Westland Single Malt Whiskey Sherry Wood

Westland Single Malt Whiskey Sherry Wood

Westland Sherry Wood har en djup röd bärnstensfärg och bjuder på dofter som russin, vin, torkade frukter och choklad. Här finns också söta toner av lönnsirap, malt och honung. Smaken bjuder på tropiska frukter och söt choklad i en elegant sherrystil som klingar av i en lätt kryddig eftersmak med örter och en stillsam ton av rostad ek.

I USA:s västligaste hörn ligger staten Washington. Det är en delstat som har ett skiftande och ovanligt klimat. Från regnskog till regnskugga, från öken till bördiga fält. Väster om den 4 000 meter höga bergskedjan Cascade Range skapar fuktiga Stillahavsregn ett odlingslandskap som är unikt. Här finns USA:s humleodlingar, en stor ölindustri och gigantiska kornarealer. Från öl till whiskey är steget inte långt. Utanför Seattle grundades Westland Distillery 2011 och deras Sherry Wood är ett exempel på vad detta fascinerande destilleri förmår.

Västra Washington anses vara ett av världens bästa lägen för kornodling och vid Seattle University pågår omfattande forskning och utveckling av nya och variationsrika kornsorter. Detta har grundaren och destillerichefen Matt Hoffman tagit fasta på när han skapat sina recept. Till skillnad från andra destillerier laborerar Westland med olika kornsorter. Bland annat nyutvecklade varianter som inte odlas någon annanstans, men också malt som rostats före mäskningen, vilket kristalliserar en del av sockerämnena och utvecklar egna smaker. Inspirationen kommer från ölindustrin som ofta använder sådan malt för att brygga tyngre öltyper som ale och stout. Mixen av fem kornsorter ”5-malt mash bill” har blivit Westlands signaturrecept.

Westland är ett mycket innovativt destilleri. Matt Hoffman söker ständigt nya vägar och har även utvecklat lagringar på lokala ekarter, bland annat den nordamerikanska Garry-eken, Quercus garryana, som endast växer i ett smalt band längs USA:s västkust.

Westland har det största lagret av sherrylagrad whiskey av alla amerikanska singelmaltdestillerier. Att lagra whisky på använda spanska sherryfat är ”old School” och den metod som än i dag anses vara den mest klassiska, och av många den främsta. Till skillnad från skotska destillerier, som nästan alltid får sina sherryfat fraktade i stavar, så skeppas Westlands fat obrutna till USA. Det gör att de utvecklar en mycket intensiv och fyllig sherrywhiskey.

WESTLANDDISTILLERY.COM

WESTLAND INSTAGRAM

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Westland Distillery Whiskey

Westland Distillery

Mer om producenten

Westland startade 2011 som ett litet hantverksdestilleri med totalt fokus på amerikansk maltwhiskey. Malten hämtade man från ett närbeläget bryggeri, men kapaciteten var liten och ägarfamiljen Lamb och medgrundaren Matt Hoffman valde därför att flyta destilleriet till en annan plats. Matt Hoffman fick ansvaret för att utveckla whiskeyn. Han hade tidigare arbetat nära ölbryggerier och fascinerades av de lokala kornsorterna som…

Westland Single Malt Whiskey American Oak

Westland Single Malt Whiskey American Oak (US)

Westland American Oak har lagrats på både bourbonfat och fat av ny amerikansk ek. Det är en mjukt rökig whiskey med...
Pris: 749:- (70 cl)
Westland Single Malt Whiskey Peated

Westland Single Malt Whiskey Peated (US)

Westland Peated är destillerad på Westlands unika ”5-malt barley mash bill”, det vill säga en unik blandning av...
Pris: 849:- (70 cl)

Inspiration

fat med whisky i ett lager

Allt om whisky – sagan om uisge beatha

Produktion av whisky

Whiskytermer

Relaterad sprit

monkey shoulder whisky med en hand och drink

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 399:- (70 cl)
en flaska glendronach 12

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 569:- (70 cl)
Glenfiddich 12 yo whisky

Glenfiddich 12 Year Old (Sk)

Ovanpå lager av frukt, med exotiska toner av mango, papaya finns en tydlig ek och nötighet som avslutas med en lång...
Pris: 419:- (70 cl)
flaska Glenfiddich Solera 15

Glenfiddich Solera 15 Years (Sk)

En mycket komplex smak med skärpa. Äppel, päron, brända mandlar, men även kryddor som försiktig anis och...
Pris: 579:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close