svamprisotto

Risotto med parmesan och svartkål

Betyg (02 röster)

Kategori
Vegetariskt
Tillfälle
Höstmat | Vinter
Antal
4
Tillagningstid
40

Beskrivning

Svamprisotto med parmesan och svartkål ihop med ett glas rött vin är en njutning i livet på hemmaplan. Luna di Mezzanotte Barbera d´Alba Superiore består 100% av druvan barbera som betyder ”folkets druva” och Superiore betyder att endast de bästa druvorna är utvalda och att vinet är lagrats 12 mån på ekfat. Vill du hellre servera risotto till ett kryddigare vin med längre lagring är det Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2017 du ska ha. Den består 100 % av druvan nebbiolo och lagras i tre år på ek och ett år i flaska.

Recept och bild kommer från By Diadonna.

Ingredienser

  • 500 g svamp (champinjon och skogschampinjon)
  • smör
  • 5 stjälkar svartkål
  • olivolja
  • ca 1,4 liter kycklingbuljong
  • 1 liten gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 dl carnaroli- eller arborioris
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 dl riven parmesanost
  • 50 g smör
  • salt och svartpeppar

Tillagning

  1. Fräs valfri svamp i smör och lägg åt sidan. Stek svartkål i olivolja.
  2. Fräs finhackad lök och vitlök i olivolja utan att den tar färg. Tillsätt riset. Blanda och stek den glansig i en minut. Häll i vinet och låt koka in i riset.
  3. Häll en slev varm buljong åt gången och låt sakta koka in. Rör om nästan hela tiden och upprepa tills riset är mjukt med en liten kärna av tuggmotstånd. Lägg i hälften av svampen efter 15 minuter.
  4. Lägg i riven parmesan och smör. Rör om ordentligt. Smaka av med salt och peppar.
  5. Servera risotton direkt med resten av svampen, svartkål och extra parmesan.

Rekommenderad dryck

en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2019 (It)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (It)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

Tryffelpizza Bianco
Pizza

Tryffelpizza Bianco

Recept på krämig tryffelpasta med ruccola och parmesan
Pasta

Krämig tryffelpasta med ruccola och parmesan

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close