Westland Single Malt Whiskey American Oak

Westland Single Malt Whiskey American Oak

Westland American Oak har lagrats på både bourbonfat och fat av ny amerikansk ek. Det är en mjukt rökig whiskey med en frisk vaniljton från den nya amerikanska rostade eken. I doften möter citrus och blommiga toner. I smaken kommer mer frukt, choklad, nötig mandel och fruktiga gräddiga toner.

Westland Distillery utanför Seattle i staten Washington längst upp i USA:s nordvästra hörn har på kort tid vuxit fram som ett ledande destilleri bland världens nya whiskytillverkare. Inte någon annanstans är man lika experimentell, fri från regelverk och vågar testa nya sätt att utveckla fantastisk whisky. Sedan 2015 har priserna haglat över Westland – American Oak är inget undantag.

Amerikansk whiskey har sedan förbudstiden varit synonymt med bourbon, den whiskeytyp som växte fram i Mellanvästern där skotska och irländska nybyggare slog sig ner på 1700-talet. Här växte inte korn som hemma i Skottland, men majs frodades som ogräs i det varma klimatet. Amerikanska destillatörer började därför jäsa sin mäsk på majs. Amerikansk maltwhiskey var länge en kuriositet så den skotska whiskyn kunde i lugn och ro bygga en gigantisk marknad för sina varumärken. Skotska märken växte så till den grad att USA blev världens största marknad för singelmaltwhisky. Mot den bakgrunden startade Matt Hoffman och Emerson Lamb Westland Distillery 2011. I dag finns det hundratals och åter hundratals amerikanska hantverksdestillerier som gör singelmaltwhiskey på skotskt vis. Westland var inte det första, men har blivit en föregångare.

Med en frenetisk energi och nybyggaranda blev Westland närmast en experimentverkstad. Man började odla eget korn, destillera whiskey på egna typer av malt, använde bryggarmalter som rostades hårt före mäskningen ända in till svartmalt. Dessutom valde man att laborera med olika fatlagringar, kastanjefat, ny ek och kanske främst med den lokala nordamerikanska ektypen Quercus garryana som de inkluderade i ett program för lagring på lokal ek.

Till Westland American Oak har man använt fem lokala kornsorter. Kornet har odlats i Washington där klimatet är optimalt för kornodling. En del av malterna har rostats till karamellisering. Dessutom ingår en liten del rökig malt som man importerat från Skottland.

WESTLANDDISTILLERY.COM

WESTLAND INSTAGRAM

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Westland Distillery Whiskey

Westland Distillery

Mer om producenten

Westland startade 2011 som ett litet hantverksdestilleri med totalt fokus på amerikansk maltwhiskey. Malten hämtade man från ett närbeläget bryggeri, men kapaciteten var liten och ägarfamiljen Lamb och medgrundaren Matt Hoffman valde därför att flyta destilleriet till en annan plats. Matt Hoffman fick ansvaret för att utveckla whiskeyn. Han hade tidigare arbetat nära ölbryggerier och fascinerades av de lokala kornsorterna som…

Westland Single Malt Whiskey Peated

Westland Single Malt Whiskey Peated (US)

Westland Peated är destillerad på Westlands unika ”5-malt barley mash bill”, det vill säga en unik blandning av...
Pris: 899:- (70 cl)
Westland Single Malt Whiskey Sherry Wood

Westland Single Malt Whiskey Sherry Wood (US)

Westland Sherry Wood har en djup röd bärnstensfärg och bjuder på dofter som russin, vin, torkade frukter och...
Pris: 899:- (70 cl)

Inspiration

fat med whisky i ett lager

Allt om whisky – sagan om uisge beatha

Produktion av whisky

Whiskytermer

Relaterad sprit

En flaska innehållande trippelmaltwhiskyn Monkey Shoulder.

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 401:- (70 cl)
Glenfiddich 12 yo whisky

Glenfiddich 12 Year Old (Sk)

Ovanpå lager av frukt, med exotiska toner av mango, papaya finns en tydlig ek och nötighet som avslutas med en lång...
Pris: 407:- (70 cl)
en flaska glendronach 12

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 551:- (70 cl)
flaska Glenfiddich Solera 15

Glenfiddich Solera 15 Years (Sk)

En mycket komplex smak med skärpa. Äppel, päron, brända mandlar, men även kryddor som försiktig anis och...
Pris: 541:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close