julskinka med rotselleri och vinflaska

Senapsbakad rotselleri

Betyg (01 röst)

Kategori
Vegetariskt
Tillfälle
Julmat
Antal
4
Tillagningstid
2 tim

Beskrivning

Rotselleri som helbakas i ugn får en härligt söt, nötig karaktär och blir koncentrerad i smaken. Man kan griljera den med ströbröd, dekorera med nejlikor och låta den ersätta skinkan på julbordet eller så kan de få komplettera varandra.

Här med en goda senapssmaker och rostade, hackade mandlar.

Resttips: Får ni rotselleriskivor över så kan man panera dem i panko/ströbröd och steka vegoschnitzel.

Ingredienser

  • 1 rotselleri, ca 600 g
  • 3 msk hackad mandel

Griljering

  • 2 msk grovkornig, svensk senap
  • 1 msk olja
  • 2 tsk soja
  • salt & peppar

Senapskräm

  • 1 dl grovkornig, svensk senap
  • 0,5 dl creme fraiche
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk flytande honung
  • en nypa salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skrubba rotsellerin och skär bort blast men låt skalet vara kvar.
  3. Lägg rotsellerin i en ugnsfast form och smörj in den med olja.
  4. Baka i ugnen ca 1-1.5 timme.
  5. Blanda samman griljering och pensla det på rotsellerin, strö över mandel och flingsalt.
  6. Sätt tillbaka i ugnen i 20-30 minuter. Tiden är ungefärlig, rotsellerin skall vara genombakt men det gör inget om den går lite för länge.
  7. Blanda samman senapskrämen och servera till rotsellerin.
  8. Resttips: Får ni rotselleriskivor över så kan man panera dem i panko/ströbröd och steka vegoschnitzel.

Rekommenderad dryck

Mandrarossa Frappato Costadune 2017

Mandrarossa Frappato Costadune 2019 (It)

Mandrarossa Frappato Costadune har en intensiv rubinröd färg. Doften har inslag av körsbär och moreller, där finns...
Pris: 149:- (75 cl)
etna mandrarossa red

Mandrarossa Sentiero delle Gerle Etna Rosso DOC 2018 (It)

Sicilien är ett av Europas mest fascinerande vinlandskap. Medelhavsön vid den italienska stövelspetsen erbjuder...
Pris: 189:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

Tryffelpizza Bianco
Pizza

Tryffelpizza Bianco

Recept på krämig tryffelpasta med ruccola och parmesan
Pasta

Krämig tryffelpasta med ruccola och parmesan

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close