Bräserade brysselkålssallad med steklökar, mandel och ädelost

Betyg (07 röster)

Kategori
Vegetariskt
Tillfälle
Julmat
Antal
4
Tillagningstid
20 minuter

Beskrivning

Brysselkål är en klassiker på julbordet! Har du inte provat detta recept innan så är det ett måste. Vi har ”hottat” upp brysselkålen genom att bräsera denna i vitt vin tillsammans med löken, smaksatt med honung, vänt ner ädelost, garnerat med tranbär och mandel. Det blir både lite festligare och godare med en ljummen brysselkålssallad på julbordet. Vinet får gärna vara halvtorrt och gjort på druvan pinot gris. Smaklig spis!

Tipset:
Servera gärna med en ny griljerad julskinka

Av Smak i Bild.
Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Ingredienser

  • 2 msk smör
  • 500 g brysselkål, ansade och halverade
  • 250 g jämnstora röda steklökar skalade
  • 1,5 dl vitt vin Cave de Turckheim Pinot Gris
  • 1 msk flytande honung
  • 140 g smulad ädelost typ Kvibille Classic
  • ½ dl torkade tranbär
  • ½ dl skuren sötmandel

Tillagning

  1. Hetta upp en tjockbottnad panna på medeltemperatur, lägg i smöret.
  2. Fräs brysselkål och steklökar under omrörning så att de inte får för mycket färg. ca 5minuter.
  3. Häll på vin, rör runt och låt gå under lock ytterligare ca 10 minuter tills löken är mjuk. rör ner honungen och låt gå 1 minut.
  4. Lyft av pannan från spisen, vänd ner ädelost, garnera med tranbär och mandel.

Rekommenderad dryck

flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 101:- (75 cl)
Turckheim Pinot Gris Organic 2015
Ekologisk

Turckheim Pinot Gris Organic 2019 (Al)

Ett kraftpaket fyllt till bredden av exotiska frukter, fikon, persika och vissna löv. Doften är ”skogig” med en...
Pris: 141:- (75 cl)
en flaska alsace vitt vin
Ekologisk

Turckheim Pinot Blanc Organic 2019 (Al)

Mjuk fruktig doft med inslag av honung, persika och vax. Torr och fruktig Alsace med frisk syra och sublim smak av...
Pris: 121:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

Tryffelpizza Bianco
Pizza

Tryffelpizza Bianco

Recept på krämig tryffelpasta med ruccola och parmesan
Pasta

Krämig tryffelpasta med ruccola och parmesan

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close