Rémy Martin

Brandy

Ett samlingsnamn för flera sorters vin

Brandy är ett vitt begrepp som egentligen innefattar flera sorters sprit. Ordet har samma ursprung som svenskans brännvin. Ordet lär härstamma från hollänskans wijnbranders och betyda bränt vin helt enkelt. Ordet kan också ha skandinaviskt ursprung, tidvis var handeln stor mellan Sverige och Holland, inte minst med järnmalm och koppar från Falu koppargruva. Det är inte otänkbart att holländarna fick sitt wijnbranders från vårt brännvin.

Ursprunget av ordet Brandy

Brandy kan vara alla sorters destillerat vin. Det är ett samlingsnamn som innefattar flera välkända spritsorter som cognac, armagnac, pisco, och andra spritdrycker som lagras på ekfat. Skillnaden är att dessa sorter har ett namnskyddat ursprung och följer ett regionalt regelverk. Spriten produceras i alla vinländer. I många länder, som Sydafrika och Armenien, går stora delar av vinskörden till denna industrin, men också Frankrike är en storproducent  även utanför Cognac och Armagnac. Den franska benämningen på sådan sprit är eau-de-vie.

Brandy i olika länder och regioner

Det var holländare och engelsmän som började destillera mindre bra vin till sprit på 1500-talet. Länge fraktades vinet till Nederländerna, där det destillerades i kopparpannor, så småningom flyttades pannorna till södra Frankrike, dit kunskapen att destillera också kommit från Spanien. En särskild sort är den spanska Sherry Brandy eller brandy de Jerez. I Spanien destillerades vin till sprit långt innan kunskapen spreds norrut till armagnac och cognac. Basvinet kommer från andra spanska områden än Jerez. Druvan är ofta airén och lagringen sker hos etablerade sherryfirmor i Jerez dit destillatet transporteras.Vid buteljeringen tillsätts också en blandning av vinsprit och druvmust.

Regler vid tillverkning

Det finns ett enkelt regelverk kring brandy. Spriten ska vara gjord på vin från druva. Den får inte tillverkas av pressrester, som exempelvis grappa och marc och ska lagras på ekfat under minst sex månader. Alkoholhalten får inte understiga 36 procent, och spriten får inte smaksättas. Enda godkända tillsatsen är sockerkulör för färgjustering. Produceras den av frukt, kallas den fruktbrandy. Bättre brandy dubbeldestilleras och lagras länge. Den franska lyder under samma regelverk som cognac och brukar därför betecknas med VSOP, XO och andra av de etablerade årgångsbeteckningarna. Amerikansk lyder under ett lite annorlunda regelverk. Till skillnad från europeisk kan den göras från pressrester vid vinframställningen. Förvirrande nog kan även andra produkter också kallas brandy, som till exempel fruktlikören Apricot Brandy. Calvados kan ibland beskrivas som äppelbrandy liksom plommonbrännvinet Slivovits från Balkan som också betecknas som fruktbrandy. Den grekiska drycken Metaxa har även den ett nära släktskap med brandy, den görs av samma sort som blandas med vin.

Ett av världens största brandyländer

Sydafrika är ett av världens största brandyländer. Ur nationell synpunkt är Sydafrika ett större brandyland än vinland, den mesta av spriten behåller de sig för sig själva och endast små mängder exporteras. Därför är chenin blanc, eller steen som druvan kallades förr i Sydafrika, så spridd i landet. Chenin blanc ger viner med hög syra och sådant vin passar särskilt bra att destillera till brandy. Man gör drycken av flera slag i Sydafrika, mest prestigefull är den så kallade potstill-brandyn som görs i enkelpannor på traditionellt vis. Den Sydafrikanska har flera gånger premierats i internationella tävlingar och till och med utsetts till världens bästa vindestillat.

Den kan drickas som den är, som whisky eller cognac, den bättre bör avnjutas så. Enklare är främst avsedd som bassprit i drinkar och kan med fördel blandas till berömda cocktails som Metropolitan, Sidecar, Brandy Alexander och många fler.