En liten flaska innehållandes Hudson Baby Bourbon.

Hudson Baby Bourbon

35 cl
499:-

Hudson Baby Bourbon är en mild och behaglig whiskey, olik den bourbon som produceras i de stora fabrikerna i Kentucky. Den har en tydlig söt vaniljton med inslag av ljus choklad, creme brulée och mogna päron. Baby Bourbon är till skillnad från nästan all annan amerikansk whiskey gjord för att drickas ren.

Amerikansk whiskey föddes när irländare och skottar, slog sig ner i Bourbon County som senare skulle bli Kentucky. Till livets absoluta nödtorft hörde naturligtvis whiskey. Några böljande kornfält växte inte på dessa sydliga breddgrader, men majs frodades som ogräs på fälten. Samma dag som Bastiljen stormades i Paris sägs baptispastorn Elijah Craig ha varit den första som destillerade majs i USA. Det dröjde inte länge förrän det gjordes whiskey på varenda gård i Bourbon County. Ända fram till förbudstiden var tillverkningen mycket utbredd, småskalig och hantverksmässig. När förbudet mot tillverkningen så småningom hävdes var de mindre gårdsdestillerierna borta. Istället växte stora industrier fram som på ett förkrossande sätt ännu helt dominerar den amerikanska sprittillverkningen. I dag svarar ett tiotal stora destillerikomplex för långt över 90 procent av tillverkningen. Tillsammans gör de över tusen olika varumärken.

En tydlig sentida trend är att mindre hantverksdestillerier börjar etableras över hela USA, som ett resultat av en friare lagstiftning och ett ökat intresse för mer karaktärsfulla destillat. Hudson whiskey är ett av dessa små destillerier som tillverkar whiskey på gammalt klassiskt amerikanskt vis. Hudson gör allt för hand i små batcher. Deras Baby Bourbon är den första whiskey som tillverkats i staten New York sedan förbudstiden. Den görs på 100 procent lokalt odlad majs, körs i traditionella potstills och lagras på små, hårt kolade ekfat för att optimera smakutvecklingen. Varje flaska är numrerad och förseglad för hand med vax.

Hudson Baby Bourbon är en mild och behaglig whiskey som är utmärkt som introduktion till singelmalt och bourbon. Den dricks med fördel ren även om den är en högklassig drinkbas för amerikanska whiskeydrinkar som exempelvis klassikern mint julep. Baby Bourbon är en len och frisk sommarwhiskey och ett perfekt sällskap vid grillen.

2001 köpte de två vännerna Ralph Erenzo och Brian Lee en gård i Tuthilltown i Hudson Valley längs Hudsonfloden i staten New York. Tanken var att öppna ett center för bergsklättring och friluftsliv. Men grannarna protesterade. Istället föddes idén att börja tillverka whiskey och flera år av studieresor och planering tog sin början. 2010 utsågs Hudson Whiskey till Best Artisan Distiller i USA.

Läs mer
Två personer som ses bakifrån går mot Hudson destilleri

Hudson Whiskey

Mer om producenten

Hantverksdestilleriet Hudson Whiskey är ett av de allra främsta amerikanska bourbondestillerierna och Four Grain är deras flaggskepp. Den amerikanska whiskeyn är en egen gren på de destillerade dryckernas utvecklingsträd. Att det har blivit så är både en följd av geografin och federal lagstiftning. När skotska och irländska bönder började bruka jorden i det nya landet visade det sig att de gamla europeiska grödorna inte…

En flaska Hudson Four Grain

Hudson Four Grain (US)

Hudson Four Grain är en mycket välbalanserad bourbon där majs, vete, råg och mältat korn är basen i mäsken...
Pris: 699:- (35 cl)
En flaska Manhattan Rye.

Hudson Manhattan Rye (US)

Hudson Manhattan Rye är en fruktig, blommig och len smakupplevelse med en brödig ton som skiljer den från annan...
Pris: 699:- (35 cl)

Inspiration

manhattan

Manhattan

Panini Latte med taleggio och parmaskinka

Relaterad sprit

flaska wild turkey 101

Wild Turkey 101 proof (US)

Trots sin höga alkoholhalt är whiskyen förbluffande mjuk, har en söt och vanilj-len honungssötma med lätta toner...
Pris: 419:- (70 cl)

Wild Turkey 81 proof (US)

Wild Turkey 81 är en whiskey för den som vill prova en traditionell bourbon i klassisk Kentuckystil. Mer bourbon än...
Pris: 359:- (70 cl)
En flaska Manhattan Rye.

Hudson Manhattan Rye (US)

Hudson Manhattan Rye är en fruktig, blommig och len smakupplevelse med en brödig ton som skiljer den från annan...
Pris: 699:- (35 cl)
Wild Turkey Rare Breed

Wild Turkey Rare Breed (US)

Wild Turkey Rare Breed är något så ovanligt som bourbonwhiskey på naturlig fatstyrka. Den bourbon som exporteras...
(70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close