en paj med grönkål och rostade valnötter

Ost och grönkålspaj med balsamicodressad sallad och rostade valnötter

Betyg (01 röst)

Kategori
Vegetariskt
Antal
4
Tillagningstid
80 min

Beskrivning

En vegetarisk grönkålspaj med ”höstiga” smaker. Lätt att förbereda och tillsammans med en sallad med bra dressing kan en paj vara alldeles underbar.

Ingredienser

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 120 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 5 msk vatten

Fyllning

  • 1 liter färsk grönkål, rensad och utan stam, hackad
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt till grönkålen
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 4 ägg, medelstora
  • 2 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl mjölk 3%
  • 175 gram riven lagrad ost exempelvis prästost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader vanlig ugn.
  2. Hacka smöret i små kuber och lägg i en skål med mjöl och salt samt vatten. Arbeta hastigt ihop till en pajdeg.
  3. Täck över degen och ställ i kylen en kvart.
  4. Skölj grönkålen, skär bort stammar och strimla den.
  5. Fräs under omrörning grönkålen i 5 minuter i lite olivolja. Salta med något krm salt under tiden. Lägg över i en skål och låt svalna.
  6. Ta ut pajdegen och kavla ut den eller tryck ut i en pajform. Stick hål med en gaffel i pajdegen här och där.
  7. Grädda pajskalet i 8-10 minuter i nedre delen av ugnen.
  8. Blanda i äggen med grädde och vispa så att det blandas. Tillsätt salt, vitpeppar, riven ost. Rör runt.
  9. Sprid ut grönkålen över botten på pajskalet. Häll över äggstanningen över grönkålen.
  10. Grädda grönkålspajen i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen fått fin färg och äggstanningen stelnat. Passa den under tiden och börjar den brännas på kanterna mot slutet så kan du sänka värmen till 175 grader samt lägga över lite bakplåtspapper eller folie.
  11. Ta ut och låt pajen svalna något innan servering.

Rekommenderad dryck

en vinflaska beronia gran reserva

Beronia Gran Reserva 2011 (Ri)

Vinet har en klar, rödorange färg. Stor, klassisk doft av torkad frukt, hallon och tobak. Inslag av torkade örter och...
Pris: 259:- (75 cl)
en flaska beronia reserva från rioja

Beronia Reserva 2016 (Ri)

Stor, klassiks doft av vanilj, tobak och läder. Medelfylligt vin med smak av mörka bär, torkade kryddor och läder.
Pris: 169:- (75 cl)
en flaska beronia ecologico spansk rioja
Ekologisk

Beronia Ecológico 2020 (Ri)

Vinet har en klar, röd färg. Klassisk genröst doft av röda bär, vanilj, dill och tobak. Ett medelfylligt vin med...
Pris: 99:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

Tryffelpizza Bianco
Pizza

Tryffelpizza Bianco

Recept på krämig tryffelpasta med ruccola och parmesan
Pasta

Krämig tryffelpasta med ruccola och parmesan

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close