louis tres cognac en flaska

Louis XIII

70 cl
36 700:-

Louis XIII är en cognac som egentligen bara kan jämföras med sig själv. Doften är blommig, insmickrande och har mängder med aromer där muskot, mogna plommon, passionsfrukt brända mandlar och en djup dov ekighet är framträdande. Smaken är intensiv med många bottnar. Där finns nötighet, söta frukter, vanilj, tanniner, kokos, torr vermouth och en förvånande eldig pepprighet trots den höga åldern. Eftersmaken är ofattbart lång och ger en fatkänsla som sitter kvar under flera timmar.

Det finns cognac som är så gammal och exklusiv att den går vid sidan av all annan cognac och som närmast är att betrakta som ett värdefullt konstverk. Ett sådant konstverk, som bär mästarens hand, där hantverk och skönhet in i minsta detalj format en produkt som är unik i världen är Rémy Martin Louis XIII.

Att ta fram en cognac som Louis XIII är som att bygga en medeltida katedral. Många av dem som arbetat på Rémy Martin, som noggrant provat och valt ut de bästa eau de vierna och som vårdat och tagit hand om faten genom generationer är borta sedan länge.

Louis XIII är antagligen världens mest exklusiva dryck. Den blandas av mer än 1 200 Eau du vier från de mest prestigefyllda vingårdarna i Grande Champagne. Vissa av faten har vilat i Rémy Martins lagerhus i över 100 år, inget är yngre än 40 år. En del av dessa unika fat av Limousine-ek är över 200 år gamla. Den allra äldsta cognacen kan också ha lagrats på damejeanner. Första gången Louis XIII buteljerades var 1874, redan då som en synnerligen rar exklusivitet under namnet ”Très Grande Champagne – Age Unknown”.

Enbart flaskan i sig är ett mästerverk och brukar betinga höga priser på dryckesauktionerna. Den är handblåst i kristall av elva glasblåsare från ett av världens mest berömda glasbruk i franska Baccarat. Flaskan formgavs redan 1824 efter en plunta som hittats på slagfältet vid Jarnac där katolikerna besegrade hugenotterna den 13 mars 1569.

Louis XIII är utan tvekan världen mest exklusiva cognac, och har framgångsrikt marknadsförts som sådan med hjälp av celebriteter som Queen Elizabeth, Charles de Gaulle, Winston Churchill, Muhammed Ali, Christian Dior, Elton John, Justin Timberlake och Francis Ford Coppola.

Med rötterna långt tillbaka i Cognacs tidiga historia är Rémy Martin en fransk kronjuvel som räknas till ett av de fyra stora cognacshusen. Rémy Martin som grundades redan 1724 är det enda av de stora husen som startats av en lokal vinodlarfamilj. Företaget drabbades hårt av vinlusen och efter flera decennier av ekonomiska svårigheter kunde advokaten André Jean Renaud knytas till bolaget för att hjälpa till att rekonstruera verksamheten. 1924 tog han över driften och köpte ut änkan efter Rémy-Martin. Med hjälp av enorma mängder fat fyllda med förnämlig cognac lyckades han höja kvaliteten, återskapa anseendet, skapa nya marknader och lyfta Rémy Martin mot internationell framgång.

  • Varje år väljs några få av de allra bästa eau du vierna ut för att långlagras till kommande generationers Louis XIII
  • Enligt Financial Times uppskattas den årliga försäljningen av Louis XIII till omkring 40 000 flaskor
  • Hos Rémy Martin finns cognac som är 200 gammal, liksom cognac från Napoleontiden.
  • Rémy Martin säljer över 20 miljoner flaskor cognac årligen till närmare 200 länder
  • Alla fat tillverkas av Limousine-ek, som ger unika toner av vanilj och tanniner. För varje ek som avverkas, planteras en ny

Rémy Martin Louis XIII är ett konstverk och ett investeringsobjekt som förvisso också kan erbjuda den allra yttersta formen av njutning. Som prydnadsföremål är den outstanding och ger ett hem en stilfull inredningsdetalj som saknar motstycke för den som har råd och möjlighet. En mycket värdefull levande antikvitet med historiska anor och blick mot framtiden.

Lär dig mer om cognac i vår dryckesskola.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

hej, vad händer om man sparar cognac i hermetiskt tillslutna flaskor i flera år?
kvävs de då…berätta!

Hej. Nej de kvävs inte. Generellt kan man spara öppnade spritflaskor väldigt länge. Vi snackar tiotals år. Men som all livsmedel oxiderar de. I detta fall på grund av den luft som finns i flaskhalsen. Men sakta då det finns en hel del av alkohol som konserverar och saktar upp detta förlopp.

louis XIII flaska

Med rötterna långt tillbaka i Cognacs tidiga historia är Rémy Martin en fransk kronjuvel som räknas till ett av de fyra stora cognacshusen. Rémy Martin som grundades redan 1724 är det enda av de stora husen som startats av en lokal vinodlarfamilj. Det finns cognac som är så gammal och exklusiv att den går vid sidan av all annan cognac och som närmast är att betrakta som ett värdefullt konstverk. Ett sådant konstverk, som…

Inspiration

Cognac - allt om konjak – Nigab

Allt om Cognac – brandy från byn Cognac i sydvästra Frankrike

Relaterad sprit

en flaska cognac av remy martin

Rémy Martin VSOP (Fr)

Doften är nötig, med eleganta toner av vanilj, kanderat socker och en lätt blommig ton. Smaken är mjuk med en bärig...
Pris: 589:- (70 cl)
remy martin xo nigab

Rémy Martin XO (Fr)

En blommig och fruktig, nästan mustig doft av russin, dadlar, honung och apelsinmarmelad, där lätt övermogna druvor...
Pris: 1749:- (70 cl)
cognac flaska remy martin 1738

Rémy Martin 1738 Accord Royal (Fr)

Djupröd bärnsten. Doften är dovt mjuk, lätt örtig med koncentrerad torkad frukt och rostad ek. Smaken är fruktig...
Pris: 699:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close