Wild Turkey Rare Breed

Wild Turkey Rare Breed

70 cl

Tillfälligt slut

Wild Turkey Rare Breed är något så ovanligt som bourbonwhiskey på naturlig fatstyrka. Den bourbon som exporteras till våra breddgrader är i regel nedvattnad och anpassad för att i första hand vara drinkingredienser. Wild Turkey Distillery tänker annorlunda, de lagrar längre än de flesta och buteljerar direkt ur faten utan spädning.

Wild Turkey, den vilda kalkonen, är på många sätt en nationalfågel i USA. En kalkonmiddag på thanksgiving day är omistlig för varenda amerikan och att jaga vildkalkon är alltjämt ett populärt nöje – även om sådan jakt numera är hårt reglerad. Det var just under kalkonjakten som Wild Turkey föddes på 1940-talet, från början var det ett litet varumärke, som växte sig starkare och starkare och som slutligen blommade ut i ett stort och livskraftigt destilleri.

Bourbon Whiskey – ja det stavas whiskey för att det var irländare som slog sig ner i Bourbon County och började destillera – är en av världens absolut största spritsorter. Bourbon är huvudingrediensen i flera av världens allra största drinkar och cocktails som Old Fashioned, Mint Julep, Whiskey Sour och Manhattan. I dag är bourbontillverkningen hårt reglerad och omgärdas sedan 1964 av lagar som kongressen antagit. Bland annat måste bourbon tillverkas av minst 51 % majs, lagras på rostade fat av ny amerikansk ek och får inte destilleras till en alkoholhalt högre än 80 %.

Wild Turkey låter i regel sin whisky mogna på sina fat under 6–12 år vilket ger kraftfulla smaker och en klassisk mörkbrun färg.

Som all bourbonwhiskey kännetecknas Wild Turkey Rare Breed av intensiva gräddiga toner med mycket vanilj, kokos och karamell. I doften finns också rika inslag av rostad ek och toner av mynta. Smaken är trots den höga alkoholhalten mjuk och behaglig, mer vanilj, mer sötma och med en lång eftersmak som klingar av i en liten bitter ton. Wild Turkey Rare Breed är en whiskey för den som vill uppleva bourbon i sin mest naturliga form, där varken vatten eller färgämnen har förvanskat smakerna. Det är en anspråksfull whisky som med fördel dricks efter någon halvtimmas luftning och med ett par droppar vatten.

Vid mitten av 1800-talet byggde familjen Ripy ett destilleri vid Wild Turkey Hill i Lawrenceburg, de kallade destilleriet Old Hickory. Det lilla gårdsdestilleriet sålde snart sin sprit på varenda saloon i trakten. Förbudstiden 1920–1933 stängde dock all verksamhet. När de mörka åren var över renoverade familjen Ripy destilleriet och försäljningen återupptogs. Bland annat sålde man till grossisten Austin Nichols. Under en årlig kalkonjakt tog en av cheferna på Austin Nichols, Thomas McCarthy, med sig familjen Ripys bourbon och bjöd sina jaktkamrater. Succén var given och jaktlaget började fråga efter Wild Turkey-whiskeyn. Några år senare lanserades Austin Nichols varumärket Wild Turkey och marknadsförde whiskeyn som det perfekta sällskapet under kalkonjakten. Austin Nichols köpte under de lång tid bourbonwhiskey på den öppna marknaden och buteljerade Wild Turkey med sprit från många destillerier, däribland Boulevard Distillery i Tyrone.

• Wild Turkey är en sour mash-whiskey, det vill säga att mäsken får jäsa med tillsatts av föregående mäsk, ungefär som surdegsbröd. Ursprungssträngen är mycket gammal

• Wild Turkey var president Dwight D. Eisenhowers favoritwhiskey

• Wild Turkeys besökscenter har fått flera arkitekturpriser

• Wild Turkey lagras på hårt rostade fat, kolade till ”Alligator skin” vilket ger mycket smak och färg

• Den nordamerikanska vilda kalkonen kan bli 120 centimeter och flyga i 90 kilometer i timmen

 

Lär dig mer om whiskey i vår dryckesskola.

WILDTURKEY.COM

WILD TURKEY FACEBOOK

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Wild Turkey

Wild Turkey lanserades av vin- och spritkedjan Austin Nichols efter förfrågan av en kund som ville ha en whiskey att imponera på sina vänner med under kalkonjakten. Whiskeyn sålde bra, kedjan växte och fick fler och fler betydande varumärken. I mitten av 1800-talet kom de irländska bröderna James och John Ripy till den lilla staden Lawrenceburg i Kentucky. De slog sig ned vid floden, byggde ett destilleri och började tillverka…

en flaska bourbon wild turkey

Wild Turkey 81 proof (US)

Wild Turkey 81 är en whiskey för den som vill prova en traditionell bourbon i klassisk Kentuckystil. Mer bourbon än...
Pris: 389:- (70 cl)
Wild Turkey Rye flaska

Wild Turkey Rye (US)

Wild Turkey Rye har en mycket kraftfull doft av råg och kummin, nästan nötig ovanpå en elegant frisk ton av gräs...
Pris: 439:- (70 cl)

Inspiration

manhattan drink med glas

Manhattan

Old Fashioned

Old Fashioned – Wild Turkey

Relaterad sprit

en flaska wild turkey 101 proof

Wild Turkey 101 proof (US)

Trots sin höga alkoholhalt är whiskyen förbluffande mjuk, har en söt och vanilj-len honungssötma med lätta toner...
Pris: 459:- (70 cl)
en flaska bourbon wild turkey

Wild Turkey 81 proof (US)

Wild Turkey 81 är en whiskey för den som vill prova en traditionell bourbon i klassisk Kentuckystil. Mer bourbon än...
Pris: 389:- (70 cl)
Westland Single Malt Whiskey American Oak

Westland Single Malt Whiskey American Oak (US)

Westland American Oak har lagrats på både bourbonfat och fat av ny amerikansk ek. Det är en mjukt rökig whiskey med...
Pris: 749:- (70 cl)
Wild Turkey Rye flaska

Wild Turkey Rye (US)

Wild Turkey Rye har en mycket kraftfull doft av råg och kummin, nästan nötig ovanpå en elegant frisk ton av gräs...
Pris: 439:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close