en flaska calvados pere magloire

Père Magloire 12 YO

Doften ger associationer till en fuktig jordkällare med äppelkorgar som står och eftermognar. Smaken är mångfacetterad med flera lager av frukter, citrus, päron, nötter, men även tyngre kryddigare inslag som läder, tobak och choklad ovanpå en livfull och bittersöt äppelmust.

”Att njuta calvados är en av mänsklighetens stora skyldigheter” uttalandet tillskrivs Napoleon och även om den gamle krigarkejsaren blivit känd för cognac så stod hans håg till äppelbrännvinet från Normandie.

Napoleon hade aldrig själv förmånen att uppleva riktigt gammal calvados. Att långlagra på ekfat är en sentida produktutveckling. Att en calvados tillåts bli så gammal som tolv år hör till det mer ovanliga, oftast får det räcka med lagkravet på två år. I Normandie har det egentligen aldrig kunnat odlas vin i någon större omfattning. Det milda fuktiga klimatet och de kiselhaltiga lerjordarna visade sig istället vara optimalt för äpplen. På alla gårdar i distriktet har man sedan urminnes tider odlat äppel och bryggt sin egen cider. När destillationskonsten spreds i Europa på 1500-talet var steget inte långt till att bränna cidern till calvados. Var namnet calvados kommer ifrån är omdiskuterat, den mest romantiska förklaringen är att ett spanskt krigsskepp som förliste utanför Normandies kust gav invånarna anledning att fira i sitt äppelbrännvin som sedan dess fick bära det spanska skeppets namn.

Att tillverka en högklassig calvados är en omfattande och tidsödande process. Det kan behövas fler än 100 olika äppelsorter för att lyckas balansera fruktighet, sötma och syra. Våra matäpplen duger inte, de flesta äppelsorter som ingår i en calvados är bittra. Den syrliga beskan blandas sedan upp med en mindre del söta äpplen. I Pay’s de Auge, som är det centrala och det främsta av de tre calvadosdistrikten gäller strikta produktionslagar. I dag finns ett tiotal stora calvadosproducenter och ett stort antal små. Det största och det mest ryktbara märket är Père Magloire. Till Père Magloire 12 yo används 100 procent äpplen från Normandie och under den långa lagringen ligger den uteslutande på franska ekfat.

Visste du att:

  • Calvados har destillerats i Normandie sedan 1500-talet
  • Calvadosen blev fransmännens ”livlina” när vinlusen förstörde vingårdarna under 1800-talets senare del.
  • För cider- och calvadostillverkningen odlas över 200 äppelsorter i Normandie, de allra flesta är bittra och ej att förväxla med våra matäpplen.
  • En god Calvados förutsätter en omfattande blandning av ett stort antal äppelsorter med olika bitterhet och syra.
  • För att tillverka en flaska calvados går det åt 15–20 liter äpplen.

Père Magloire 12 yo är en högklassig Calvados som serveras på bättre barer och restauranger över hela världen. Den används på många sätt, både som drinkingrediens och som aperitif eller avec. I Frankrike är det vanligt att blanda med en torr cider och dricka som måltidsdryck eller som Le trou Normand, vilket ungefär betyder ”middagshålet”, det vill säga en liten calvados mitt under måltiden som anses ha undergörande effekter för matsmältningen.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

ett glas med calvados

Père Magloire

Mer om producenten

Debrice Dulac har sitt huvudkontor i Pont l’Eveque, i hjärtat av Calvados Pays d’Auge där merparten av de bästa äppelodlingarna finns. Länge var försäljningen i huvudsak riktad mot utvalda franska vinbutiker, men idag uppgår exporten till hela 70 procent av produktionen. PEREMAGLOIRE.COM

calvados pere magloire vsop flaska

Père Magloire VSOP (Fr)

Père Magloire VSOP är en stiltypisk calavdos med en stram och tydlig äpplighet. Doften är frisk av livfull must...
Pris: 331:- (50 cl)
calvados pere magloire xo flaska

Père Magloire XO (Fr)

Doften har en stillsam äppelton med fruktiga inslag som päron, rabarber och röda vinbär. Smaken är komplex, syrligt...
Pris: 701:- (50 cl)

Inspiration

en äppelpaj i form med äpplen

Torta rustica di mele al limone. Äppel och citronkaka

Relaterad sprit

calvados pere magloire vsop flaska

Père Magloire VSOP (Fr)

Père Magloire VSOP är en stiltypisk calavdos med en stram och tydlig äpplighet. Doften är frisk av livfull must...
Pris: 331:- (50 cl)
calvados pere magloire xo flaska

Père Magloire XO (Fr)

Doften har en stillsam äppelton med fruktiga inslag som päron, rabarber och röda vinbär. Smaken är komplex, syrligt...
Pris: 701:- (50 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close