calvados pere magloire xo flaska

Père Magloire XO

Doften har en stillsam äppelton med fruktiga inslag som päron, rabarber och röda vinbär. Smaken är komplex med en pikant vanilj och markerad nötlik äpplighet. I eftersmaken kommer dovare ektoner, läder och liten skönjbar rökslinga.

Konsten att tillverka cider är urgammal, var bruket uppstod vet ingen, men romare och greker hade sin cikera redan 2 000 före Kristus. Då krossade man äpplen och lät musten självjäsa. Sedan dess har cider tillverkats i hela det gamla romarriket. I ett litet hörn av världen – historiska Normandie – lärde man sig kanske redan på 1500-talet att förädla äppelmusten till mäktig calvados.

Calvados och cider har i långa tider tillskrivits undergörande medicinska effekter. Under 1700-talet ordinerade franska läkare calvados för att bota alltifrån benbrott till alkoholism. Calvados får enligt de franska appellationslagarna bara tillverkas i Normandie. De mest legendariska odlingarna ligger i Pay’s d’Auge i hjärtat av distriktet där de många blommande äppellundarna är ett bedårande inslag i det böljande landskapet. Normandie har ett perfekt klimat för äppelodling. Lerjordarna, kustklimatet, de milda havsvindarna från Nordatlanten och Engelska kanalen ger varma vintrar med en optimal luftfuktighet.

Till en fulländad calvados kan det krävas fler än 100 olika äppelsorter. De flesta är bittra och har en sträv smak. Bara att få fram en enda flaska calvados kan kräva upp till 20 kilo äpplen. Den stora utmaningen för varje calvadosproducent är blandningen. Precis som i cognacsvärlden behövs en skicklig master blender som laborerar med många fat av olika ektyper i olika åldrar. Ett sådant exempel är den dubeldestillerade Père Magloire XO från Pay’s d’Auge i Normandie

Visste du att:

  • Calvados har destillerats i Normandie sedan 1500-talet
  • Calvadosen blev fransmännens ”livlina” när vinlusen förstörde vingårdarna under 1800-talets senare del
  • För cider- och calvadostillverkningen odlas över 200 äppelsorter i Normandie, de allra flesta är bittra och ej att förväxla med våra matäpplen
  • En god Calvados förutsätter en omfattande blandning av ett stort antal äppelsorter med olika bitterhet och syra
  • För att tillverka en flaska calvados går det åt 15–20 liter äpplen
  • Debrice Dulac som producerar Père Magloire är Frankrikes ledande producent med en marknadsandel på över 31 procent

Père Magloire XO är en calvados som gör ett närmast cognacslikt första intryck. Det är en utmärkt avec. I Frankrike dricks den gärna som Trou Normand, vilket ungefär betyder ”middagshålet”, det vill säga en liten calvados mitt under måltiden som anses ha undergörande effekter för matsmältningen.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

ett glas med calvados

Père Magloire

Mer om producenten

Debrice Dulac har sitt huvudkontor i Pont l’Eveque, i hjärtat av Calvados Pays d’Auge där merparten av de bästa äppelodlingarna finns. Länge var försäljningen i huvudsak riktad mot utvalda franska vinbutiker, men idag uppgår exporten till hela 70 procent av produktionen. PEREMAGLOIRE.COM

calvados pere magloire vsop flaska

Père Magloire VSOP (Fr)

Père Magloire VSOP är en stiltypisk calavdos med en stram och tydlig äpplighet. Doften är frisk av livfull must...
Pris: 349:- (50 cl)
en flaska calvados pere magloire

Père Magloire 12 YO (Fr)

Doften ger associationer till en fuktig jordkällare med äppelkorgar som står och eftermognar. Smaken är...
Pris: 429:- (50 cl)

Inspiration

en äppelpaj i form med äpplen

Torta rustica di mele al limone. Äppel och citronkaka

Relaterad sprit

en flaska calvados pere magloire

Père Magloire 12 YO (Fr)

Doften ger associationer till en fuktig jordkällare med äppelkorgar som står och eftermognar. Smaken är...
Pris: 429:- (50 cl)
calvados pere magloire vsop flaska

Père Magloire VSOP (Fr)

Père Magloire VSOP är en stiltypisk calavdos med en stram och tydlig äpplighet. Doften är frisk av livfull must...
Pris: 349:- (50 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close