Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
När konsten att destillera blev mer allmänt känd i Europa kom holländarna att spela en aktiv roll. Holländska köpmän gjorde affärer med Hansan och handlade inte minst malm från Dalarna och Bergslagen. Av koppar hamrade skickliga smeder kopparpannor och Holland blev ett centrum för brännvinstillverkning dit franska bönder skickade sitt vin för destillation. Holländarna kallade destillatet för ”brandewijn” och ordet brandy flyttade in i Europas språk. Brandy är ett samlingsnamn för druvdestillat. Ofta tillverkas det av de druvor som inte behövs i vinframställningen. I USA kan brandy göras av allt som inte är säd, men i Europa avses enbart druvdestillat. Dock förekommer begreppet fruktbrandy för destillat som görs exempelvis av päron, plommon och äpple. Viss brandy är regionalt ursprungsbetecknad som cognac, armagnac och grappa. Brandy har haft svårt att nå samma kultstatus som exempelvis cognac, men i dag gör åtskilliga producenter högklassig brandy enligt noggranna hantverksprinciper.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.