jägermeister

Jägermeister

Jägermeister smakprofil

Jägermeister har en tydlig ton av apelsinskal, kardemumma och anis. Smaken är söt med en balanserad bitterhet. Där finns karamelliserade toner och inslag av lakrits och rostade kaffebönor. Eftersmaken är lång och virvlande med inslag av russin, citrus och en lätt nypande malört. Färgen kan bäst beskrivas som mörkbrun, eller mörkröd beroende på vem du frågar. Åtnjuts bäst som en iskall törstsläckare, antingen för sig själv eller som bas i en drink, gärna runt -18 grader i serveringstemperatur.

Jägermeisters historia

Jägermeister är världens i särklass mest kända och mest omtyckta örtlikör. Det är svårt att tänka sig en enda skidort eller afterski, eller en enda dryckesbutik i städer och byar i Alperna, eller var det var må i världen, som inte har en flaska Jägermeister på en armlängds avstånd.  Järgermeisters historia börjar staden Wolfenbüttel i Niedersachsen några mil utanför Hannover. År 1878 startade Wilhelm Mast en vinägerfabrik på Grosser Zimmerhof 26. Han började också handla med exklusiva viner som han hade en stor passion för. Affärerna gick bra och snart hade företaget kunder över hela Tyskland. Vid första världskrigets slut drog sig Wilhelm Mast tillbaka och hans 21-årige son Curt tog över. Vid den här tiden hade konkurrensen från större vinägerproducenter hårdnat och Curt Mast valde att fokusera på vinhandeln och tillverkning av spritdrycker.

Curt Mast hade ett stort intresse för utveckla drycker och började tillverka sprit och blanda likörer i den gamla fabriken. Han gick mycket omsorgsfullt tillväga och intresserade sig särskilt för de bittersöta smakerna. Hans mål var att göra en likör som balanserade malört och pors med honung och sötma. Efter flera års experiment hade han funnit det optimala receptet. Det var ett komplicerat recept som innehöll hela 56 olika komponenter. Det bestod dels av örter han odlade själv, dels sådana han plockade under sina jaktturer, men det innehöll också blommor, rötter och frukter. Curt Mast var en passionerad jägare, som så många andra i hans umgänge i Wolfenbüttel, och tänkte sig att just dessa smaker skulle passa hans jaktlag. Därför gav han sin likör namnet Jägermeister. Örtlikören blev snabbt en succé. När den lanserades 1935 hade Curt Mast ett 20-tal olika likörer och spritsorter i portföljen. De försvann en efter en när ”Jägern” började sitt segertåg över världen.

Familjeägt företag och världens största producent

Örtlikören ägs alltjämt av familjen Mast. I dag leds verksamheten av Curt Masts dotterson Stefan Findel, som ärvt Jägermeister från sin mor. Receptet till örtlikören är ytterst hemligt och tillverkningen går alltjämt till på samma sätt som Curt Mast föreskrev för över 80 år sedan. Varje år tillverkas mer än 2,5 miljoner flaskor Jägermeister som exporteras till 135 länder över hela världen. Jägermeister är världens i särklass största producent av så kallad Kreüterlikör. I dag har Mast–Jägermeister över 900 anställda och de största marknaderna är USA, UK och Tyskland. 1967 flyttade företaget till Jägermeisterßtraße i Wolfenbüttel. Alla tal blir stora kring örtlikören, bland annat sägs tillverkningen sluka en procent av världens saffransproduktion. Örtlikören har också profilerat sig inom kultur- och idrottssponsring. Exempelvis var man det första företaget som köpte ett Bundesligalag, Eintracht Braunschweig. Man har också samarbeten med storstjärnor inom motorsport och rockband som Metallica, Slayer och Mötley Crüe.

Historian bakom Jägermeisters ikoniska krucifix och flaskform

Varje flaska Jägermeister pryds av ett skinande krucifix mellan en hjorts horn. Denna symboliska bild härstammar från en uråldrig tysk legend om jägarnas skyddshelgon Sankt Hubertus, som tillbringade stora delar av sitt liv i Ardennernas djupa skogar. En dag skall Sankt Hubertus ha sett ett skinande krucifix mellan en hjorts horn. Den himmelska synen fick honom att viga sitt liv åt Gud. Även flaskan har sin berättelse. Till en början buteljerade Mast sin Jägermeister i genomskinliga flaskor, men valde snart att börja lagra dem i jägargröna flaskor för att få mer samhörighet med varumärket. Den lika ikoniska flaskformen kom till efter att Mast med flera testat att slänga flaskor i golvet för att prova hållbarheten på flaskformen. En ytterligare referens till livet som jägare återfinns i den dikt av Otto von Riesenthal, skriven 1848, som är tryckt på sidoetiketten. Det är enligt Guiness Book of Records världens mest spridda dikt.

”Det är jägarens adelsmärke,
Att han skyddar och vårdar sitt vilt,
Jagar som det anstår en jägare,
Som ärar Skaparens varelser.”

Från ingredienser till buteljering

Örtlikören tillverkas genom så kallad maceration, där ingredienserna får dra i sprit. Bland ett 20-tal kända komponenter finns bland annat kanel, stjärnanis och ingefära. Efter fyra till sex veckor filtreras maceratet och får sedan mogna på stora ekfat under 12 månader. Efter lagringen blandas maceratet med vatten och alkohol och sötas innan Jägermeister slutligen buteljeras. Jägermeister har en tydlig ton av apelsinskal, kardemumma och anis. Smaken är söt med en balanserad bitterhet. Där finns karamelliserat socker, rostade kaffebönor och tobaksblad. Eftersmaken är lång och virvlande med inslag av russin, citrus och en lätt nypande malört.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Jägermeister

Jägermeister

Mer om producenten

Jägermeister ägs alltjämt av familjen Mast. Receptet är ytterst hemligt och tillverkningen går till på samma sätt som Curt Mast föreskrev för över 80 år sedan. Varje år tillverkas mer än 92 miljoner flaskor Jägermeister som exporteras till över 130 länder över hela världen. Jägermeister är världens största tillverkare av Kräuterlikör. I dag har Mast–Jägermeister över 900 anställda och de största marknaderna…

Jägermeister Manifest

Jägermeister Manifest (Ty)

Det krävs onekligen mod för att bryta traditioner och utmana en legend. I synnerhet om det handlar om en...
Pris: 549:- (100 cl)
Jägermeister Manifest

Jägermeister Manifest 50 cl (Ty)

Det krävs onekligen mod för att bryta traditioner och utmana en legend. I synnerhet om det handlar om en...
Pris: 309:- (50 cl)

Inspiration

Jeremy Olander

Jeremy Olander, Jägermeister och DJ MAG bjuder in till “Vivrant at the Lockdown” – Livestream från 108 år gammal tågdepå

Jägermeister Mule_nigab_drink

Jägermeister Berlin Mule

Ode to Nightlife: Jägermeister fortsätter att #SAVETHENIGHT

Ode to Nightlife: Jägermeister fortsätter att #SAVETHENIGHT

Jägermeister Cold Brew Shot

Jägermeister Cold Brew Shot

petter blandar drink med jägermeister

Jägermeister Count Mast

Jägermeister Old Fashioned

Jägermeister Old Fashioned

Relaterad sprit

Campari 70 cl en flaska röd

Campari (It)

Campari har en klar röd färg. Stor, generös och typisk doft av apelsin, malört och kryddor. Söt, bitter och frisk...
Pris: 269:- (70 cl)
en flaska aperol

Aperol (It)

Namnet Aperol säger allt: Aperol är den perfekta aperitifen. Ljust orange med en bitterljuv och söt smak. Receptet...
Pris: 199:- (70 cl)

Licor 43 (Sp)

Klar gul färg. Kryddig doft med tydlig karaktär av vanilj. Simmigt söt, aningen kryddig smak med tydlig karaktär av...
Pris: 219:- (50 cl)
Jägermeister Scharf

Jägermeister Scharf (Ty)

Jägermeister Scharf är en iskall shot med en ingefärssmäll som får vilken barkväll som helst att explodera. Scharf...
Pris: 299:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close