Bräserade brysselkålssallad med steklökar, mandel och ädelost

brusselkpl i en stekpanna med lila duk

Bräserade brysselkålssallad med steklökar, mandel och ädelost

Brysselkål är en klassiker på julbordet! Har du inte provat detta recept innan så är det ett måste. Vi har "hottat" upp brysselkålen genom att bräsera denna i vitt vin tillsammans med löken, smaksatt med honung, vänt ner ädelost, garnerat med tranbär och mandel. Det blir både lite festligare och godare med en ljummen brysselkålssallad på julbordet. Vinet får gärna vara halvtorrt och gjort på druvan pinot gris. Smaklig spis!

Tipset:
Servera gärna med en ny griljerad julskinka

Av Smak i Bild.
Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Tillagningstid

20 minuter

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
20 minuter
Antal
4 portioner
Betyg (7 röster)
4.5
Skriv ut
Kategori
Vegetariskt
Måltid
Förrätt Huvudrätt
Tillfälle
Julmat

Ingredienser

  • 2 msk smör
  • 500 g brysselkål, ansade och halverade
  • 250 g jämnstora röda steklökar skalade
  • 1,5 dl vitt vin Cave de Turckheim Pinot Gris
  • 1 msk flytande honung
  • 140 g smulad ädelost typ Kvibille Classic
  • ½ dl torkade tranbär
  • ½ dl skuren sötmandel

Tillagning

  1. Hetta upp en tjockbottnad panna på medeltemperatur, lägg i smöret.
  2. Fräs brysselkål och steklökar under omrörning så att de inte får för mycket färg. ca 5minuter.
  3. Häll på vin, rör runt och låt gå under lock ytterligare ca 10 minuter tills löken är mjuk. rör ner honungen och låt gå 1 minut.
  4. Lyft av pannan från spisen, vänd ner ädelost, garnera med tranbär och mandel.