en flaska wild turkey 101 proof

Wild Turkey 101 proof

Trots sin höga alkoholhalt är Wild Turkey 101 proof förbluffande mjuk, har en söt och vanilj-len honungssötma med lätta toner av brun farin och cigarrtobak.  Genom lagringen på hårt kolade, färska ekfat får Wild Turkey 101 många kryddiga toner och en livlig ek- och vaniljkaraktär.

Bourbon whiskey är både historiskt och i modern tid intimt förbundet med sin skotska och irländska förebild. Ändå är bourbon en helt annan dryck, med andra förutsättningar, annan tillverkningsmetod och helt andra smaker. En av de mest berömda sorterna är ”the dirty bird” – Wild Turkey.

De första som destillerade whiskey i USA var de irländare och skottar som slog sig ner i Bourbon County, senare Kentucky, i mitten av 1700-talet. Vajande sädesfält med solmogen korn och fuktdrypande torvmossar lämnade de dock bakom sig. De började istället destillera sin hemlands whisky på det som växte i det nya landet, majs och råg. Så småningom drev driftiga markägare och fatbyggarindustrin genom en lagändring som slog fast att bourbon whiskey bara fick lagras på nya ekfat. Detta kom att förändra hela whiskyvärlden i grunden eftersom den enormt stora tillgången på begagnade bourbonfat plötsligt skapade helt nya lagringsmöjligheter.

Det var de irländska bröderna James och John Ripy som i mitten av 1800-talet började destillera whiskey utanför Lawrenceburg i Kentucky på en liten höjd som kallades Wild Turkey Hill. Whiskeyn Wild Turkey lanserades långt senare av en vin- och spritkedja, som så småningom köpte bröderna Ripys destilleri på Wild Turkey Hill.

Wild Turkey 101 har fått sitt namn av att den har en alkoholstyrka på 101 proof 101 proof (50.5 % vol). Whiskeyn blandas av i huvudsak av 6-, 7-, och åttaåriga fat. När whiskeyn töms ur faten har den en alkoholhalt på 109 proof (ca 55 % vol). Trots sin höga alkoholhalt är whiskyen förbluffande mjuk, har en söt och vanilj-len honungssötma med lätta toner av brunt farin och cigarrtobak. Genom lagringen på hårt kolade, färska ekfat får Wild Turkey 101 många kryddiga toner och en livlig ek- och vaniljkaraktär.

Visste du att:

  • Bourbon måste innehålla minst 51 procent majs i batchen, resten är i regel råg och korn.
  • Amerikansk whiskey får bara lagras en gång på nya ekfat.
  • Amerikansk whiskey har irländskt/gaeliskt ursprung därför stavas den med ett extra e, som i gaeliskans uisque.
  • Wild Turkey görs enligt sour mash-metoden, det vill säga att mäsken får jäsa med tillsatts av föregående mäsk, ungefär som surdegsbröd.
  • Wild Turkey var president Dwight D. Eisenhowers favoritwhiskey
  • Den nordamerikanska vilda kalkonen kan bli 120 centimeter och flyga i 90 kilometer i timmen. Förr jagades den hårt för sitt vita kött, men odlas numera i kalkonfarmer.

Wild Turkey 101 är en whiskey som kan njutas både som den är eller tillsammans med is och vatten. Det är en traditionell straight Kentucky Bourbon utan några omvägar. En naken, elegant och välsmakande whiskey, såsom den smakade förr. Wild Turkey 101 kan med fördel vattnas ner till lägre alkoholhalter, vilket utvecklar smakerna ännu mer. Den kan också användas som drinkbas i berömda amerikanska whiskeydrinkar som Manhattan och Mint Julep.

Lär dig mer om whiskey i vår dryckesskola.

WILDTURKEY.COM

WILD TURKEY FACEBOOK

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Wild Turkey

Wild Turkey lanserades av vin- och spritkedjan Austin Nichols efter förfrågan av en kund som ville ha en whiskey att imponera på sina vänner med under kalkonjakten. Whiskeyn sålde bra, kedjan växte och fick fler och fler betydande varumärken. I mitten av 1800-talet kom de irländska bröderna James och John Ripy till den lilla staden Lawrenceburg i Kentucky. De slog sig ned vid floden, byggde ett destilleri och började tillverka…

en flaska bourbon wild turkey

Wild Turkey 81 proof (US)

Wild Turkey 81 är en whiskey för den som vill prova en traditionell bourbon i klassisk Kentuckystil. Mer bourbon än...
Pris: 389:- (70 cl)
Wild Turkey Rye flaska

Wild Turkey Rye (US)

Wild Turkey Rye har en mycket kraftfull doft av råg och kummin, nästan nötig ovanpå en elegant frisk ton av gräs...
Pris: 439:- (70 cl)

Inspiration

manhattan drink med glas

Manhattan

Ginger Ale hälls ned i ett glas med whiskydrinken Horses Neck.

Horses Neck

Relaterad sprit

en flaska bourbon wild turkey

Wild Turkey 81 proof (US)

Wild Turkey 81 är en whiskey för den som vill prova en traditionell bourbon i klassisk Kentuckystil. Mer bourbon än...
Pris: 389:- (70 cl)
Wild Turkey Rare Breed

Wild Turkey Rare Breed (US)

Wild Turkey Rare Breed är något så ovanligt som bourbonwhiskey på naturlig fatstyrka. Den bourbon som exporteras...
(70 cl)
Westland Single Malt Whiskey American Oak

Westland Single Malt Whiskey American Oak (US)

Westland American Oak har lagrats på både bourbonfat och fat av ny amerikansk ek. Det är en mjukt rökig whiskey med...
Pris: 749:- (70 cl)
Wild Turkey Rye flaska

Wild Turkey Rye (US)

Wild Turkey Rye har en mycket kraftfull doft av råg och kummin, nästan nötig ovanpå en elegant frisk ton av gräs...
Pris: 439:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close