jägermeister 60 20

Jägermeister 60 x 20 ml

Jägermeister smakprofil

Jägermeister har en tydlig ton av apelsinskal, kardemumma och anis. Smaken är söt med en balanserad bitterhet. Där finns karamelliserade toner och inslag av lakrits och rostade kaffebönor. Eftersmaken är lång och virvlande med inslag av russin, citrus och en lätt nypande malört. Färgen kan bäst beskrivas som mörkbrun, eller mörkröd beroende på vem du frågar. Åtnjuts bäst som en iskall törstsläckare, antingen för sig själv eller som bas i en drink, gärna runt -18 grader i serveringstemperatur.

Så tillverkas Jägermeister

Jägermeister tillverkas genom så kallad maceration, där 56 olika örter, kryddor, blommor, rötter och frukter får dra i sprit. Kända ingredienser är kanel, stjärnanis och ingefära. Efter fyra till sex veckor filtreras maceratet och får sedan mogna på stora ekfat under 12 månader. Efter lagringen blandas maceratet med vatten och alkohol och sötas innan den slutligen buteljeras och blir till en flaska Jägermeister.

Jägermeisters uppkomst

Det finns ingen lika välkänd och ikonisk alkoholdryck som Jägermeister. Det är svårt att tänka sig en enda bar eller dryckesbutik i städer och byar runt om i världen som inte har en flaska Jägermeister på en armlängds avstånd. Detta är berättelsen om den bittersöta jägmästaren som erövrade världen.

HÄR KAN DU KÖPA GLAS TILL DIN JÄGERMEISTER

Vi ska till den lilla pittoreska staden Wolfenbüttel i Niedersachsen några mil utanför Hannover. Hit kom Wilhelm Mast på 1870-talet. 1878 startade han en vinägerfabrik på Grosser Zimmerhof 26. Han började också handla med exklusiva viner som han hade en stor passion för. Affärerna gick till en början bra och Wilhelm Mast hade snart kunder över hela Tyskland. Verksamheten utvecklades men hamnade i svårigheter i samband med första världskriget. Vid krigsslutet blev Wilhelm Mast sjuk och hans 21-årige son Curt tog över företaget. Nu hade konkurrensen från större tillverkare ökat och Curt Mast valde att fokusera på vinhandeln och tillverkning av spritdrycker.

Curt Mast beskrivs som en alkemist. Han hade ett stort intresse för att laborera med smaksättningar och började tillverka sprit och blanda likörer i den gamla fabriken. Han ville göra en likör som varken var för bitter eller för söt. 1934 blev han klar med ett recept han hade experimenterat med i flera år. Det var ett komplicerat recept som innehöll hela 56 olika komponenter. Dels örter han odlade själv eller plockade under sina jaktturer, men också blommor, rötter och frukter. Curt Mast var en passionerad jägare, som så många andra i hans umgänge i Wolfenbüttel och tänkte sig att just dessa smaker skulle passa just dem. Han gav likören namnet Jägermeister.

Jägermeister blev snabbt en succé. När den lanserades 1935 hade Curt Mast ett 20-tal olika likörer och spritsorter i portföljen. De försvann en efter en när Jägermeister började sitt segertåg över världen.

Jägermeisters ikoniska symbol

Varje flaska från Jägermeister pryds av det numera ikoniska märket av en krucifix mellan en hjorts horn. Denna symboliska bild härstammar från en uråldrig tysk legend om jägarnas skyddshelgon Sankt Hubertus, som spenderade en del av sitt liv i Ardennernas djupa skogar som en jägare. En dag skall Sankt Hubertus ha sett en skinande krucifix, som om den var gudasänt, mellan en hjorts horn, varpå han bestämde sig för att bli Guds tjänare.

Även flaskan har sin berättelse. Till en början buteljerade Mast sin Jägermeister i genomskinliga flaskor, men valde att börja lagra dem i jägargröna flaskor istället för att få en mer tematisk klang till varumärket. Den lika ikoniska flaskformen kom till efter att Mast med flera testat att slänga flaskan i golvet för att testa hållbarheten på flaskformen. En ytterligare referens till livet som jägare återfinns i den dikt av Otto von Riesenthal, skriven 1848, som är belägen på sidoetiketten. Den går såhär:

”Det är jägarens adelsmärke,
Att han skyddar och vårdar sitt vilt,
Jagar som det anstår en jägare,
Som ärar Skaparens varelser.”

HÄR KAN DU KÖPA GLAS OCH ANNAT TILL DIN JÄGERMEISTER

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Jägermeister

Jägermeister

Mer om producenten

Jägermeister ägs alltjämt av familjen Mast. Receptet är ytterst hemligt och tillverkningen går till på samma sätt som Curt Mast föreskrev för över 80 år sedan. Varje år tillverkas mer än 92 miljoner flaskor Jägermeister som exporteras till över 130 länder över hela världen. Jägermeister är världens största tillverkare av Kräuterlikör. I dag har Mast–Jägermeister över 900 anställda och de största marknaderna…

Jägermeister Manifest

Jägermeister Manifest (Ty)

Det krävs onekligen mod för att bryta traditioner och utmana en legend. I synnerhet om det handlar om en...
Pris: 549:- (100 cl)
Jägermeister Manifest

Jägermeister Manifest 50 cl (Ty)

Det krävs onekligen mod för att bryta traditioner och utmana en legend. I synnerhet om det handlar om en...
Pris: 309:- (50 cl)

Inspiration

Jägermeister Cold Brew Shot

Jägermeister Cold Brew Shot

Jägermeister Mule_nigab_drink

Jägermeister Berlin Mule

Relaterad sprit

Campari 70 cl en flaska röd

Campari (It)

Campari har en klar röd färg. Stor, generös och typisk doft av apelsin, malört och kryddor. Söt, bitter och frisk...
Pris: 269:- (70 cl)
en flaska aperol

Aperol (It)

Namnet Aperol säger allt: Aperol är den perfekta aperitifen. Ljust orange med en bitterljuv och söt smak. Receptet...
Pris: 199:- (70 cl)
jägermeister

Jägermeister (Ty)

Det finns ingen lika välkänd och ikonisk alkoholdryck som Jägermeister. Det är svårt att tänka sig en enda skidort...
Pris: 299:- (70 cl)

Licor 43 (Sp)

Klar gul färg. Kryddig doft med tydlig karaktär av vanilj. Simmigt söt, aningen kryddig smak med tydlig karaktär av...
Pris: 219:- (50 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close