en flaska outlaw yellow rose whiskey

Yellow Rose Outlaw Bourbon

Smakbeskrivning

Stor och intensiv doft av gräddkola, vanilj och blommighet. Mycket smakrik, ganska söt och fruktig med lång eftersmak av kola och vanilj.

Om whiskeyn

Efter förbudstiden infördes lagar som reglerade den amerikanska whiskeyn. De skiljer sig på flera sätt från de skotska whiskylagarna och har bidragit till att amerikansk whiskey och skotsk whisky har större skillnader än stavningen. Dock är amerikanska whiskeydestillatörer inte alltid laglydiga. I synnerhet har den nya generationens whiskeytillverkare en benägenhet att tolka lagarna på alternativa sätt. Yellow Rose Distilling är inget undantag, deras mest kända whiskey heter till och med Outlaw Bourbon.

Den enorma mängd med hantverksdestillerier som har startats i USA under de senaste decennierna har i många fall valt att prova egna vägar. De federala lagarna är anpassade för en storindustri, men i skydd av garage och skjul har de unga smådestillerierna kunnat experimentera och utveckla nya whiskeytyper. Man gör whiskey på hirs och vete, lagrar på kastanj och päronträ och man provar grepp som är i utkanten av vad som egentligen är tillåtet. I dag växer dock en rörelse bland destillerierna som vill bringa mer ordning och skapa ett gemensamt regelverk utan att begränsa innovationslustan och nybyggarandan.

Yellow Rose Outlaw Bourbon har fått sitt namn för att whiskeyn bryter mot traditionerna. Till skillnad från annan bourbon görs den i potstill istället för kolonn. Råvaran är uteslutande majs, man blandar inte vete i mäsken och istället för lagkravet på två års lagring är Outlaw Bourbon lagrad i minst sex månader.

Om Yellow Rose Distilling

Yellow Rose Distilling föddes 2008 en kväll i en trädgård i Houston när de två grannarna Ryan Baird och Troy Smith satt och pratade om livet. De hade båda karriärer inom industrin, men kände att de ville göra något roligare med sina liv. De beslutade att börja destillera whiskey. De köpte en potstill-panna från Italien och installerade den i ett nedlagt garage i Houston. Det blev det första lagliga destilleriet i mångmiljonstaden. Namnet Yellow Rose tog man från Texas inofficiella nationalsång The Yellow Rose som handlar om en slavkvinna som spelade en avgörande roll i slaget vid San Jacinto i frihetskriget mot Mexiko. Enligt legenden förförde hon en mexikansk befälhavare i hans tält varpå Texas försvarsstyrkor kunde vinna slaget på bara 18 minuter. 2014 hade Yellow Rose Distilling fått ekonomi i projektet och flyttade till nya och större lokaler, också dessa i centrala Houston. I dag är spanska Zamora, bolaget bakom storsäljaren Licor 43, en stor delägare och Yellow Roses prisbelönta whiskey sprids nu över hela världen.

  • Houston har ett mycket varmt klimat med stora temperatursvängningar mellan dag och natt, som ger en angel share på 15 %
  • Temperaturskillnaderna påskyndar också mognaden eftersom aktiviteten i faten ökar
  • I dag har Yellow Rose en omfattande besöksverksamhet med provningslokaler och en presentbutik i centrala Houston
  • Yellow Rose har tre produkter i sin core range, blended whiskey, Rye Whiskey och Bourbon Whiskey
  • Yellow Rose dubbeldestillerar i potstill av koppar, och i kolonn
  • Outlaw Bourbon har bland annat tilldelats dubbla guld i den ansedda amerikanska ”Fifty Best Bourbon”

För vem

Outlaw Bourbon är en whiskey för den som vill prova en bourbon som är gjord på ett annorlunda sätt. Potstill-destilleringen och råvaran med 100 procent majs ger en whiskey som är mer smakrik och intensiv än traditionell bourbon. Det är en whiskey för den som gillar gräddiga, söta och blommiga smaker. Utmärkt att dricka som den är, men också perfekt som drinkbas i klassiker som Old Fashioned och Mint Julep.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

yellow rose distillery

Yellow Rose Distilling startades av några vänner 2010. Trots att Houston är en stor metropol blev Yellow Rose det första lagliga destilleriet i staden. För ovanlighetens skull etablerade man sitt destilleri mitt i centrala staden, whiskytillverkning sker nästan alltid på landsbygden. Namnet Yellow Rose tog man från Texas inofficiella nationalsång- ”The Yellow Rose” berättar legenden om hur Emily West, en före detta…

en flaska yellow rose rye whiskey

Yellow Rose Rye (US)

Generös doft av vanilj, tallbarr och farinsocker. Smaken är fruktig med inslag av mynta, vitpeppar och lönnsirap...
Pris: 559:- (70 cl)
en flaska whiskey yellow rose

Yellow Rose Premium American Whiskey (US)

Stor generös doft som är fruktig med inslag av bakade äpplen med farinsocker, lemon curd, banan och en lätt ek-ton...
Pris: 519:- (70 cl)

Inspiration

whiskey sour drink

Whiskey Sour

Produktion av whisky

Whiskytermer

fat med whisky i ett lager

Allt om whisky – sagan om uisge beatha

Relaterad sprit

en flaska wild turkey 101 proof

Wild Turkey 101 proof (US)

Trots sin höga alkoholhalt är whiskyen förbluffande mjuk, har en söt och vanilj-len honungssötma med lätta toner...
Pris: 459:- (70 cl)
en flaska bourbon wild turkey

Wild Turkey 81 proof (US)

Wild Turkey 81 är en whiskey för den som vill prova en traditionell bourbon i klassisk Kentuckystil. Mer bourbon än...
Pris: 389:- (70 cl)
Wild Turkey Rare Breed

Wild Turkey Rare Breed (US)

Wild Turkey Rare Breed är något så ovanligt som bourbonwhiskey på naturlig fatstyrka. Den bourbon som exporteras...
(70 cl)
Westland Single Malt Whiskey American Oak

Westland Single Malt Whiskey American Oak (US)

Westland American Oak har lagrats på både bourbonfat och fat av ny amerikansk ek. Det är en mjukt rökig whiskey med...
Pris: 749:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close