Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Hendrick’s Flora Adora vibrerar av blomdoft och örter, men under denna boost av väldoft ligger samma friska och fräscha ton av koriander och enbär som kännetecknar all Hendrick’s gin. I doften märks också Angelica med en lite jordig känsla. Hendrick’s-stilen känns också igen i smaken, där enbär, koriander och citrus är tydliga, men framförallt kommer en blomexplosion med örtiga, friska och parfymerade toner. I eftersmaken, som ligger kvar länge, märks söta och djupa toner som slutligen klingar av i Hendrick’s typiska irisrot och rosenblad.
Få, om ens någon, ginsort har en lika intensiv blommig karaktär. Det gör Flora Adora utmärkt till en Gin & Tonic, med en enkel gurk- eller citronskiva. Blommigheten gör också att den passar förträffligt att blanda med trädgårdens örter som mynta och citronverbena. Flora Adora är perfekt till Wildgarden Cup – som blandas av färsk mynta, gurka, hallon, citronsoda eller citrus lemonad. Det är också en gin som man kan njutas ensamt som ”sipping” gin.
Lesley Gracie är den legendariska master distillern bakom Hendrick´s Gin. Hon kom till familjen Grant 1999 med det hedersamma uppdraget – och näst intill fria händer – att utveckla världens första hantverksgin. Lesley är botaniker och har en bakgrund som kemist. Hon har en stor passion för trädgårdsodling och har tillbringat mycket tid med att samla in aromatiska örter, såväl under långa resor som strandpromenader längs den skotska kusten. Med sitt stora intresse för dofter och aromer skapade hon Hendrik’s Gin och när passionen växte sig än starkare insåg hon hur hennes botaniska kunskaper kunde resultera i nya ginstilar. Hon skapade ett hemligt privat Cabinet of Curiosities. Nyfikenhetens kabinett är ett låst skåp på destilleriet där hon förvarar essenser och smaksättningar som hon använder till sina experiment. Nu har hon än en gång öppnat kabinettet och skapat en helt unik gin. Flora Adora har inspirerats av de blommor som lockar till sig fjärilar, bin, humlor och andra pollinatörer. Flora Adora fångar de smaker och dofter som är mest intensiva i trädgården. Var för sig spänner blommorna över hela skalan från lätta och gröna aromer till betydligt tyngre toner. I eftersmaken kommer en omisskännlig rosenkyss, som skvallrar om att det nästan bara kan vara Hendrick’s gin.
Vid 1960-talets början kom William Grant på kant med mäktiga Distillers Company Limited. Det stora destilleribolaget såg med oblida ögon hur Standfast, som William Grants storsäljande blendwhisky kallades, tog för sig av marknadsandelarna. Droppen blev en TV-reklam som upprörde DCL. De hotade med att sluta leverera grainwhisky till William Grant. Det blev startskottet till ett rekordsnabbt bygge av ett eget graindestilleri i Girvan utanför Turnberry på Skottlands sydvästra kust. Kan inte vi köpa den grainsprit vi behöver så tillverkar vi den själva, resonerade man. På rekordtid stod Girvan Distillery klart och familjen Grant blev självförsörjande på den sprit de behövde till sin blendwhisky. Tidigt började man fundera på att komplettera whiskytillverkningen med gin. Man köpte in två antika och mycket speciella ginpannor från London. På deras hals finns två ”korgbollar” där spritångorna passerar genom en blandning av kryddor och örter. Dessa så kallade Carter head-pannor är numera mycket sällsynta och närmast en museal raritet. Pannorna stod länge overksamma i Girvan, men så småningom byggde man ett särskilt gindestilleri inom destilleriet, Leslie Gracie anställdes och hon började experimentera. I dag är William Grant & Sons världsledande inom singelmaltsegmentet, topp fem inom blended whisky och en av de absolut största inom hantverksgin, samt flera andra dryckessegment.
Det var i slutet av 1900-talet som tillverkningen av den skotska drycken Hendrick’s Gin påbörjades. William Grant’s styrelseordförande, Charles Gordon, kom till Leslie Gracie med utmaningen att utveckla en ny sorts gin med kraft och karaktär. Charles Gordon hade köpt två gamla ginpannor på auktion, en Bennet still, som tillverkats i London 1860 och en Carter-Head still från 1948. Leslie Gracie började experimentera med olika…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.