Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Westland Sherry Wood har en djup röd bärnstensfärg och bjuder på dofter som russin, vin, torkade frukter och choklad. Här finns också söta toner av lönnsirap, malt och honung. Smaken bjuder på tropiska frukter och söt choklad i en elegant sherrystil som klingar av i en lätt kryddig eftersmak med örter och en stillsam ton av rostad ek.
I USA:s västligaste hörn ligger staten Washington. Det är en delstat som har ett skiftande och ovanligt klimat. Från regnskog till regnskugga, från öken till bördiga fält. Väster om den 4 000 meter höga bergskedjan Cascade Range skapar fuktiga Stillahavsregn ett odlingslandskap som är unikt. Här finns USA:s humleodlingar, en stor ölindustri och gigantiska kornarealer. Från öl till whiskey är steget inte långt. Utanför Seattle grundades Westland Distillery 2011 och deras Sherry Wood är ett exempel på vad detta fascinerande destilleri förmår.
Västra Washington anses vara ett av världens bästa lägen för kornodling och vid Seattle University pågår omfattande forskning och utveckling av nya och variationsrika kornsorter. Detta har grundaren och destillerichefen Matt Hoffman tagit fasta på när han skapat sina recept. Till skillnad från andra destillerier laborerar Westland med olika kornsorter. Bland annat nyutvecklade varianter som inte odlas någon annanstans, men också malt som rostats före mäskningen, vilket kristalliserar en del av sockerämnena och utvecklar egna smaker. Inspirationen kommer från ölindustrin som ofta använder sådan malt för att brygga tyngre öltyper som ale och stout. Mixen av fem kornsorter ”5-malt mash bill” har blivit Westlands signaturrecept.
Westland är ett mycket innovativt destilleri. Matt Hoffman söker ständigt nya vägar och har även utvecklat lagringar på lokala ekarter, bland annat den nordamerikanska Garry-eken, Quercus garryana, som endast växer i ett smalt band längs USA:s västkust.
Westland har det största lagret av sherrylagrad whiskey av alla amerikanska singelmaltdestillerier. Att lagra whisky på använda spanska sherryfat är ”old School” och den metod som än i dag anses vara den mest klassiska, och av många den främsta. Till skillnad från skotska destillerier, som nästan alltid får sina sherryfat fraktade i stavar, så skeppas Westlands fat obrutna till USA. Det gör att de utvecklar en mycket intensiv och fyllig sherrywhiskey.
Läs merWestland startade 2011 som ett litet hantverksdestilleri med totalt fokus på amerikansk maltwhiskey. Malten hämtade man från ett närbeläget bryggeri, men kapaciteten var liten och ägarfamiljen Lamb och medgrundaren Matt Hoffman valde därför att flyta destilleriet till en annan plats. Matt Hoffman fick ansvaret för att utveckla whiskeyn. Han hade tidigare arbetat nära ölbryggerier och fascinerades av de lokala kornsorterna som…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.