Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Namnet Aperol säger allt: Aperol är den perfekta aperitifen. Ljust orange med en bitterljuv och söt smak. Receptet har inte ändrats sedan den skapades och består av en rad örter, frukter och kryddor. Dessutom har Aperol en låg alkoholstyrka på endast 11%.
Aperol skapades 1919 av bröderna Barbieri i Padova och lanserades med den unika idén med en aperitif med bara 11 procents alkoholstyrka. Sedan dess har Aperols popularitet bara vuxit och är idag Italiens populäraste aperitif. Detta på grund av dess fräschör, dess direkta smak och egenskapen att blanda sig bra i drinkar.
Aperol Spritz är en självklar drink i varje bar och på varje uteservering. Lika populär är den hemma på balkongen, i trädgården eller i köket när gästerna samlas. Den är fräsch och lätt att tycka om. Och den är enkel att blanda. Lika delar Aperol och mousserande vin med en lite skvätt bubbelvatten på toppen tillsammans med en apelsinskiva. Viktigt är att inte snåla på isen! Drinken skall vara kall och fräsch!
Skapandet av Spritz kom att bli ett vägskäl och landmärke för Aperol. Spritz består av mycket is, 6 cl Prosecco, 6 cl Aperol, och en ”dash” av soda, lagom för att aperitifen inte skall bli för söt. I Italien är denna Spritz synonymt med Aperol, aperitif och ”happy hour”, tiden mellan arbete och middag.
Aperol Spritz passar i många olika sammanhang: att skåla med efter jobbet, under brunchen eller innan middagen. Vill du dricka Aperol Spritz på äkta italienskt vis kan du anamma aperitivo-traditionen ”cicchetti”. Det innebär att Aperol Spritz kombineras med smårätter och tilltugg som oliver, små smörgåsar och andra italienska aperitivos. Här har vi samlat våra favoritrecept på goda tilltugg, för en riktigt lyckad fördrink.
Du kan lugnt spara din flaska Aperol i ditt ”barskåp” eller kylskåp ganska länge. På grund av alkoholen och sockerhalten, som båda är bra saker som konserverar drycken mot förändringar, håller en flaska Aperol i många år. Möjligtvis kan färgen avta om flaskan utsätts med för mycket sol. En ny eller öppnad flaska spelar inte så stor roll.
Aperol är den lättare och fruktigare aperitifen för sammanhang där ni är många personer som samlas och ni vill servera en drink som är lätt att tycka om och som ser festlig ut. Med tanke på de få ingredienserna är den även lätt att blanda flera av. Campari har en mer vuxen smak som många upplever att man måsta lära sig att tycka om. Drinkarna man oftast blandar med Campari är mer arbetade och passar mindre sällskap där du kan tillåta dig att skaka drinkarn och göra snyggare serveringar.
Läs mer
Första gången Aperol visades upp för världen var på handelsmässan i italienska Padova 1919. Bakom drinken stod familjeföretaget Fratelli Barbieri och bröderna Luigi och Silvio Barbieri som arbetat i sju år med att utveckla den perfekta aperitifen. Receptet de tog fram i sin lilla vinbutik i Padova är exakt detsamma i dag som för 100 år sedan. Det mesta i originalreceptet är hemligt, men bland de många ingredienserna är…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.