stekpanna med vegetariska köttbullar och vinflaska

Borlottibullar

Betyg (01 röst)

Kategori
Vegetariskt
Tillfälle
Julmat
Måltid
Huvudrätt
Antal
4
Tillagningstid
40 min

Beskrivning

Vegetariska ”köttbullar”. Goda och lättlagade vegobullar som smakar jul. Har har vi använt borlottibönor och hasselnötter – en mycket trevlig kombination. Det går även fint att variera med andra både bönor och nötter, det bästa när man gör en vegoförs är att provsteka en bit och smaka sig fram.

Tips:

Oljiga händer är bättre än blöta händer när bullarna rullas. Det ger direkt en bra stekyta när bullarna landar i stekpannan.

Förbered bullarna i god tid och ge dem lite ny glans innan servering. Blanda gärna ner en näve hackad persilja i stekpannan.

Många bullar – då är det smidigt att steka på plåt i ugnen istället för i panna

När man smaksätter ”färs” så är det alltid bra att provsteka och smaka av.

Små, stora eller mittemellan. Storlek är en smaksak. Ju mindre bullar desto mer smak av stekyta.

Veganvariant – ersätt ägg med kikärtsspad. Ca 3 msk spad/ st ägg. Tänk på att alltid skaka spadet innan, det skall vara aningen tjockt i konsistensen. Stek i olja eller margarin.

Ingredienser

  • 2 dl borlottibönor, kokta
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 knippe bladpersilja
  • 1 gul lök
  • 1 skiva bröd
  • 1 ägg
  • 1 msk olja till smeten
  • 2 tsk dijonsenap
  • smör och olja till stekning
  • 1 krm malen kryddpeppar
  • en nypa flingsalt

Tillagning

  1. Skala och hacka lök. Stek den i smör i en stekpanna.
  2. Mixa alla övriga ingredienser grovt i en matberedare. Mixa inte för länge, bullarna behöver lite struktur för att hålla ihop när du steker dem.
  3. Blanda ner den stekta löken och smaka av med salt och kryddpeppar. Ställ gärna smeten i kylen i 1-2 timmar om det finns tid, det gör den enklare att arbeta med.
  4. Forma smeten till bullar med oljiga händer.
  5. Stek i rikligt med olja och en klick smör så att de får en fin gyllene färg.

Rekommenderad dryck

villa puccini helflaska

Villa Puccini Toscana 2018 (It)

Villa Puccini har en tydligt fruktig doft av körsbär, viol och färska kryddor. Inslag av ek, vanilj och lite lätt...
Pris: 89:- (75 cl)
Villa Puccini Magnum

Villa Puccini Toscana 2018 – Magnum (It)

Villa Puccini Toscana har en tydligt fruktig doft av körsbär, viol och färska kryddor. Inslag av ek, vanilj och lite...
Pris: 169:- (150 cl)
Villa Puccini Toscana halvflaska

Villa Puccini Toscana 2018 – halvflaska (It)

Villa Puccini Toscana har en tydligt fruktig doft av körsbär, viol och färska kryddor. Inslag av ek, vanilj och lite...
Pris: 55:- (37,5 cl)
villa puccini reserva

Villa Puccini Chianti Classico Riserva 2018 (It)

Beni Duilio Castellani Riserva är ett smakrikt vin från Chianti Classico. Det är ett stiltypiskt och traditionellt...
Pris: 157:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

Tryffelpizza Bianco
Pizza

Tryffelpizza Bianco

Recept på krämig tryffelpasta med ruccola och parmesan
Pasta

Krämig tryffelpasta med ruccola och parmesan

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close