Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Père Magloire VSOP är en stiltypisk calavdos med en stram och tydlig äpplighet. Doften är frisk av livfull must, där finns också andra frukter som pomerans och persikor. Smaken har en lätt ek-karaktär med inslag av svarta vinbär och en lång fruktig bittersöt äppelton.
Père Magloire VSOP är en utmärkt Calvados för den som vill stifta bekantskap med den berömda äppelspriten. Den är också en förträfflig avec och används ofta som drinkbas av bartenders över hela världen. I Frankrike dricks den gärna som trou Normand, vilket ungefär betyder ”middagshålet”, det vill säga en liten calvados mitt under måltiden som anses ha undergörande effekter för matsmältningen.
Det finns ingen dryck som är lika mycket Frankrike som Calvados. Bruket att dricka Calvados till maten, under maten, efter maten, och till och med till frukosten för att få fason på dagen, är mycket vanligt hos såväl äppelbönder i Normandie som i de mondäna salongerna i Paris.
Enligt de franska strikta produktionslagarna får calvados endast tillverkas Normandie. Normandie ligger i nordöstra Frankrike. Det är en plats där historiens vingslag väntar bakom varje backkrön utmed de slingrande vägarna. Här satte vikingarna sina runstenar redan 911 när området koloniserades av skäggiga nordmän. Här har Wilhelm erövraren, Rickard Lejonhjärta och en rad hårdföra härförare fått bita i gräset. Här har mänsklighetens svartaste stunder utspelat sig – här befriades Europa i juni 1945. Normandie är den europeiska historiens epicentrum, världsberömt för camenbert, och världsberömt för calavdos.
Var namnet Calvados kommer ifrån är inte klarlagt. En populär förklaring är att ett spanskt krigsskepp ”San el Salvador” som sänktes utanför Normandies kust på 1600-talet gav upphov till namnet. Fransmännen firade den lyckliga händelsen i traktens äppelbrännvin. Skeppets namn blev på tidens franska San Calvados. Men det finns också en mer rationell förklaring som berättar att namnet härrör från ett område i Normandie.
Läs merDebrice Dulac har sitt huvudkontor i Pont l’Eveque, i hjärtat av Calvados Pays d’Auge där merparten av de bästa äppelodlingarna finns. Länge var försäljningen i huvudsak riktad mot utvalda franska vinbutiker, men idag uppgår exporten till hela 70 procent av produktionen. PEREMAGLOIRE.COM
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.