Westland Single Malt Whiskey Peated

Westland Single Malt Whiskey Peated

Westland Peated är destillerad på Westlands unika ”5-malt barley mash bill”, det vill säga en unik blandning av fem lokala maltsorter, varav en del rostade och karamelliserade. Den har dessutom fått ett betydande inslag av rökig malt från Skottland. Doften är stillsamt torvig med toner av rostade hasselnötter, apelsin och örter. I smaken kommer mer rök, jod, pistaschnötter och en behaglig söt och fruktig ton från den nya amerikanska eken som whiskeyn har lagrats på.

USA är världens största marknad för skotsk singelmaltwhisky. Varje år konsumeras nästan 20 miljoner liter skotsk singelmalt I USA. Det är nästan dubbelt så mycket som Frankrike och Storbritannien tillsammans, som är de näst största marknaderna. Försäljningen ökar dessutom för varje år. Som en följd av det stora intresset har mängder med amerikanska singelmalt-tillverkare dykt upp. Störst uppmärksamhet har Washingtondestilleriet Westland fått. Deras Peated, är en rökig amerikanare gjord på ett helt nytt sätt.

USA har, åtminstone sedan förbudstiden, varit synonymt med bourbonwhiskey, det vill säga whiskey som i huvudsak görs på majs och som följer ett strikt regelverk. Singelmalt och traditionell blended whisky har helt dominerats av skotska märken. Vid millennieskiftet har började detta förändras och i dag räknar man antalet amerikanska maltwhiskeydestillerier i flera hundratal. Inget land i världen är i närheten av att ha lika många maltdestillerier. Kännetecknande är att de är små, innovativa och att de producerar en experimentell och intressant whiskey. Så intressant att flera av världens största dryckesjättar köpt in sig i de främsta av dem, som till exempel Rémy Cointreau som 2017 förvärvade Westland.

Westland ligger utanför Seattle i USA:s nordvästra hörn. Här har ölindustrin ett Mecka. Odlingsmarkerna väster om Kaskadbergen anses vara några av världens bästa för kornodling. Här finns USA:s största humleodlingar och ölindustrin sysselsätter tiotusentals människor. Vid Seattle University forskar man på både humle och korn och har professurer knutna till öltillverkarna. Denna miljö präglar i hög grad också Westland Distillery som experimenterar med nya kornsorter, nya fattyper och gör en whiskey som inte görs någon annanstans.

Westland Distillery är mer prisbelönt än något annat amerikanskt singelmaltdestilleri. Trots att destilleriet ännu inte fyllt tio år har whiskeyn utsetts till Whiskey of the Year och master distiller Matt Hoffman till ”amerikansk mästare”.

 

WESTLANDDISTILLERY.COM

WESTLAND INSTAGRAM

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Westland Distillery Whiskey

Westland Distillery

Mer om producenten

Westland startade 2011 som ett litet hantverksdestilleri med totalt fokus på amerikansk maltwhiskey. Malten hämtade man från ett närbeläget bryggeri, men kapaciteten var liten och ägarfamiljen Lamb och medgrundaren Matt Hoffman valde därför att flyta destilleriet till en annan plats. Matt Hoffman fick ansvaret för att utveckla whiskeyn. Han hade tidigare arbetat nära ölbryggerier och fascinerades av de lokala kornsorterna som…

Westland Single Malt Whiskey American Oak

Westland Single Malt Whiskey American Oak (US)

Westland American Oak har lagrats på både bourbonfat och fat av ny amerikansk ek. Det är en mjukt rökig whiskey med...
Pris: 749:- (70 cl)
Westland Single Malt Whiskey Sherry Wood

Westland Single Malt Whiskey Sherry Wood (US)

Westland Sherry Wood har en djup röd bärnstensfärg och bjuder på dofter som russin, vin, torkade frukter och...
Pris: 849:- (70 cl)

Inspiration

fat med whisky i ett lager

Allt om whisky – sagan om uisge beatha

Produktion av whisky

Whiskytermer

Relaterad sprit

monkey shoulder whisky med en hand och drink

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 399:- (70 cl)
en flaska glendronach 12

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 569:- (70 cl)
Glenfiddich 12 yo whisky

Glenfiddich 12 Year Old (Sk)

Ovanpå lager av frukt, med exotiska toner av mango, papaya finns en tydlig ek och nötighet som avslutas med en lång...
Pris: 419:- (70 cl)
flaska Glenfiddich Solera 15

Glenfiddich Solera 15 Years (Sk)

En mycket komplex smak med skärpa. Äppel, päron, brända mandlar, men även kryddor som försiktig anis och...
Pris: 579:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close