islay mist 10 yo whisky blended

Islay Mist 10 YO

Mild och torvig doft med inslag av tobak, rostat bröd, hasselnötter, mörk choklad och ljunghonung. Behagligt rökig smak med milda frukter, mogna päron, ugnsbakade äpplen, vanilj och kanderad mandel. Lång och värmande med en försvinnande rök, lakrits och kolad ek.

Islay Mist har en fascinerande historia som tar oss tillbaka till blendwhiskyns storhetstid och till ett Islay fjärran från den världsberömda turistmagnet den torvtäckta lilla whiskyön i Hebriderna blivit i dag. Islay Mist 10 Years Old är flerfaldigt prisbelönad och förenar det bästa av Skottlands whiskyvärldar – mjuk sammetslen Speyside med kraftfull torvig Islay.

Historien går tillbaka till 1927 när den blivande lorden av Margadale, John Granville Morrison, skulle fira sin 21-årsdag. Värdarna befarade att de många långväga gästerna skulle tycka att huswhiskyn Laphroaig var för kraftfull. Man gav då den legendariske destillerichefen Ian Hunter uppdraget att ta fram en mildare Islaywhisky. Han blandade sin kraftfulla Laphroaig med vällagrad Speysidewhisky och grainwhisky från lågländerna. Resultatet påminde om dimman över Islays torvmossar. Det blev succé. Gästerna krävde att få Islay Mist med sig hem.

Islay Mist har genom åren krönts med mängder av priser. Receptet ligger alltjämt nära originalet från 1927. Rökig singelmalt från Laphroaig och mjuk maltwhisky från Speyside blandas med grainwhisky från låglandet. Islay Mist 10 years Old har blivit mycket hyllad. Bland annat med guldmedalj vid International Wine and Spirit Competition 2019 och vid Women’s Wine and Spirtis Awards samma år. Dessutom har världens kanske mest respekterade whiskyskribent, Dave Broom givit den omdömet ”It’s a jewel”.

Islay Mist 10 Years Old är en ovanligt karaktärsfull blendwhisky som i smak och stil leder tankarna till singelmalt. Den eleganta och återhållna rökigheten gör den till en snällare upplevelse av Islaywhisky. Islay Mist 10 är vad skottarna kallar ”a sipping dram”, perfekt efter en middag framför brasan med goda vänner. Kort sagt en blendwhisky som passar de flesta och som visar upp en annan sida av Islay.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

skotland highland

Islay Mist skapades 1928 till John Granville Morrisons, den blivande Lord Margadale, 21-års fest som hölls på familjens gods, Islay House. Självklart skulle whisky serveras, men Islaymalten Laphroaig ansågs lite väl kraftig för att passa alla gästers smak. Det var Ian Hunter på Laphroaig Distillery som fick uppdraget att skapa den whisky som skulle serveras på festen. Instruktionerna var att skapa en karaktärsfull whisky som…

en flaska islay mist whisky

Islay Mist The Original Peated Blend (Sk)

Stor, lite söt doft med tydlig rökighet och inslag av vanilj. Fyllig smak med kraftig rökighet och elegant eftersmak
Pris: 271:- (70 cl)

Inspiration

fat med whisky i ett lager

Allt om whisky – sagan om uisge beatha

Produktion av whisky

Whiskytermer

Ett tumblerglas med isbitar, lite citrusskal och drinken Rusty Nail.

Rusty Nail

Ginger Ale hälls ned i ett glas med whiskydrinken Horses Neck.

Horses Neck

Relaterad sprit

Nigabs Grant's Whiskey Triple Wood – en skotsk whiskey med smak av malt. Flaskan har röd etikett och röd kork.

Grant’s Triple Wood (Sk)

Förvånansvärt komplex smak trots sin ungdom, okomplicerad, malt, tuttifrutti, gräddkola och en lätt spritighet.
Pris: 257:- (70 cl)
en flaska islay mist whisky

Islay Mist The Original Peated Blend (Sk)

Stor, lite söt doft med tydlig rökighet och inslag av vanilj. Fyllig smak med kraftig rökighet och elegant eftersmak
Pris: 271:- (70 cl)
en flaska lauders whisky

Lauder’s Finest (Sk)

Doften är mjuk med inslag av gräddkola och aprikoser. Mild smak med rund och knäckig fatkaraktär och toner av...
Pris: 261:- (70 cl)
En flaska med Whiskeyn Grant's Nordic Oak. Flaskan har en gråblå etikett och svart kork.

Grant’s Nordic Oak (Sk)

Karaktäristisk Speyside-doft med maltnoter. Ren och samtidigt komplex med inslag av sötma och fruktighet så som...
Pris: 321:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close