en flaska gin flora dora

Hendrick´s Flora Adora

Smakbeskrivning

Hendrick’s Flora Adora vibrerar av blomdoft och örter, men under denna boost av väldoft ligger samma friska och fräscha ton av koriander och enbär som kännetecknar all Hendrick’s gin. I doften märks också Angelica med en lite jordig känsla. Hendrick’s-stilen känns också igen i smaken, där enbär, koriander och citrus är tydliga, men framförallt kommer en blomexplosion med örtiga, friska och parfymerade toner. I eftersmaken, som ligger kvar länge, märks söta och djupa toner som slutligen klingar av i Hendrick’s typiska irisrot och rosenblad.

Passar till

Få, om ens någon, ginsort har en lika intensiv blommig karaktär. Det gör Flora Adora utmärkt till en Gin & Tonic, med en enkel gurk- eller citronskiva. Blommigheten gör också att den passar förträffligt att blanda med trädgårdens örter som mynta och citronverbena. Flora Adora är perfekt till Wildgarden Cup – som blandas av färsk mynta, gurka, hallon, citronsoda eller citrus lemonad. Det är också en gin som man kan njutas ensamt som ”sipping” gin.

Korta fakta

  • Ursprung: Storbritannien, Skottland, Girvan
  • Destilleri: Girvan Distillery
  • Övrigt: Begränsad utgåva

Gott att veta

Lesley Gracie är den legendariska master distillern bakom Hendrick´s Gin. Hon kom till familjen Grant 1999 med det hedersamma uppdraget – och näst intill fria händer – att utveckla världens första hantverksgin. Lesley är botaniker och har en bakgrund som kemist. Hon har en stor passion för trädgårdsodling och har tillbringat mycket tid med att samla in aromatiska örter, såväl under långa resor som strandpromenader längs den skotska kusten. Med sitt stora intresse för dofter och aromer skapade hon Hendrik’s Gin och när passionen växte sig än starkare insåg hon hur hennes botaniska kunskaper kunde resultera i nya ginstilar. Hon skapade ett hemligt privat Cabinet of Curiosities. Nyfikenhetens kabinett är ett låst skåp på destilleriet där hon förvarar essenser och smaksättningar som hon använder till sina experiment. Nu har hon än en gång öppnat kabinettet och skapat en helt unik gin. Flora Adora har inspirerats av de blommor som lockar till sig fjärilar, bin, humlor och andra pollinatörer. Flora Adora fångar de smaker och dofter som är mest intensiva i trädgården. Var för sig spänner blommorna över hela skalan från lätta och gröna aromer till betydligt tyngre toner. I eftersmaken kommer en omisskännlig rosenkyss, som skvallrar om att det nästan bara kan vara Hendrick’s gin.

Kort om Hendrick’s och William Grant

Vid 1960-talets början kom William Grant på kant med mäktiga Distillers Company Limited. Det stora destilleribolaget såg med oblida ögon hur Standfast, som William Grants storsäljande blendwhisky kallades, tog för sig av marknadsandelarna. Droppen blev en TV-reklam som upprörde DCL. De hotade med att sluta leverera grainwhisky till William Grant. Det blev startskottet till ett rekordsnabbt bygge av ett eget graindestilleri i Girvan utanför Turnberry på Skottlands sydvästra kust. Kan inte vi köpa den grainsprit vi behöver så tillverkar vi den själva, resonerade man. På rekordtid stod Girvan Distillery klart och familjen Grant blev självförsörjande på den sprit de behövde till sin blendwhisky. Tidigt började man fundera på att komplettera whiskytillverkningen med gin. Man köpte in två antika och mycket speciella ginpannor från London. På deras hals finns två ”korgbollar” där spritångorna passerar genom en blandning av kryddor och örter. Dessa så kallade Carter head-pannor är numera mycket sällsynta och närmast en museal raritet. Pannorna stod länge overksamma i Girvan, men så småningom byggde man ett särskilt gindestilleri inom destilleriet, Leslie Gracie anställdes och hon började experimentera. I dag är William Grant & Sons världsledande inom singelmaltsegmentet, topp fem inom blended whisky och en av de absolut största inom hantverksgin, samt flera andra dryckessegment.

  • Hendrick’s Gin destilleras i mycket små batcher, endast 500 liter/körning
  • Den ikoniska knubbiga svarta flaskan med sin blommiga och fruktiga gin är numer en av de riktigt stora spritdryckerna
  • Receptet till Flora Adora vet bara Leslie Gracie, men Hendrick’s klassiska 11 örter finns med, utöver enbär, koriander och citron
  • Att smaksätta gin med infusion istället för macerering är en mycket ovanlig tillverkningsmetod, närmast unik för Hendrick’s
  • Hendrick’s har fått sitt namn efter en trädgårdsmästare som var verksam hos familjen Grant i början av 1900-talet
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

flora dora gin med blommor och fjärilar

Det var i slutet av 1900-talet som tillverkningen av den skotska drycken Hendrick’s Gin påbörjades. William Grant’s styrelseordförande, Charles Gordon, kom till Leslie Gracie med utmaningen att utveckla en ny sorts gin med kraft och karaktär. Charles Gordon hade köpt två gamla ginpannor på auktion, en Bennet still, som tillverkats i London 1860 och en Carter-Head still från 1948. Leslie Gracie började experimentera med olika…

en flaska orbium gin hendricks
Nyhet

Hendrick’s Orbium (Sk)

Hendrick’s Orbium har doft av gin och tonic. Aromerna känns mjuka och rena med fruktiga och blommiga toner. Den...
Pris: 549:- (70 cl)
en flaskoa Hendrick’s Neptunia

Hendrick’s Neptunia (Sk)

Lesley Gracie är så nära en keltisk druid man kan komma. I över 20 år har hon ansvarat för Hendrick’s gin och...
Pris: 489:- (70 cl)

Inspiration

Förrätt - Ostron med gurka-, chili- och ginvinägrett

Ostron med gurka-, chili- och ginvinägrett

hendricks och tonic en drink på ett bord

Hendrick’s Gin och Tonic

Relaterad sprit

En flaska innehållandes den skotska drycken Hendrick's Gin

Hendrick’s Gin (Sk)

Hendrick's gin är komplex, enbär och citrus ger den typiska ginsmaken, men under de översta lagren döljer sig...
Pris: 479:- (70 cl)
en flaska the botanist gin

The Botanist Islay Dry Gin (Sk)

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil, receptet är synnerligen komplext med hela 31 örter...
Pris: 489:- (70 cl)
finsbury gin flaska

Finsbury Gin (St)

Färgen är vattenklar. En fyllig arom med elegant bouquet av enbär. Smaken är torr smak med enbärskaraktär och en...
Pris: 249:- (70 cl)
en flaska hendricks lunar gin
Begränsad utgåva

Hendrick’s Lunar (Sk)

Hendrick’s Lunar är en limiterad utgåva som får smak av en mängd örter, bland dem är enbär och citrus...
Pris: 479:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close