camparisoda

Camparisoda

Camparisoda är en färdigblandad aperitif med en alldeles unik egen smak. Camparisoda är en noggrant avvägd kolsyrsatt Campari. Aperitifen skapades första gången 1932 och var då den första färdigblandade lågalkoholhaltiga (10%) drinken i dryckeshistorien. Den omisskännliga flaskan utvecklades av den berömde designern Fortunato Depero och har blivit en italiensk design-ikon. Camparisoda är en av produkterna i Camparigruppens världsberömda portfölj. Den säljs huvudsakligen i Italien.

Camparisoda skapades 1932. Vid den tiden hade det blivit populärt att dricka aperitifer som Bitter Campari med ett stänk soda på Italiens barer. Davide Campari bad den berömde italienske konstnären och designern Fortunato Depero att skapa en flaska för en färdigblandad aperitif. Tanken med Camparisoda var att erbjuda en välblandad drink som var densamma oavsett när och var den serverades. I dag har flaskan och drycken blivit en verklig italiensk design-ikon.

Flaskan har formen av en upp- och nedvänd dryckeskalk. Idén skulle visa sig bli Fortunato Deperos mest betydelsefulla verk för Campari. Den koniska formen daterar sig tillbaka till 1925 då konstnären för första gång tog upp den i en skiss kallad ”Puppet drinking Campari Soda”. Detta var flera år innan varumärket lanserades. På bilden ses en docka dricka ur en flaska som har samma form som Camparisoda senare skulle få. 1926 gjordes flaskan i en vitmålad prototyp av trä och året därpå som en reklamaffisch i svart bläck. Första färgbilden gjordes 1927. Inför lanseringen beslutade Davide Campari att ta bort etiketten för att ännu tydligare framhäva den speciella formen och den djupröda nyansen. Han såg också till att förse flaskan med Camparisoda i relief.

Den unika flaskan, formen, färgen och strukturen som var för sig var designelement som bröt mot tidens design- och annonsspråk. Den minimalistiska innovativa flaskan öppnade upp nya möjligheter för andra produkter och en ny tids säljstrategier. Tillverkningen av flaskan påbörjades av Vetreria Bordoni 1932.

Seden att dricka aperitif blev populär i Milano på 1920-talet. Det var vanligt att folk träffades innan lunch eller middag för att dricka ett glas vin eller ta en drink. Den främsta ambassadören för aperitifen i Milano var Gaspare Campari som sålde aperitifer på sina barer i staden. Den första baren låg vid Duomotorget ända tills Galleria Vittorio Emanuele öppnades. Då flyttades baren in i nya lokaler precis vid ingången till gallerian.

1915 öppnade Gasparo Campari en ny bar mitt emot den första, som kom att bli förebilden för den klassiska milanesiska aperitifbaren. Det var härifrån som aperitivokulturen – bruket att servera snacks och annat småplock till aperitiferna spreds till barer över hela Italien.

CAMPARI.COM

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Campari har alltid förknippats med mode och betraktas idag som en internationell stilikon, både banbrytande och i takt med tidens trender, i såväl designspråk som profilering. Campari är en premiumdrink som tack vare sin alldeles unika smak och färg förmedlar passion och intensitet. Genom åren har flaskan och designen, som alla andra klassiska premiumvarumärken, genomgått flera förändringar, men det genuina ursprunget och…

Campari 70 cl en flaska röd

Campari (It)

Campari har en klar röd färg. Stor, generös och typisk doft av apelsin, malört och kryddor. Söt, bitter och frisk...
Pris: 269:- (70 cl)
campari 20 cl

Campari (It)

Campari har en klar röd färg. Stor, generös och typisk doft av apelsin, malört och kryddor. Söt, bitter och frisk...
Pris: 109:- (20 cl)

Inspiration

små hamburgare

Panini Latte med taleggio och parmaskinka

bruschetta med paprika och rödlök

Bruschetta med karamelliserad rödlök

Relaterad sprit

Campari 70 cl en flaska röd

Campari (It)

Campari har en klar röd färg. Stor, generös och typisk doft av apelsin, malört och kryddor. Söt, bitter och frisk...
Pris: 269:- (70 cl)
en flaska aperol

Aperol (It)

Namnet Aperol säger allt: Aperol är den perfekta aperitifen. Ljust orange med en bitterljuv och söt smak. Receptet...
Pris: 199:- (70 cl)
jägermeister

Jägermeister (Ty)

Det finns ingen lika välkänd och ikonisk alkoholdryck som Jägermeister. Det är svårt att tänka sig en enda skidort...
Pris: 299:- (70 cl)
Jägermeister Scharf

Jägermeister Scharf (Ty)

Jägermeister Scharf är en iskall shot med en ingefärssmäll som får vilken barkväll som helst att explodera. Scharf...
Pris: 299:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close