Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Doften har en stillsam äppelton med fruktiga inslag som päron, rabarber och röda vinbär. Smaken är komplex med en pikant vanilj och markerad nötlik äpplighet. I eftersmaken kommer dovare ektoner, läder och liten skönjbar rökslinga.
Konsten att tillverka cider är urgammal, var bruket uppstod vet ingen, men romare och greker hade sin cikera redan 2 000 före Kristus. Då krossade man äpplen och lät musten självjäsa. Sedan dess har cider tillverkats i hela det gamla romarriket. I ett litet hörn av världen – historiska Normandie – lärde man sig kanske redan på 1500-talet att förädla äppelmusten till mäktig calvados.
Calvados och cider har i långa tider tillskrivits undergörande medicinska effekter. Under 1700-talet ordinerade franska läkare calvados för att bota alltifrån benbrott till alkoholism. Calvados får enligt de franska appellationslagarna bara tillverkas i Normandie. De mest legendariska odlingarna ligger i Pay’s d’Auge i hjärtat av distriktet där de många blommande äppellundarna är ett bedårande inslag i det böljande landskapet. Normandie har ett perfekt klimat för äppelodling. Lerjordarna, kustklimatet, de milda havsvindarna från Nordatlanten och Engelska kanalen ger varma vintrar med en optimal luftfuktighet.
Till en fulländad calvados kan det krävas fler än 100 olika äppelsorter. De flesta är bittra och har en sträv smak. Bara att få fram en enda flaska calvados kan kräva upp till 20 kilo äpplen. Den stora utmaningen för varje calvadosproducent är blandningen. Precis som i cognacsvärlden behövs en skicklig master blender som laborerar med många fat av olika ektyper i olika åldrar. Ett sådant exempel är den dubeldestillerade Père Magloire XO från Pay’s d’Auge i Normandie
Visste du att:
Père Magloire XO är en calvados som gör ett närmast cognacslikt första intryck. Det är en utmärkt avec. I Frankrike dricks den gärna som Trou Normand, vilket ungefär betyder ”middagshålet”, det vill säga en liten calvados mitt under måltiden som anses ha undergörande effekter för matsmältningen.
Läs merDebrice Dulac har sitt huvudkontor i Pont l’Eveque, i hjärtat av Calvados Pays d’Auge där merparten av de bästa äppelodlingarna finns. Länge var försäljningen i huvudsak riktad mot utvalda franska vinbutiker, men idag uppgår exporten till hela 70 procent av produktionen. PEREMAGLOIRE.COM
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.