en flaska islay mist whisky

Islay Mist The Original Peated Blend

Smakbeskrivning

Islay Mist har en mild och torvig doft med inslag av tobak, rostat bröd, hasselnötter, mörk choklad och ljunghonung. Smaken är behagligt rökig med mogna päron, ugnsbakade äpplen, vanilj och kanderad mandel. Eftersmaken är lång och värmande med inslag av lakrits, kolad ek och en försvinnande rök.

Historien

Islay Mist har en fascinerande historia som tar oss tillbaka till blendwhiskyns storhetstid och till ett Islay fjärran från den världsberömda turistmagnet den torvtäckta lilla whiskyön i Hebriderna blivit i dag. Islay Mist är en av de mest prisbelönade blendwhiskysorterna och förenar det bästa av Skottlands whiskyvärldar – mjuk sammetslen Speyside med kraftfull torvig Islaywhisky.

Historien går tillbaka till 1927 när den blivande lorden av Margadale, John Granville Morrison, skulle fira sin 21-årsdag. Värdarna befarade att de många långväga gästerna skulle tycka att huswhiskyn Laphroaig var för kraftfull. Man ville ändå använda sig av godsets whisky och gav Laphroaigs legendariske destillerichef Ian Hunter uppdraget att ta fram en mildare Islaywhisky. Den skulle vara så mjuk och behaglig att ”till och med de unga damerna” på festen skulle uppskatta den. Hunter blandade sin kraftfulla Laphroaig med vällagrad Speysidewhisky och grainwhisky från lågländerna. Det berättas att när den unge lorden fick frågan om vilken whisky han ville servera på sin fest lär ha svarat: ”en whisky som får alla in i dimman” varpå Ian Hunter lär ha sagt: ”Nej ingen sådan dimma, mer som en Islay Mist”. Whiskyn gjorde succé på festen och gästerna krävde att få Islay Mist med sig hem.

Islay Mist har blivit mycket hyllad. Bland annat med guldmedalj vid International Wine and Spirit Competition 2019 och vid Women’s Wine and Spirits Awards samma år. Dessutom har världens kanske mest respekterade whiskyskribent, Dave Broom, klassat den som ”It’s a jewel” vilket ofta citeras.

Tillverkning

Islay Mist görs precis som för nästan hundra år sedan av den hårt rökiga whiskyn från Laphroaig. Från början blandade man med mjukgörande maltwhisky från Glenlivet och Glen Grant och med grainwhisky från lågländerna. Laphroaig är fortfarande huvudingrediens, i övrigt anger man inte vilka Speysidedestillerier som ingår, varifrån grainwhiskyn kommer, eller hur stort maltwhiskyinnehållet är. Islay Mist är den enda av dagens blendwhiskysorter som har tillåtelse att använda Islay-namnet.

Ägare

MacDuff International grundades 1992 av Charles Murray, som var ekonomichef på dåvarande United Distillers, Stewart MacDuff som var försäljningschef på Whyte & MacKay och Edward Thomson som tidigare arbetat med blendwhiskymärket White Horse. I dag arbetar MacDuff International med märken som Waterproof, Lauder´s och Islay Mist. Man lyckades från början skriva kontrakt med ledande aktörer och försäkrade sig om tillräckliga volymer för uppemot 10 års produktion. Dessa kontrakt har senare förnyats. Man lyckades också förvärva rättigheterna till de historiska whiskymärken man arbetar med i dag, som Lauder’s och Islay Mist. Dessa märken hade prioriterats ned av de tidigare ägarna och börjat falla i glömska. I dag finns MacDuff Internationals whisky i ett 30-tal länder. I synnerhet har man byggt upp en stark position på taxfreemarknaden, där man är topp tio i världen, och man närmar sig de fem största inom europeisk Duty Free.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

skotland highland

Islay Mist skapades 1928 till John Granville Morrisons, den blivande Lord Margadale, 21-års fest som hölls på familjens gods, Islay House. Självklart skulle whisky serveras, men Islaymalten Laphroaig ansågs lite väl kraftig för att passa alla gästers smak. Det var Ian Hunter på Laphroaig Distillery som fick uppdraget att skapa den whisky som skulle serveras på festen. Instruktionerna var att skapa en karaktärsfull whisky som…

en flaska whisky med islay mist
Nyhet

Islay Mist Double Peated (Sk)

Islay Mist Double Peated är en rejäl rökbomb. Dubbelt så rökig som originalversionen. I doften möter en intensiv...
Pris: 329:- (70 cl)
islay mist 10 yo whisky blended

Islay Mist 10 YO (Sk)

Mild och torvig doft med inslag av tobak, rostat bröd, hasselnötter, mörk choklad och ljunghonung. Behagligt rökig...
Pris: 439:- (70 cl)

Inspiration

fat med whisky i ett lager

Allt om whisky – sagan om uisge beatha

Produktion av whisky

Whiskytermer

Ett tumblerglas med isbitar, lite citrusskal och drinken Rusty Nail.

Rusty Nail

Ginger Ale hälls ned i ett glas med whiskydrinken Horses Neck.

Horses Neck

Relaterad sprit

Nigabs Grant's Whiskey Triple Wood – en skotsk whiskey med smak av malt. Flaskan har röd etikett och röd kork.

Grant’s Triple Wood (Sk)

Förvånansvärt komplex smak trots sin ungdom, okomplicerad, malt, tuttifrutti, gräddkola och en lätt spritighet.
Pris: 259:- (70 cl)
en flaska lauders whisky

Lauder’s Finest (Sk)

Doften är mjuk med inslag av gräddkola och aprikoser. Mild smak med rund och knäckig fatkaraktär och toner av...
Pris: 259:- (70 cl)
En flaska med Whiskeyn Grant's Nordic Oak. Flaskan har en gråblå etikett och svart kork.

Grant’s Nordic Oak (Sk)

Karaktäristisk Speyside-doft med maltnoter. Ren och samtidigt komplex med inslag av sötma och fruktighet så som...
Pris: 329:- (70 cl)
islay mist 10 yo whisky blended

Islay Mist 10 YO (Sk)

Mild och torvig doft med inslag av tobak, rostat bröd, hasselnötter, mörk choklad och ljunghonung. Behagligt rökig...
Pris: 439:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close