ägghalvor på ett fat med en vinflaska

Ägghalvor med västerbottenost, kavring & brynt smör

Betyg (02 röster)

Kategori
Vegetariskt
Tillfälle
Julmat
Antal
4
Tillagningstid
30 min

Beskrivning

En klassiker på julbordet som är tacksamma att variera med både smak och crunch. Här har vi kokat 7-minuters ägg med en krämig mitt som får svalna innan vi delar på det.

Ägg, lagrad ost, kavring och brynt smör är smaker som verkligen tycker om varandra. Har man ett julbord som skall ätas under en längre tid så kan det vara bra att låta gästerna själva skopa över sitt brynta smör.

Förvara det då i en liten kastrull eller såssnipa så håller det värmen, och går även att värma på om det behövs.

Resttips: Ägghalvor är inte lika roliga att äta dagen efter, däremot kommer smakerna fram mycket bättre om man hackar ihop det till en röra, t. ex en gubbröra med en ny smakkombination.

Ingredienser

  • 4 st ägg
  • 2 dl riven västerbottenost
  • 2-3 skivor kavring
  • 1 liten rödlök
  • 1 knippe gräslök, hackad
  • 100 g smör
  • 0.5 st citron, zest
  • flingsalt & smör

Tillagning

    7-minuters ägg

    1. Ta fram äggen så att de blir rumsvarma. Sätt på en kastrull med vatten, när det kokar så lägg i äggen försiktigt. Koka i 7 minuter.
    2. Ta av kastrullen, häll av vattnet och spola äggen med kallvatten.

    Kavring

    1. Smula ner skivorna med kavring. Stek dem i en klick smör i en panna tillsammans med flingsalt. Låt svalna och blanda samman med riven västerbottenost, citronzest och hackad gräslök.

    Brynt smör

    1. Bryn smöret i en kastrull. Smält det på aningen högre än medelvärme och vispa sakta. När det börjar skumma, lukta nötigt och bli gyllenbrunt är det klart. Låt svalna en aning.

    Montering

    1. Skala och skiva rödlök tunt, gärna med en mandolin.
    2. Skala och dela äggen. Lägg dem på ett fat. Lägg gärna dekorerande örter eller blåbärsris på fatet så ligger äggen still.
    3. Lägg en sked smulor över varje ägg, dekorera med lökringar och ringla över brynt smör innan servering.

Rekommenderad dryck

flaska vitt vin från rueda
Ekologisk

Marqués de Riscal Rueda 2021 – halvflaska (Sp)

Doften är mycket frisk och fruktig med inslag av fläder, lindblom och kamomill. Smaken är torr och frisk av gröna...
Pris: 64:- (37,5 cl)
en flaska rueda vitt vin
Ekologisk

Marqués de Riscal Rueda 2021 (Sp)

Doften är mycket frisk och fruktig med inslag av fläder, lindblom och kamomill. Smaken är torr och frisk av gröna...
Pris: 105:- (75 cl)
Marques de Riscal Sauvignon Blanc Organic 2018
Ekologisk

Marqués de Riscal Sauvignon Blanc Organic 2021 (Sp)

Riscal Sauvignon Blanc har en ljusgul färg med toner i grönt. I doften finns fräsch krusbärstoner och tydliga...
Pris: 129:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

Tryffelpizza Bianco
Pizza

Tryffelpizza Bianco

Recept på krämig tryffelpasta med ruccola och parmesan
Pasta

Krämig tryffelpasta med ruccola och parmesan

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close