En flaska innehållandes den skotska drycken Hendrick's Gin

Hendrick’s Gin

Hendrick’s Gin har en fräsch doft av gurka, rosenblad och citrus. Det är en komplex gin med smak av enbär och citrus som ger den typiska ginsmaken, men under de översta lagren döljer sig mängder med andra smaker. Gurka är påtagligt, liksom kamomill och doftrika blommor.

Både när det gäller smak och tillverkning är Hendrick’s Gin unik. Den blommiga fruktiga smaken av rosor och gurka gör Hendrick’s omisskännlig bland världens ginsorter.

Historien om Hendrick’s Gin

Det var William Grant’s styrelseordförande, Charles Gordon, som kom till Leslie Gracie med utmaningen att utveckla en ny sorts gin med kraft och karaktär. Charles Gordon hade köpt två gamla ginpannor på auktion, en Bennet still, som tillverkats i London 1860 och en Carter-Head still från 1948. Leslie Gracie började experimentera med olika recept. Hon provkörde batcher där hon laborerade med örter, blommor, kryddor. Uppdraget passade henne perfekt. Leslie kom till William Grant’s 1988 från läkemedelsindustrin. Där hade hon ägnat sig åt att ge bittra mediciner en mer angenäm smak. Hon var sedan barnsben en passionerad trädgårdsentusiast och hade egna prunkande rabatter där det mesta fanns att hämta. Det tog henne nästan tio år innan hon var färdig med ginreceptet. Kompositionen hon kom fram till var inspirerad av engelska trädgårdar; en kopp te och en gurksandwich i en försommarberså bland rosor och blomdoft. Kan det bli mer brittiskt?

Bennet- och Carter-Headpannorna visade sig vara ett radarpar. Ingredienserna får macerera i vetedestillat under ett dygn innan de körs genom Bennetpannan – som är en mycket tidig traditionell potstill. I Carter-Head-pannan leds sedan spritångorna genom en kryddkorg på pannhalsen. Carter-Head-pannan är i stort sett den enda i världen som ännu är i produktion. Tillsammans bidrar pannorna var för sig till att skapa en gin med en stil och smak som bara kan vara Hendrick’s.

Receptet som Leslie Gracie utvecklade innehåller förutom gurka och rosor enbär, koriander, apelsin, citron, angelica, irisrot, kubeberpeppar, kumminfrön, kamomill, fläder och rölleka.

Namnet Hendrick’s är en historia i sig. Det var William Grants sista barnbarn i livet Mrs. Janet Sheed Roberts som kom med förslaget. Hon erinrade sig en trädgårdsmästare familjen haft och föreslog att man skulle uppkalla den nya ginen efter honom. När Mrs. Janet gick ur tiden 2012 var hon Skottlands äldsta kvinna, 110 år gammal.

2019 invigde Hendrick’s ”Gin Palace” i Girvan. De antika Bennet- och Carterhead-pannorna har alltjämt sin självklara roll i produktionen. I Gin Palace har de fått sällskap av fyra nygjorda exakta kopior. Här huserar Leslie Gracie inte bara över en toppmodern produktionsanläggning. Till sin hjälp i utvecklingen av Hendrick’s har hon också ett fullskaligt sensoriskt laboratorium, ett smakbibliotek, en föreläsningssal och en stor trädgård med bland annat ett tropiskt växthus med samma klimat som i Venezuela och ett växthus med Medelhavsklimat. Allt nära till hands för att göra Hendrick’s Gin till vad den är – unik.

Vill du läsa mer om gin? Läs vår ginskola här.

Här hittar du alla våra drinkar med Hendrick’s.

HENDRICKSGIN.COM

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Illustration i färgerna brunt, grönt och beige av en flaska Hendrick's Gin, en jonglör som jonglerar med fyra ginflaskor och gammaldags-klädda människor som cyklar och spelar fiol. I periferin syns en luftballong och gurkor skymtas

Det var i slutet av 1900-talet som tillverkningen av den skotska drycken Hendrick’s Gin påbörjades. William Grant’s styrelseordförande, Charles Gordon, kom till Leslie Gracie med utmaningen att utveckla en ny sorts gin med kraft och karaktär. Charles Gordon hade köpt två gamla ginpannor på auktion, en Bennet still, som tillverkats i London 1860 och en Carter-Head still från 1948. Leslie Gracie började experimentera med olika…

en flaska gin flora dora
Nyhet
Begränsad utgåva

Hendrick´s Flora Adora (Sk)

Hendrick’s Flora Adora vibrerar av blomdoft och örter, men under denna boost av väldoft ligger samma friska och...
Pris: 499:- (70 cl)
en flaska orbium gin hendricks
Nyhet

Hendrick’s Orbium (Sk)

Hendrick’s Orbium har doft av gin och tonic. Aromerna känns mjuka och rena med fruktiga och blommiga toner. Den...
Pris: 549:- (70 cl)

Inspiration

hendricks och tonic en drink på ett bord

Hendrick’s Gin och Tonic

Gingravad lax med avokadokräm, sallad, päron och rostade hasselnötter

Gingravad lax med avokadokräm, sallad, päron och rostade hasselnötter

Förrätt - Ostron med gurka-, chili- och ginvinägrett

Ostron med gurka-, chili- och ginvinägrett

Hendrick's gin med drink och en fågel

Pocket full of green

sill i burk med brygga

Sill inlagd i en lag med gröna enbär, granskott, gurka och Hendrick’s gin

GARIBALDI SBAGLIATO

Garibaldi Sbagliato

Lesley in front of the distillery

Lesley Gracie invald i Gin Magazine Hall of Fame

Relaterad sprit

en flaska the botanist gin

The Botanist Islay Dry Gin (Sk)

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil, receptet är synnerligen komplext med hela 31 örter...
Pris: 489:- (70 cl)
finsbury gin flaska

Finsbury Gin (St)

Färgen är vattenklar. En fyllig arom med elegant bouquet av enbär. Smaken är torr smak med enbärskaraktär och en...
Pris: 249:- (70 cl)
en flaska hendricks lunar gin
Begränsad utgåva

Hendrick’s Lunar (Sk)

Hendrick’s Lunar är en limiterad utgåva som får smak av en mängd örter, bland dem är enbär och citrus...
Pris: 479:- (70 cl)
en flaskoa Hendrick’s Neptunia

Hendrick’s Neptunia (Sk)

Lesley Gracie är så nära en keltisk druid man kan komma. I över 20 år har hon ansvarat för Hendrick’s gin och...
Pris: 489:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close