En flaska Manhattan Rye.

Hudson Manhattan Rye

35 cl
699:-

Hudson Manhattan Rye är en fruktig, blommig och len smakupplevelse med en brödig ton som skiljer den från annan whiskey, inte minst den blended rye som är populär som drinkbas på andra håll i världen. I doften dominerar en nötig smak av råg och torkat gräs, där finns också en tydlig sötma, mogna plommon, körsbär, vanilj och lakrits.

Traditionell amerikansk Rye Whiskey är i det närmaste okänd i Sverige. Trots att rye är en både berömd och ombesjungen whiskey så har sällan denna utsökta dryck ens varit möjlig att köpa på våra breddgrader. Tack vare Hudson Whiskey finns äntligen Genuin American 100 % Rye på de svenska Systembolagshyllorna.

De farmare som en gång började bruka jorden i staten New York och Pennsylvania hade varken korn eller majs att odla, istället kom fälten snart att vaja av råg. Det gjorde att nordöstra hörnet av det nya landet utvecklades till en kornbod för rågwhiskey. Det är knappast någon överdrift att påstå att snart destillerades rågbrännvin på varenda gård i trakten.

Rye Whiskey blev yankeewhiskyen i norr och den spred sig även vidare, långt upp på den nya kontinenten där den med tiden skulle bli Kanadas signatursprit, on än i enklare former. I USA är tillverkningen reglerad när det gäller mängden råg i batcherna, minst 51 procent, liksom tiden i lagerhusen, minst två år. I Kanada är det mer vilda västern vilket har gjort att kanadensisk rye utvecklats åt ett annat håll.

Lilla Hudson Whiskey ger oss nu möjligheten att uppleva en genuin amerikansk hantverks-rye gjord på 100 procent råg och lagrad på klassiska små hårt kolade (charred) ekfat. Manhattan Rye är tillverkad på samma sätt som före förbudstiden då whiskeyn jäste i öppna jäskar och mäsken kokades som en gröt med sediment och skalrester för att ge så mycket smak som möjligt.

Hudson Manhattan Rye är en whiskey för den som är intresserad av dryckeshistoria och vill återuppleva en sedan länge försvunnen högklassig whiskey. Det är också en omistlig grund för en av världens mest omtyckta drinkar – Manhattan. Den kan också med fördel drickas ren.

2001 köpte de två vännerna Ralph Erenzo och Brian Lee en gård i Tuthilltown i Hudson Valley längs Hudsonfloden i staten New York. Tanken var att öppna ett center för bergsklättring och friluftsliv. Men grannarna protesterade. Istället föddes idén att börja tillverka whiskey och flera år av studieresor och planering tog sin början. 2010 utsågs Hudson Whiskey till Best Artisan Distiller i USA.

Läs mer
Två personer som ses bakifrån går mot Hudson destilleri

Hudson Whiskey

Mer om producenten

Hantverksdestilleriet Hudson Whiskey är ett av de allra främsta amerikanska bourbondestillerierna och Four Grain är deras flaggskepp. Den amerikanska whiskeyn är en egen gren på de destillerade dryckernas utvecklingsträd. Att det har blivit så är både en följd av geografin och federal lagstiftning. När skotska och irländska bönder började bruka jorden i det nya landet visade det sig att de gamla europeiska grödorna inte…

En liten flaska innehållandes Hudson Baby Bourbon.

Hudson Baby Bourbon (US)

Baby Bourbon är en mild och behaglig whiskey, olik den bourbon som produceras i de stora fabrikerna i Kentucky. Den har...
Pris: 499:- (35 cl)
En flaska Hudson Four Grain

Hudson Four Grain (US)

Hudson Four Grain är en mycket välbalanserad bourbon där majs, vete, råg och mältat korn är basen i mäsken...
Pris: 699:- (35 cl)

Inspiration

manhattan

Manhattan

Panini Latte med taleggio och parmaskinka

Relaterad sprit

flaska wild turkey 101

Wild Turkey 101 proof (US)

Trots sin höga alkoholhalt är whiskyen förbluffande mjuk, har en söt och vanilj-len honungssötma med lätta toner...
Pris: 419:- (70 cl)

Wild Turkey 81 proof (US)

Wild Turkey 81 är en whiskey för den som vill prova en traditionell bourbon i klassisk Kentuckystil. Mer bourbon än...
Pris: 359:- (70 cl)
En liten flaska innehållandes Hudson Baby Bourbon.

Hudson Baby Bourbon (US)

Baby Bourbon är en mild och behaglig whiskey, olik den bourbon som produceras i de stora fabrikerna i Kentucky. Den har...
Pris: 499:- (35 cl)
Wild Turkey Rare Breed

Wild Turkey Rare Breed (US)

Wild Turkey Rare Breed är något så ovanligt som bourbonwhiskey på naturlig fatstyrka. Den bourbon som exporteras...
(70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close