remy martin xo nigab

Rémy Martin XO

En blommig och fruktig, nästan mustig doft av russin, dadlar, honung och apelsinmarmelad, där lätt övermogna druvor och klassiska söta konditori-aromer fyller glaset. Smaken bärs av mogna frukter, plommon, päron, rabarber, krusbär och en varm omfamnande ek. Eftersmaken är mycket lång och har en stilla försvinnande apelsinton.

Det råder ingen tvekan om vad som är världens mest eleganta destillat. Cognac är dryckesvärldens ädling – distingerad, sofistikerad och belevad, som en handkyss i en salong efter kaffet, före kaffet eller bara för den sublima njutningens skull. Elegantare än Rémy Martin XO blir det inte.

Riktig ädel cognac har sällan någon enhetlig ålder. Cognac blandas av massor av åldrar. I slutet av 1800-talet började cognashusen märka sina flaskor med X och stjärnor för att markera ålder. Vid den tiden var det främst britter som handlade med cognac och man började använda engelska förkortningar. Den allra äldsta och finaste cognacen kallades extra old och märktes med XO. När åldersklassifikationen så småningom blev ett lagkrav blev det en ganska urvattnad lagstiftning. För att få märkas med XO behövde inte en droppe vara äldre än 6,5 år. År 2018 ändrades emellertid de officiella åldersklassifikationen för XO till minimum 10 år för att närmare återspegla verkligheten och för att skydda kvalitetsstandarden. Cognacshusen tillämpar dock egna normer och XO betyder i realiteten att cognacen är mellan 12 och 35 år.

Rémy Martin XO är en av cognacindustrins mest respekterade buteljeringar. Den tillverkas uteslutande av vin från Grande Champagne och Petite Champagne, som är de distrikt som anses ge det allra förnämsta destillatet. Efter att långsamt ha destillerats två gånger i en traditionell Potstillpanna lagras eau-de-vien på fat av Limousine-ek i upp till 37 år.

Med rötterna långt tillbaka i Cognacs tidiga historia är Rémy Martin en fransk kronjuvel som räknas till ett av de fyra stora cognacshusen. Rémy Martin som grundades redan 1724 är det enda av de stora husen som startats av en lokal vinodlarfamilj. Företaget drabbades hårt av vinlusen och efter flera decennier av ekonomiska svårigheter kunde advokaten André Jean Renaud knytas till bolaget för att hjälpa till att rekonstruera verksamheten. 1924 tog han över driften och köpte ut änkan efter Rémy-Martin. Med hjälp av enorma mängder fat fyllda med förnämlig cognac lyckades han höja kvaliteten, återskapa anseendet, skapa nya marknader och lyfta Rémy Martin mot internationell framgång.

  • Hela 85 procent av druvorna till Rémy Martin XO har odlats i Grande Champagne
  • Cognacsvärldens enda kvinnliga Cellar Master, Pierette Trichet, har valt ut 300 fat av 200 000 i lagerhusen som tillräckligt bra för att bli XO
  • Hos Rémy Martin finns cognac som är 200 gammal, liksom cognac från Napoleontiden.
  • På Rémy Martins ägor ligger världens mest berömda tunnbinderi Seguin-Moreau
  • Bolaget säljer över 20 miljoner flaskor årligen till närmare 200 länder
  • Alla fat tillverkas av Limousinek, som ger unika toner av vanilj och tanniner. För varje ek som avverkas, planteras en ny.

 

Lär dig mer om cognac i vår dryckesskola.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

en flaska remy martin xo

Med rötterna långt tillbaka i Cognacs tidiga historia är Rémy Martin en fransk kronjuvel som räknas till ett av de fyra stora cognacshusen. Rémy Martin är det enda av dem som är grundat av en lokal vinodlare. Företaget drabbades hårt av vinlusen och efter flera decennier av ekonomiska svårigheter kunde advokaten André Jean Renaud knytas till företaget för att hjälpa till att rekonstruera verksamheten. 1924 tog han över…

cognac flaska remy martin 1738

Rémy Martin 1738 Accord Royal (Fr)

Djupröd bärnsten. Doften är dovt mjuk, lätt örtig med koncentrerad torkad frukt och rostad ek. Smaken är fruktig...
Pris: 697:- (70 cl)
louis tres cognac en flaska

Louis XIII (Fr)

Louis XIII är en cognac som egentligen bara kan jämföras med sig själv. Doften är blommig, insmickrande och har...
Pris: 32 361:- (70 cl)

Inspiration

en cognac drink med karaff

Old Fashioned – Rémy

Relaterad sprit

Rémy Martin VSOP Mature Cask Finish

Rémy Martin VSOP (Fr)

Doften är nötig, med eleganta toner av vanilj, kanderat socker och en lätt blommig ton. Smaken är mjuk med en bärig...
Pris: 571:- (70 cl)
louis tres cognac en flaska

Louis XIII (Fr)

Louis XIII är en cognac som egentligen bara kan jämföras med sig själv. Doften är blommig, insmickrande och har...
Pris: 32 361:- (70 cl)
cognac flaska remy martin 1738

Rémy Martin 1738 Accord Royal (Fr)

Djupröd bärnsten. Doften är dovt mjuk, lätt örtig med koncentrerad torkad frukt och rostad ek. Smaken är fruktig...
Pris: 697:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close