cognac flaska remy martin 1738

Rémy Martin 1738 Accord Royal

Djupröd bärnsten. Doften är dovt mjuk, lätt örtig med koncentrerad torkad frukt och rostad ek. Smaken är fruktig med tydliga toner av torkade fikon, aprikos vanilj och farinsocker, fruktkaka och honung. Eftersmak: Torr ganska ekig avslutning som balanserar mot den söta fruktigheten, mjuk och kvardröjande.

Rémy Martin 1738 förenar fruktig och ung VSOP med komplexiteten hos en exklusiv XO. Det är en utmärkt ”sipping cognac” som kan drickas rent, men också användas som en förnämlig drinkingrediens i exempelvis en sidecar, old fashioned eller en Sazerac.

År 1724 började den unge vinodlaren Paul Emile Rémy Martin sälja cognac under sin familjs namn. Han blev snabbt känd över hela Frankrike, inte minst i aristokratins Paris och ända in i Kung Ludvig den XV:s hov. Kungen såg med misstro hur de brittiska cognacshusen erövrade Frankrike. Han förbjöd därför nyplanteringen av vin i Charentes. 1738 gav han Rémy Martin exklusivt privilegium att köpa mer mark och plantera vin i distriktet samt rätten att sätta kungligt sigill på cognacen.

Rémy Martin 1738 är en cognac som uppmärksammar denna milstolpe i familjen Rémys historia. I ålder ligger den mellan VSOP och XO och har blandats av cognac som lagrats mellan fyra och tjugo år. Blandningen av ungt och gammalt gör detta till en mycket intressant cognac som förenar det unga destillatets fruktiga fräschör med komplexiteten och strävheten hos en XO.

Cognac kan man bara tillverka på en plats på jorden, i departementet Charente runt staden Cognac i sydvästra Frankrike. Regionen Cognac är uppdelad i sex ursprungszoner där Grande Champagne och Petite Champagne anses ge den mest eleganta spriten – namnet har inget med det berömda vinområdet Champagne att göra, ordet betyder öppet slättland på franska. Rémy Martins cognac kommer uteslutande från dessa två toppområden, som brukar kallas ”The Heart of Cognac”.

Fakta

Ursprung: Charentes, Grand Champagne, Petite Champagne
Klassificering: VSOP (yngsta åldern 4 år, snittålder cirka 11 år)
Druvsorter: Ugni blanc, folle blanche och colombard
Destilleri: Rémy Martin, Touzac, Cognac Frankrike
Fattyp: Rostad fransk ek
Destillering: Kopparpanna (alembic charentis)
Första utgåva: 1997

Rémy Cointreau

Familjen Rémy fick tidigt rykte om sig att göra en särskilt utsökt cognac. Paul Emile Rémy Martin var en av de första som förstod fördelarna med långlagring och han byggde upp ett av sin tids allra största lager av mognande cognac. 1770 hade Paul Emile blivit förmögen. Han stod på toppen av sin bana och skulle dra sig tillbaka. Detta år omkom hans son i en tragisk olycka. Händelsen tvingade honom att driva företaget i ytterligare 15 år, innan sonsonen var redo att ta över. Sedan dess har företaget gått i arv inom familjen. Vinlusen innebar en katastrof, men Rémy Martin klarade sig länge tack vare stora lager. 1910 gick det inte längre. Banken krävde tillbaka ett lån och för att rädda företaget krävdes pengar som inte fanns. Affärsmannen André Renaud köpte in sig i bolaget. Renaud visade sig vara mycket skicklig och tog snart över ledningen. 1924 köpte han ut änkan Rémy och tog full kontroll över verksamheten. 1965 efterträddes han av sin svärson André Hériard-Dubreuil som i sin tur skolade in sina barn till de ledande posterna. 1988 kom dottern Dominique in i företaget. 2008 rankade Tidningen Fortune henne som en av världens mest inflytelserika affärskvinnor. 1990 förvärvade Rémy Martin den anrika likörproducenten Cointreau och ombildade bolaget till Rémy Cointreau. Rémy Cointreau är i dag en av de verkligt stora i dryckesvärlden. Omsättningen uppgår till 1,2 miljarder euro och bolaget har närmare 2 000 anställda i en lång rad länder.

  • 1738 är en mångfaldigt prisbelönad cognac, bland annat dubbla guld i San Fransisco World Spirits 2017
  • 2003 blev Rémy Martin först bland de ledande cognacshusen som anställde en kvinnlig master blender, Pierrette Trichet
  • På 1850 talet hittades en glaskaraff med Ludvig den XIII sigill i jorden vid familjens ordningar, det inspirerade till cognacsindustrins första designade glasflaskor
  • Rémy Cointreau äger numera flera berömda varumärken som Metaxa, Mount Gay Rum, Bruichladdich och Westland whisky med flera.
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

en flaska remy martin 1738 mot ett cognacsfat

Med rötterna långt tillbaka i Cognacs tidiga historia är Rémy Martin en fransk kronjuvel som räknas till ett av de fyra stora cognacshusen. Rémy Martin är det enda av dem som är grundat av en lokal vinodlare. Företaget drabbades hårt av vinlusen och efter flera decennier av ekonomiska svårigheter kunde advokaten André Jean Renaud knytas till företaget för att hjälpa till att rekonstruera verksamheten. 1924 tog han över…

louis tres cognac en flaska

Louis XIII (Fr)

Louis XIII är en cognac som egentligen bara kan jämföras med sig själv. Doften är blommig, insmickrande och har...
Pris: 36 700:- (70 cl)
remy martin xo nigab

Rémy Martin XO (Fr)

En blommig och fruktig, nästan mustig doft av russin, dadlar, honung och apelsinmarmelad, där lätt övermogna druvor...
Pris: 1749:- (70 cl)

Inspiration

Sidecar drinkrecept nigab

Sidecar

Cognac - allt om konjak – Nigab

Allt om Cognac – brandy från byn Cognac i sydvästra Frankrike

ett glas med is och drinken vieux_carrè

Vieux Carrè

Relaterad sprit

Rémy Martin VSOP Mature Cask Finish

Rémy Martin VSOP (Fr)

Doften är nötig, med eleganta toner av vanilj, kanderat socker och en lätt blommig ton. Smaken är mjuk med en bärig...
Pris: 589:- (70 cl)
louis tres cognac en flaska

Louis XIII (Fr)

Louis XIII är en cognac som egentligen bara kan jämföras med sig själv. Doften är blommig, insmickrande och har...
Pris: 36 700:- (70 cl)
remy martin xo nigab

Rémy Martin XO (Fr)

En blommig och fruktig, nästan mustig doft av russin, dadlar, honung och apelsinmarmelad, där lätt övermogna druvor...
Pris: 1749:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close