en flaska snaps argentum dill

D Argentum

En ren och klar smak av krondill, finstämd och elegant, utan spritighet med en varm och lång eftersmak. Färgen är kristallklar, vilket givit akvaviten dess namn – Argentum betyder silver på latin.

Det finns inget som förenar skandinavisk mat- och dryckeskultur lika mycket som akvavit. Svensk, norsk och dansk akvavit är inte bara bäst i världen, den är själva portalen till skandinavisk gastronomi. På senare år har flera små hantverksproducenter förnyat traditioner och börjat producera akvavit utifrån ett rigoröst kvalitetstänk. En sådan är danska Den ny spritfabrik A/S och deras dillsnaps ”D Argentum” – den enda patentskyddade akvaviten i världen.

Att kryddat brännvin har blivit en så omistlig del av den skandinaviska kulturen hänger samman med att man på våra breddgrader aldrig kunnat odla vin. De rusdrycker som stod tillbuds i det gamla bondköket var mjöd, öl och brännvin. Men konsten att destillera ett absolut rent brännvin är mycket sentida. För att dölja orenheter och finkelsmak lärde man sig därför tidigt att krydda brännvinet. De kryddor som var de allra bästa maskörerna var sådana som gav kraftig smak som malört, pors, kummin och dill. Med tiden utvecklades i synnerhet dill- och kumminet till kungskryddor för det skandinaviska brännvinet.

D Argentum är en klassisk dansk dillsnaps som tillverkas utifrån ett rigoröst kvalitetstänk med yttersta omsorg i valet av destillationsteknik och råvaror. Sedan 2014 är den unika metoden patenterad. D är resultatet av ett gemensamt forskningsprojekt mellan De ny Spritfabrik, Köpenhamns universitet och det danska forskningsinstitutet Agrotech. I synnerhet har man studerat olika arter av dillört, hur, var och när den ska skördas och hur dess smaker bäst macereras i ren sädessprit.

För att smakerna bäst ska komma till sin rätt bör D Argentum serveras vid rumstemperatur. Den är ett utsökt komplement till klassiska snapsrätter som kräftor, sill, gubbröra och andra rätter på ett klassiskt smörgåsbord. D Argentum har på grund av sin rena smak också blivit en omtyckt drinkingrediens i moderna innovativa drinkblandningar.

  • Förutom sädessprit (företrädesvis av vete) används bara en enda ingrediens i D Argentum – dill
  • För att göra tio liter D Argentum krävs ett kilo dillkronor
  • Efter skörd körs dillen omgående till destilleriet i kyltankar
  • Dillens blad används inte
  • Efter flera års forskning föll valet på krondill av typen Mammut
  • Krondillen får före destillationen dra (macerera) i minst 50-procentig sprit i två veckor

SPRITFABRIKKEN.DK

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

dill snaps på bord med glas

Den ny Spritfabrik

Mer om producenten

Destilleriet uppfördes vid sjön Esrum på norra Själland. Redan 2010 påbörjades ett forskningsprojekt för att utvärdera dillsorter, växtplatser och skördetid. Valet föll slutligen på ekologiska dillodlingar i skånska Vellinge och på danska Fyn. Parallellt med detta utarbetades en unik metod för maceration och tillverkning, som patentskyddades 2014. I dag ägs Den ny Spritfabrik av bland andra Hans Just-koncernen, som är…

en flaska snaps dill D

D Aurum (Da)

D Aurum har en fin avrundad smak av ren krondill. Ekfatslagringen ger snapsen mer kropp och mogenhet, toner av vanilj...
Pris: 299:- (50 cl)

Inspiration

dill

D – Världens första patentskyddade akvavit

hemgjorda korvar i fat med bestick

Salsiccia al limone e parmigiano

Relaterad sprit

en flaska snaps dill D

D Aurum (Da)

D Aurum har en fin avrundad smak av ren krondill. Ekfatslagringen ger snapsen mer kropp och mogenhet, toner av vanilj...
Pris: 299:- (50 cl)
Gullmun Fleur-de-Lis akvavit snaps flaska

Gullmun Akevitt Fleur-de-Lis (No)

Gullmunn Fleur de Lis är en mild, delikat och lätt akvavit gjord av noggrant utvalda norska örter som kummin...
Pris: 339:- (50 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close