Nässelsoppa med vaktelägg och gräslöksblommor

Nässelsoppa med vaktelägg och gräslöksblommor

Antal
4
Tillagningstid
30 minuter

Beskrivning

Ett gott vårtecken i dubbel bemärkelse det är spröda nässlor. Här ett klassiskt recept på en vårgrön nässelsoppa med det lilla extra nämligen vaktelägg. Såklart går det att byta ut dessa till vanliga ägg. Med vaktelägg blir maträtten en lyxigare variant. Följ koktiden på vakteläggen med noggrannhet de får absolut inte bli hårdkokta. I övrigt är det bara att följa receptet och avsluta gärna med vårt tips: Häll över några matskedar torr sherry innan sista uppkoket. Vi rekommenderar fylligt vitt vin från Alsace till soppan. Välj mellan riesling, pinot blanc eller pinot gris. Smaklig måltid!

Av Smak i Bild. Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Ingredienser

  • 1 l ansade nässlor, sköljda och ansade från stjälkar.
  • 1 l vatten
  • 3 msk mjöl
  • 3 msk kycklingfond (alt 2 hönsbuljongtärningar)
  • 3 msk smör
  • 2 schalottenlökar
  • 1 knippe gräslök
  • salt & vitpeppar
  • 1 dl vispgrädde
  • riven muskotnöt
  • 6 vaktelägg, koka ca 2 minuter, skala och halvera.
  • garnityr
  • gräslöksblommor

Tillagning

  1. Skala och hacka schalottenlöken och fräs i några minuter i en klick smör utan att få färg. Ställ åt sidan.
  2. Blanchera nässlorna i 1 l saltat vatten i ca 5 minuter. Sila av från spadet som nu är en nässelbuljong i en skål. Hälften av denna buljong kommer vi sedan använda i soppan.
  3. Smält ett par matskedar smör i en kastrull och vispa ner mjöl portionsvis. Späd med ca 0,5 l nässelspad i omgångar. Hacka gräslöken och tillsätt i soppan tillsammans med den frästa schalottenlöken och de blancherade nässlorna. Tillsätt 2 hönsbuljongtärningar och 0,5 l vatten. Salta och peppra. Låt sjuda ytterligare några minuter.
  4. Häll soppan i mixer och mixa till en slät grön soppa.
  5. Häll tillbaka i kastrullen och låt koka upp. Sänk värmen och tillsätt grädde, riv över muskotnöt efter smak. Smaka av med salt och peppar.
  6. Häll upp i djup tallrik, garnera med vaktelägg och gräslöksblommor.

Rekommenderad dryck

en flaska alsace vitt vin
Ekologisk

Turckheim Pinot Blanc Organic 2020 (Al)

Mjuk fruktig doft med inslag av honung, persika och vax. Torr och fruktig Alsace med frisk syra och sublim smak av...
Pris: 119:- (75 cl)
Turckheim Riesling Organic 2016
Ekologisk

Turckheim Riesling Organic 2020 (Al)

Torrt och fruktigt Alsacevin med en frisk syra och en sublim smak av fläderblom, gröna äppel och citrusfrukter...
Pris: 139:- (75 cl)
Turckheim Pinot Gris Organic 2015
Ekologisk

Turckheim Pinot Gris Organic 2021 (Al)

Ett kraftpaket fyllt till bredden av exotiska frukter, fikon, persika och vissna löv. Doften är ”skogig” med en...
Pris: 149:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 105:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

Tryffelpizza Bianco
Pizza

Tryffelpizza Bianco

Sparris med parmesan och citronsmör
Vegetariskt

Sparris med parmesan och citronsmör

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close