Ägghalvor med västerbottenost, kavring & brynt smör

ägghalvor på ett fat med en vinflaska

Ägghalvor med västerbottenost, kavring & brynt smör

En klassiker på julbordet som är tacksamma att variera med både smak och crunch. Här har vi kokat 7-minuters ägg med en krämig mitt som får svalna innan vi delar på det.

Ägg, lagrad ost, kavring och brynt smör är smaker som verkligen tycker om varandra. Har man ett julbord som skall ätas under en längre tid så kan det vara bra att låta gästerna själva skopa över sitt brynta smör.

Förvara det då i en liten kastrull eller såssnipa så håller det värmen, och går även att värma på om det behövs.

Resttips: Ägghalvor är inte lika roliga att äta dagen efter, däremot kommer smakerna fram mycket bättre om man hackar ihop det till en röra, t. ex en gubbröra med en ny smakkombination.

Tillagningstid

30 min

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
30 min
Antal
4 portioner
Betyg (4 röster)
5
0 Kommentarer
Skriv ut
Kategori
Vegetariskt
Tillfälle
Julmat

Ingredienser

  • 4 st ägg
  • 2 dl riven västerbottenost
  • 2-3 skivor kavring
  • 1 liten rödlök
  • 1 knippe gräslök, hackad
  • 100 g smör
  • 0.5 st citron, zest
  • flingsalt & smör

Tillagning

    7-minuters ägg

    1. Ta fram äggen så att de blir rumsvarma. Sätt på en kastrull med vatten, när det kokar så lägg i äggen försiktigt. Koka i 7 minuter.
    2. Ta av kastrullen, häll av vattnet och spola äggen med kallvatten.

    Kavring

    1. Smula ner skivorna med kavring. Stek dem i en klick smör i en panna tillsammans med flingsalt. Låt svalna och blanda samman med riven västerbottenost, citronzest och hackad gräslök.

    Brynt smör

    1. Bryn smöret i en kastrull. Smält det på aningen högre än medelvärme och vispa sakta. När det börjar skumma, lukta nötigt och bli gyllenbrunt är det klart. Låt svalna en aning.

    Montering

    1. Skala och skiva rödlök tunt, gärna med en mandolin.
    2. Skala och dela äggen. Lägg dem på ett fat. Lägg gärna dekorerande örter eller blåbärsris på fatet så ligger äggen still.
    3. Lägg en sked smulor över varje ägg, dekorera med lökringar och ringla över brynt smör innan servering.

Kommentarer