rödbeta med ost burrata och vinflaska med tallrik och plåt

Saltbakade rödbetor med rostade paranötter, burrata och timjansmör

Betyg (01 röst)

Kategori
Vegetariskt
Tillfälle
Julmat | Vinter
Måltid
Förrätt
Antal
4
Tillagningstid
60 min

Beskrivning

Att saltbaka betor ger små delikata smakbomber som blir koncentrerade i både färg och smak. Gott på julbordet, eller som en egen rätt i juletid. Det går åt mycket salt, men det kan återanvändas

Ingredienser

  • 600 g rödbetor
  • 1 kg grovt havssalt
  • 2 st burrata
  • 2 st färska fikon
  • 100 g paranötter
  • 100 g rödbetschips

Balsamreduktion

  • 1 dl balsamvinäger

Timjansmör

  • 100 g smör
  • 2 msk färsk timjan, repade blad
  • 0.5 st citron, zest

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200°C.

Betor

  1. Häll saltet i en ugnsform.
  2. Skölj och borsta betorna ordentligt. Torka av och lägg dem med roten upp på saltbädden.
  3. Ugnsbaka betorna tills de är mjuka, ca 40 minuter, beroende på storlek. Känn med en sticka

Nötter

  1. Hetta upp en panna och rosta nötterna under omrörning. Addera en skvätt olja och flingsalt och fortsätt rör runt så att nötterna inte bränner. När de fått färg är de klara.

Smör

  1. Blanda rumstempererat smör med citronskal och timjan. Ställ kallt tills det är dags att servera.

Balsamreduktion

  1. Häll balsamvinägern i en kastrull och låt den sakta puttra ner till hälften, det tar ca 10 minuter.

Servering

  1. Skär fikon i klyftor.
  2. Lägg upp tallrikar eller ett stort fat. Dela burratan på mitten och bred ut den, lägg på betor, nötter, chips och fikon. Skär ett kryss i betorna och lägg i en klick smör.

Rekommenderad dryck

en flaska beronia reserva från rioja

Beronia Reserva 2016 (Ri)

Stor, klassiks doft av vanilj, tobak och läder. Medelfylligt vin med smak av mörka bär, torkade kryddor och läder.
Pris: 169:- (75 cl)
en flaska beronia ecologico spansk rioja
Ekologisk

Beronia Ecológico 2020 (Ri)

Vinet har en klar, röd färg. Klassisk genröst doft av röda bär, vanilj, dill och tobak. Ett medelfylligt vin med...
Pris: 99:- (75 cl)
en vinflaska beronia gran reserva

Beronia Gran Reserva 2011 (Ri)

Vinet har en klar, rödorange färg. Stor, klassisk doft av torkad frukt, hallon och tobak. Inslag av torkade örter och...
Pris: 259:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

Tryffelpizza Bianco
Pizza

Tryffelpizza Bianco

Recept på krämig tryffelpasta med ruccola och parmesan
Pasta

Krämig tryffelpasta med ruccola och parmesan

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close