Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Trots sin höga alkoholhalt är Wild Turkey 101 proof förbluffande mjuk, har en söt och vanilj-len honungssötma med lätta toner av brun farin och cigarrtobak. Genom lagringen på hårt kolade, färska ekfat får Wild Turkey 101 många kryddiga toner och en livlig ek- och vaniljkaraktär.
Bourbon whiskey är både historiskt och i modern tid intimt förbundet med sin skotska och irländska förebild. Ändå är bourbon en helt annan dryck, med andra förutsättningar, annan tillverkningsmetod och helt andra smaker. En av de mest berömda sorterna är ”the dirty bird” – Wild Turkey.
De första som destillerade whiskey i USA var de irländare och skottar som slog sig ner i Bourbon County, senare Kentucky, i mitten av 1700-talet. Vajande sädesfält med solmogen korn och fuktdrypande torvmossar lämnade de dock bakom sig. De började istället destillera sin hemlands whisky på det som växte i det nya landet, majs och råg. Så småningom drev driftiga markägare och fatbyggarindustrin genom en lagändring som slog fast att bourbon whiskey bara fick lagras på nya ekfat. Detta kom att förändra hela whiskyvärlden i grunden eftersom den enormt stora tillgången på begagnade bourbonfat plötsligt skapade helt nya lagringsmöjligheter.
Det var de irländska bröderna James och John Ripy som i mitten av 1800-talet började destillera whiskey utanför Lawrenceburg i Kentucky på en liten höjd som kallades Wild Turkey Hill. Whiskeyn Wild Turkey lanserades långt senare av en vin- och spritkedja, som så småningom köpte bröderna Ripys destilleri på Wild Turkey Hill.
Wild Turkey 101 har fått sitt namn av att den har en alkoholstyrka på 101 proof 101 proof (50.5 % vol). Whiskeyn blandas av i huvudsak av 6-, 7-, och åttaåriga fat. När whiskeyn töms ur faten har den en alkoholhalt på 109 proof (ca 55 % vol). Trots sin höga alkoholhalt är whiskyen förbluffande mjuk, har en söt och vanilj-len honungssötma med lätta toner av brunt farin och cigarrtobak. Genom lagringen på hårt kolade, färska ekfat får Wild Turkey 101 många kryddiga toner och en livlig ek- och vaniljkaraktär.
Visste du att:
Wild Turkey 101 är en whiskey som kan njutas både som den är eller tillsammans med is och vatten. Det är en traditionell straight Kentucky Bourbon utan några omvägar. En naken, elegant och välsmakande whiskey, såsom den smakade förr. Wild Turkey 101 kan med fördel vattnas ner till lägre alkoholhalter, vilket utvecklar smakerna ännu mer. Den kan också användas som drinkbas i berömda amerikanska whiskeydrinkar som Manhattan och Mint Julep.
Lär dig mer om whiskey i vår dryckesskola.
Läs merWild Turkey lanserades av vin- och spritkedjan Austin Nichols efter förfrågan av en kund som ville ha en whiskey att imponera på sina vänner med under kalkonjakten. Whiskeyn sålde bra, kedjan växte och fick fler och fler betydande varumärken. I mitten av 1800-talet kom de irländska bröderna James och John Ripy till den lilla staden Lawrenceburg i Kentucky. De slog sig ned vid floden, byggde ett destilleri och började tillverka…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.