en bakad rödbeta med blomkål på en tallrik

Rostad rödbeta med blomkålskräm, fetaost och brynt smör

Betyg (05 röster)

Kategori
Vegetariskt
Antal
4
Tillagningstid
1 timma 30 minuter

Beskrivning

Rödbetor har väl förtjänt fått ett återtåg in i det svenska köket de senaste åren. En beta med underbar färg och kraftfull smak. Dessutom är den underbara kombinationen med fetaost nu väl etablerad hos oss. I detta receptet ökar vi på med blomkålens mjälla smak och ett vinvänligt brynt smör. Gott så det förslår. Till detta kan det passa utmärkt att servera ett mjukare rött vin från till exempel Rioja. Smakrikt men ändå mjukt. Lycka till och hoppas det smakar.

Ingredienser

  • 8 mellanstora rödbetor
  • 1 st fetaost
  • 1 blomkålshuvud
  • 2 st mjölig potatis
  • 1 l röd mjölk
  • 4 st schalottenlök
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 2 dl valnötter
  • 100 g smör
  • krasse

Tillagning

  1. Tvätta rödbetan och skär av roten. Lägg på en ugnssäker form och picka skalet lite med en gaffel. Drizzla över lite olja och kör in i ugnen på 200C. Rosta i ugnen ca 30 min, känn med sticka om de är mjuka annars kör du lite till tills de är helt mjuka.
  2. Plocka blomkålen och skär ner buketterna i mindre bitar. Skala potatisen och skär ner i mindre bitar. Lägg blomkål, potatis och 2 st grovt skurna schalottenlökar i en kastrull. Häll på mjölk så det täcker allt och koka upp långsamt. Rör då och då och sjud tills allt är mjukt. Häll av men spara mjölken. Lägg blomkål, potatis och lök i en mixer. Mixa och späd med mjölk tills konsistens av en puré. Smaka av med salt och en skvätt vitvinsvinäger.
  3. Skiva resterande lökar och syra med ättika och socker
  4. Rosta valnötterna i torr panna tills de fått lite färg.
  5. Bryn smöret tills det är gyllene och nötigt.
  6. Lägg krämen i botten, toppa med rödbetan, smulad fetaost, valnötter, syrade löken och krasse. Häll över det brynta smöret och servera.

Rekommenderad dryck

Marques-de-Riscal-Reserva_rioja_nigab

Marqués de Riscal Reserva 2018 (Ri)

Marqués de Riscal Reserva har många av de typiska smakerna som vi förknippar med riojaviner. Här finns vaniljen...
Pris: 179:- (75 cl)
en halvflaska marques de riscal

Marqués de Riscal Reserva 2018 – halvflaska (Ri)

Marqués de Riscal Reserva har många av de typiska smakerna som vi förknippar med riojaviner. Här finns vaniljen...
Pris: 89:- (37,5 cl)
Marqués de Riscal Gran Reserva 2007 rioja nigab

Marqués de Riscal Gran Reserva 2014 (Ri)

Den koncentrerade frukten och de kraftiga tanninerna har utvecklats och mjuknat med den långa fatlagringen. Vinet visar...
Pris: 379:- (75 cl)

Marqués de Arienzo Reserva 2012 (Ri)

Mörkt tegelröd färg. Mogen och typiskt kryddig doft med inslag av fat, dill och torkad frukt. Mjukt kryddig smak med...
Pris: 145:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Görs den syrade löken på schalottenlöken? Vilken lök ska mixas med blomkålen?

Ah. De två resterande lökarna skall syras. Har nu uppdaterat receptet.

Relaterade matrecept

Tryffelpizza Bianco
Pizza

Tryffelpizza Bianco

Sparris med parmesan och citronsmör
Vegetariskt

Sparris med parmesan och citronsmör

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close