry leonor gonzalez byass

Leonor Palo Cortado (Je)

En palo cortado är gjord på de lättare, elegantare basvinerna som normalt används till fino/amontillado men som för...
Pris: 99:- (37,5 cl)
bild på flaska sherry vina ab

Viña AB Amontillado (Sp)

En amontillado utvecklas från en fino sherry med ytterligare några års lagring på fat. Det skyddande lagret av...
Pris: 99:- (37,5 cl)
tio pepe nigab sherry

Tio Pepe (Sp)

En stor, frisk, ren doft med nötighet. Helt torr, komplex smak med elegant finokaraktär. Lång eftersmak.
Pris: 64:- (37,5 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2019 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 99:- (75 cl)

Kommentarer

Relaterade matrecept

Recept på krämig tryffelpasta med ruccola och parmesan
Pasta

Krämig tryffelpasta med ruccola och parmesan

Tryffelpizza Bianco
Pizza

Tryffelpizza Bianco

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close