Wild Turkey Rye flaska

Wild Turkey Rye

Wild Turkey Rye har en mycket kraftfull doft av råg och kummin, nästan nötig ovanpå en elegant frisk ton av gräs och kolad ek. Smaken är kryddig, mer kummin, fänkål och en angenäm karamellsötma. Kryddigheten följer med in i eftersmaken som är lång och värmande.

Rye Whiskey brukar beskrivas som den första amerikanska whiskeyn. Sådan som nybyggarna som slog sig ner i det nya landet först av allt började destillera. Korn växte dåligt, men råg slog rot och det stod inte länge på förrän pannorna puttrade som hemma. Wild Turkey Rye Whiskey är en hyllning till denna, den mest ursprungliga av amerikanska whiskysorter.

Det brukar diskuteras var traditionen att bränna råg till whiskey uppstod. Många menar att det var tyska emigranter som slog sig ner i Pennsylvania som var först. Tyskarna hade med sig konsten att bränna råg till schnapps och vodka. Andra menar att det var irländare i Bourbon County som enligt principen ”man tager vad man haver” drog i gång whiskeytillverkning på andra sädesslag än korn. Före förbudstiden var rågwhiskeyn dominerande och det fanns mängder med små destillerier som brände sprit till de allt populärare drinkarna Old Fashioned, Manhattan och många fler. Förbudstidens dystra tretton år sopade i stort sett rent bland destillerierna och när produktionen kom igång igen hade tiderna förändrats, stora destillerier byggdes upp och man satsade mer och mer på majswhiskey (bourbon) istället för att destillera den mindre effektiva rågen.

Ryewhiskey har blivit allt populärare på senare år och upplever nu en renässans både i cocktailvärlden och som singelwhiskey. Rye lyder under samma bestämmelser som bourbon, den måste innehålla minst 51 % råg, resten är i regel en betydande mängd majs och en mindre mängd kornmalt som behövs för att få igång jäsningen. Den måste också lagras på kolade ekfat av ny amerikansk ek.

Wild Turkey Rye Whiskey lagras på särskilt hårt kolade ekfat, så kallad alligator skin. Det innebär att faten har fått stå och brinna under öppna lågor i flera minuter så att det bildas ett tjockt kolskikt som liknar krokodilskinn på fatens insidor. Detta tjocka kolskikt har två funktioner, dels renar det spriten under lagringen, dels öppnar det ekens porer och ökar smakutvecklingen under mognaden.

Lär dig mer om whiskey i vår dryckesskola.

WILDTURKEY.COM

WILD TURKEY FACEBOOK

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Wild Turkey

Wild Turkey lanserades av vin- och spritkedjan Austin Nichols efter förfrågan av en kund som ville ha en whiskey att imponera på sina vänner med under kalkonjakten. Whiskeyn sålde bra, kedjan växte och fick fler och fler betydande varumärken. I mitten av 1800-talet kom de irländska bröderna James och John Ripy till den lilla staden Lawrenceburg i Kentucky. De slog sig ned vid floden, byggde ett destilleri och började tillverka…

en flaska bourbon wild turkey

Wild Turkey 81 proof (US)

Wild Turkey 81 är en whiskey för den som vill prova en traditionell bourbon i klassisk Kentuckystil. Mer bourbon än...
Pris: 389:- (70 cl)
en flaska wild turkey 101 proof

Wild Turkey 101 proof (US)

Trots sin höga alkoholhalt är whiskyen förbluffande mjuk, har en söt och vanilj-len honungssötma med lätta toner...
Pris: 459:- (70 cl)

Inspiration

manhattan drink med glas

Manhattan

ett glas med drinken Sazerac

Sazerac

Old PAl Drink recept campari nigab

Old Pal

Relaterad sprit

en flaska wild turkey 101 proof

Wild Turkey 101 proof (US)

Trots sin höga alkoholhalt är whiskyen förbluffande mjuk, har en söt och vanilj-len honungssötma med lätta toner...
Pris: 459:- (70 cl)
en flaska bourbon wild turkey

Wild Turkey 81 proof (US)

Wild Turkey 81 är en whiskey för den som vill prova en traditionell bourbon i klassisk Kentuckystil. Mer bourbon än...
Pris: 389:- (70 cl)
Wild Turkey Rare Breed

Wild Turkey Rare Breed (US)

Wild Turkey Rare Breed är något så ovanligt som bourbonwhiskey på naturlig fatstyrka. Den bourbon som exporteras...
(70 cl)
Westland Single Malt Whiskey American Oak

Westland Single Malt Whiskey American Oak (US)

Westland American Oak har lagrats på både bourbonfat och fat av ny amerikansk ek. Det är en mjukt rökig whiskey med...
Pris: 749:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close