Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Djupröd bärnsten. Doften är dovt mjuk, lätt örtig med koncentrerad torkad frukt och rostad ek. Smaken är fruktig med tydliga toner av torkade fikon, aprikos vanilj och farinsocker, fruktkaka och honung. Eftersmak: Torr ganska ekig avslutning som balanserar mot den söta fruktigheten, mjuk och kvardröjande.
Rémy Martin 1738 förenar fruktig och ung VSOP med komplexiteten hos en exklusiv XO. Det är en utmärkt ”sipping cognac” som kan drickas rent, men också användas som en förnämlig drinkingrediens i exempelvis en sidecar, old fashioned eller en Sazerac.
År 1724 började den unge vinodlaren Paul Emile Rémy Martin sälja cognac under sin familjs namn. Han blev snabbt känd över hela Frankrike, inte minst i aristokratins Paris och ända in i Kung Ludvig den XV:s hov. Kungen såg med misstro hur de brittiska cognacshusen erövrade Frankrike. Han förbjöd därför nyplanteringen av vin i Charentes. 1738 gav han Rémy Martin exklusivt privilegium att köpa mer mark och plantera vin i distriktet samt rätten att sätta kungligt sigill på cognacen.
Rémy Martin 1738 är en cognac som uppmärksammar denna milstolpe i familjen Rémys historia. I ålder ligger den mellan VSOP och XO och har blandats av cognac som lagrats mellan fyra och tjugo år. Blandningen av ungt och gammalt gör detta till en mycket intressant cognac som förenar det unga destillatets fruktiga fräschör med komplexiteten och strävheten hos en XO.
Cognac kan man bara tillverka på en plats på jorden, i departementet Charente runt staden Cognac i sydvästra Frankrike. Regionen Cognac är uppdelad i sex ursprungszoner där Grande Champagne och Petite Champagne anses ge den mest eleganta spriten – namnet har inget med det berömda vinområdet Champagne att göra, ordet betyder öppet slättland på franska. Rémy Martins cognac kommer uteslutande från dessa två toppområden, som brukar kallas ”The Heart of Cognac”.
Ursprung: Charentes, Grand Champagne, Petite Champagne
Klassificering: VSOP (yngsta åldern 4 år, snittålder cirka 11 år)
Druvsorter: Ugni blanc, folle blanche och colombard
Destilleri: Rémy Martin, Touzac, Cognac Frankrike
Fattyp: Rostad fransk ek
Destillering: Kopparpanna (alembic charentis)
Första utgåva: 1997
Familjen Rémy fick tidigt rykte om sig att göra en särskilt utsökt cognac. Paul Emile Rémy Martin var en av de första som förstod fördelarna med långlagring och han byggde upp ett av sin tids allra största lager av mognande cognac. 1770 hade Paul Emile blivit förmögen. Han stod på toppen av sin bana och skulle dra sig tillbaka. Detta år omkom hans son i en tragisk olycka. Händelsen tvingade honom att driva företaget i ytterligare 15 år, innan sonsonen var redo att ta över. Sedan dess har företaget gått i arv inom familjen. Vinlusen innebar en katastrof, men Rémy Martin klarade sig länge tack vare stora lager. 1910 gick det inte längre. Banken krävde tillbaka ett lån och för att rädda företaget krävdes pengar som inte fanns. Affärsmannen André Renaud köpte in sig i bolaget. Renaud visade sig vara mycket skicklig och tog snart över ledningen. 1924 köpte han ut änkan Rémy och tog full kontroll över verksamheten. 1965 efterträddes han av sin svärson André Hériard-Dubreuil som i sin tur skolade in sina barn till de ledande posterna. 1988 kom dottern Dominique in i företaget. 2008 rankade Tidningen Fortune henne som en av världens mest inflytelserika affärskvinnor. 1990 förvärvade Rémy Martin den anrika likörproducenten Cointreau och ombildade bolaget till Rémy Cointreau. Rémy Cointreau är i dag en av de verkligt stora i dryckesvärlden. Omsättningen uppgår till 1,2 miljarder euro och bolaget har närmare 2 000 anställda i en lång rad länder.
Med rötterna långt tillbaka i Cognacs tidiga historia är Rémy Martin en fransk kronjuvel som räknas till ett av de fyra stora cognacshusen. Rémy Martin är det enda av dem som är grundat av en lokal vinodlare. Företaget drabbades hårt av vinlusen och efter flera decennier av ekonomiska svårigheter kunde advokaten André Jean Renaud knytas till företaget för att hjälpa till att rekonstruera verksamheten. 1924 tog han över…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.