Flaska innehållandes den limiterade utgåvan Hendrick’s Gin Midsummer Solstice

Hendrick’s Gin Midsummer Solstice

70 cl
489:-

Hendrick’s är på många sätt en gin som går sina egna vägar. Få andra gintillverkare är lika innovativa, vågar att utmana det klassiska och skapar nya upplevelser. Nu öppnar Hendrick’s för första gången sitt ”Cabinet of Curiosities” och presenterar en limiterad utgåva i en ny årlig serie med unika ginsorter. Först ut att lanseras var Midsummer Solstice.

Historien bakom Midsummer Solstice

Till skillnad från nästan alla andra ginproducenter är Hendrick’s pannor utrustade med en så kallad kokboll där spritångorna passerar genom en korg som fylls av örter, blommor, kryddor och annat som tillför den unika Hendrickssmakerna. När Hendrick’s master blender Mrs Lesley Gracie komponerade Midsummer Solstice matades korgen med osedvanligt många av de smakgivare som ger den speciella blommiga ton som kännetecknar Hendrick’s gin. Inspirationen är som namnet antyder hämtad från de blommande sommarängarna och naturens mystik vid midsommartid – solstice är just det dygn när dagen är som längst. Tanken bakom Lesley Gracies komposition är att använda smakerna från när naturen står i sin yppersta blomning, då växtkraften är som störst, doftämnena som rikast och de eteriska oljorna och smakämnena som mest livfulla. Som hängiven trädgårdsodlare tillbringar Lesley Gracie åtskilliga timmar om dagen i sin egen trädgård och vid sommarsolståndet är hennes trädgård som mest praktfull. Det är under dessa timmar bland dofter och örter hon hittat de finstämda nyanser som hon nu förädlat och utvecklat i Midsummer Solstice.

Hendrick’s gin kännetecknas av en mjuk och finstämd smak av enbär, gurka och rosenblad. I Midsummer Solstice får denna smaksymfoni fler blommiga ackord som gör att smakupplevelsen för oss hela vägen hem till Lesley Gracies egen privata sommarträdgård.

Doften är djupt blommig med mjuka enbär i den underliggande tonen. Där finns också en lätt citrus, apelsinblommor och exotiska frukter. Smaken är Hendrick’s typiska husstil med sin subtila kryddighet, som i det här fallet ackompanjeras av en blommig frukt med friska inslag av gurka och en subtil rosenviskning i eftersmaken.

1963 byggde familjen Grant sitt gigantiska destilleri i Girvan utanför Turnberry i sydvästra Skottland. Bakgrunden var en dispyt om tv-reklam och en stridslysten familj som ville värna sitt oberoende och själva producera den sprit de behövde för sina blandningar. Storsatsningen skulle bära frukt och göra Grant’s blendwhisky till en av världens mest kända whiskysorter. Tidigt började man fundera på att komplettera whiskytillverkningen med gin. De befintliga kolonnpannorna kunde inte användas för gintillverkning. Istället köpte man in två antika och mycket speciella ginpannor från London. På deras hals fanns två ”korgbollar” där spritångorna kom i kontakt med örter genom så kallad infusion. Sådana pannor är sällsynta och närmast att betrakta som museala rariteter. Efter flera år av experiment kunde Hendrick’s gin lanseras 1999. Sedan dess har den ikoniska svarta flaskan med den blommiga drycken tilldelats många av ginbranschens förnämsta utmärkelser. Vill du läsa mer om gin? Läs här.

Visste du detta om tillverkningen av Hendrick’s Gin?

  • Hendrick’s två pannor kallas Carter-Head och Bennet
  • Receptet är en väl förborgad hemlighet där enbär, koriander och citronskal, bulgariska rosenblad och gurka är tongivande
  • Minst tio olika ört- och kryddväxter används i varje batch
  • Cabbinet of curiosoties ska bli en årligt återkommande serie
  • Infusion är en ovanlig tillverkningsmetod numera, att smaksätta sprit med essänser och macerat dominerar gintillverkningen
Läs mer

Kommentarer

En läskande Midsummer Spritz baserad på den skotska drycken Hendrick’s Gin Midsummer Solstice

Det var i slutet av 1900-talet som tillverkningen av den skotska drycken Hendrick’s Gin påbörjades. William Grant’s styrelseordförande, Charles Gordon, kom till Leslie Gracie med utmaningen att utveckla en ny sorts gin med kraft och karaktär. Charles Gordon hade köpt två gamla ginpannor på auktion, en Bennet still, som tillverkats i London 1860 och en Carter-Head still från 1948. Leslie Gracie började experimentera med olika…

hendricks gin halvflaska

Hendrick’s Gin 35 cl (Sk)

Hendrick's gin är komplex, enbär och citrus ger den typiska ginsmaken, men under de översta lagren döljer sig...
Pris: 249:- (35 cl)
En flaska innehållandes den skotska drycken Hendrick's Gin

Hendrick’s Gin (Sk)

Hendrick's gin är komplex, enbär och citrus ger den typiska ginsmaken, men under de översta lagren döljer sig...
Pris: 459:- (70 cl)

Inspiration

Drink Midsummer Spritz, Hendrick's Midsummer Solstice

Midsummer Spritz

drink hendricks gin och tonic

Hendrick’s Gin och Tonic

cucumber lemonade gin citron hendricks

Hendrick’s Cucumber Lemonade

Lesley in front of the distillery

Lesley Gracie invald i Gin Magazine Hall of Fame

Relaterad sprit

En flaska innehållandes den skotska drycken Hendrick's Gin

Hendrick’s Gin (Sk)

Hendrick's gin är komplex, enbär och citrus ger den typiska ginsmaken, men under de översta lagren döljer sig...
Pris: 459:- (70 cl)
en flaska the botanist gin

The Botanist Islay Dry Gin (Sk)

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil, receptet är synnerligen komplext med hela 31 örter...
Pris: 479:- (70 cl)
finsbury gin flaska

Finsbury Gin (St)

Färgen är vattenklar. En fyllig arom med elegant bouquet av enbär. Smaken är torr smak med enbärskaraktär och en...
Pris: 239:- (70 cl)
en flaska hendricks lunar gin

Hendrick’s Lunar (Sk)

Hendrick’s Lunar är en limiterad utgåva som får smak av en mängd örter, bland dem är enbär och citrus...
Pris: 479:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close