en flaska snaps dill D

D Aurum

D Aurum har en fin avrundad smak av ren krondill. Ekfatslagringen ger snapsen mer kropp och mogenhet, toner av vanilj, sötma och en lätt kryddighet. Den långa tiden på ekfat ger också snapsen en gyllene färg – aurum är guld på latin.

De mest förnämsta destillat som mänskligheten frambringat har en sak gemensamt, de lagras på ekfat. Såväl cognac, whisky som calvados, rom och en lång rad andra ädla spritdrycker når sin fulländning först när de fått tillbringa en längre tid på ekfat. D Aurum från Den ny Spritfabrik är en av världens första ekfatslagrade dillsnapsar.

De ny Spritfabrik A/S har tagit konsten att tillverka akvavit in i en ny era. Med utgångspunkt i den anrika skandinaviska dryckestraditionen har det unga danska företaget utvecklat en helt egen och patenterad metod för att förädla och förenkla dillsnapsens smak och karaktär.

D Aurum är resultatet av ett flerårigt forskningsprojekt där Den ny Spritfabrik, Köpenhamns universitet och det danska forskningsinstitutet Agrotech gemensamt studerat maceration, växtplatser, plantarter och optimal skördetid för dillörten. Ur forskningsprojektet kom helt ny kunskap som kommit till användning i utvecklingen av ”silversnapsen” D Argentum. Med utgångspunkt i denna fortsatte innovationsarbetet där omfattande experiment med ekfatslagring ledde fram till den skimrande, gyllene och smakrika dillsnapsen D Aurum. Eken tillför färg, struktur och tanniner, samt hundratals smakämnen som öppnar mängder med gastronomiska användningsområden.

D Aurum har en fin avrundad smak av ren krondill. Ekfatslagringen ger snapsen mer kropp och mogenhet, toner av vanilj, sötma och en lätt kryddighet. Den långa tiden på ekfat ger också snapsen en gyllene färg – aurum är det latinska namnet för guld. D är idealisk till klassiska smörgåsbordsrätter, som sill, kräftor, midsommarmat och ett omistligt sällskap till danska smørrebrød. Den har även ett rikt användningsområde inom modern drinkblandning och uppskattas av många nytänkande bartenders. D Aurum bör serveras rumstempererad, om alla smakerna ska komma fram, eller iskall i immiga glas för traditionens skull.

  • Förutom sädessprit (företrädesvis av vete) används bara en enda ingrediens i D Aurum – dill
  • Ekfatslagrad akvavit är mycket ovanligt, men har blivit vanligare i premiumsegmentet på senare år
  • För att göra tio liter D Aurum krävs ett kilo dillkronor
  • Efter skörd körs dillen omgående till destilleriet i kyltankar
  • Dillens blad används inte
  • Krondillen får dra (macerera) i minst 50-procentig sprit i två veckor, därefter destilleras spriten

SPRITFABRIKKEN.DK

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

dill snaps på bord med glas

Den ny Spritfabrik

Mer om producenten

Destilleriet uppfördes vid sjön Esrum på norra Själland. Redan 2010 påbörjades ett forskningsprojekt för att utvärdera dillsorter, växtplatser och skördetid. Valet föll slutligen på ekologiska dillodlingar i skånska Vellinge och på danska Fyn. Parallellt med detta utarbetades en unik metod för maceration och tillverkning, som patentskyddades 2014. I dag ägs Den ny Spritfabrik av bland andra Hans Just-koncernen, som är…

en flaska snaps argentum dill

D Argentum (Da)

En ren och klar smak av krondill, finstämd och elegant, utan spritighet med en varm och lång eftersmak. Färgen är...
Pris: 299:- (50 cl)

Inspiration

dill

D – Världens första patentskyddade akvavit

hemgjorda korvar i fat med bestick

Salsiccia på Liguriskt vis

Relaterad sprit

en flaska snaps argentum dill

D Argentum (Da)

En ren och klar smak av krondill, finstämd och elegant, utan spritighet med en varm och lång eftersmak. Färgen är...
Pris: 299:- (50 cl)
Gullmun Fleur-de-Lis akvavit snaps flaska

Gullmun Akevitt Fleur-de-Lis (No)

Gullmunn Fleur de Lis är en mild, delikat och lätt akvavit gjord av noggrant utvalda norska örter som kummin...
Pris: 339:- (50 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close