hej tack för den fina artikeln
”The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är synnerligen komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion. Receptet låter sig inte kopieras och kanske just därför är det heller ingen hemlighet. Bland de mer ovanliga ingredienserna märks exempelvis klöverblommor, tistlar och björklöv.”
Komplex och elegant doft av citrus, mynta och massor av blommighet. Smak är mycket frisk, citrus, örtig, enbär och anis. Friskheten rundas snabbt av och blir sammetslen. Eftersmak är lång och kryddig med en söt fruktig avslutning.
The Botanist har på kort tid blivit en av världens mest hyllade ginsorter. Det är förståeligt, receptet är ytterst komplext, ingredienserna ovanligt många, ursprunget är unikt och den destilleras i något som brukar beskrivas som en upp och nedvänd soptunna i koppar – men framförallt görs The Botanist vid ett anrikt och innovativt whiskydestilleri – Bruichladdich på Isle of Islay.
Islay är på många sätt whiskyvärldens epicentrum. På denna lilla ö i Hebriderna görs flera av världens mest uppskattade whiskysorter. Ett av de mer fascinerande Islaydestillerierna är Bruichladdich. År 2000 kom den legendariske destillerichefen Jim McEwan till det då nedlagda destilleriet, en ny ägarkonstellation gav honom fria händer att förverkliga en lång rad idéer. Stor uppmärksamhet fick Bruichladdich när man köpte ”Ugly Betty”, en utrangerad Lomondpanna från nedlagda Inverleven Distillery i Dumbarton. Lomondpannan utvecklades i slutet av 1950-talet och installerades vid tre amerikanskägda destillerier i Skottland. Tanken var att den skulle producera en lättare whisky som efterfrågades på den amerikanska marknaden. Lomondpannorna blev aldrig någon succé, de gjordes så småningom om eller skrotades. Från början var Jim McEwan måttligt förtjust i tanken att börja tillverka gin, men efter att ha provat flera hantverksmässigt producerade ginsorter blev han mer och mer entusiastisk och idén att göra en Islay-gin med smak och karaktär från hemön växte till passion hos honom. Efter några år av experimenterande väcktes Ugly Betty till liv och The Botanist såg dagens ljus.
Korta fakta
Metod: Maceration ett dygn samt kryddkorg
Destillation: Mycket långsam under lätt tryck
Panna: Lomondpanna av koppar
Recept: Klassiska ginkryddor, dessutom 22 örter som handplockats på Islay: marockansk mynta, björklöv, romersk kamomill, åkertistel, fläder, ärttörne, ljungblommor, havtorn, gulmåra, citronmeliss, älggräs, pepparmynta, gråbo, rödklöver, spansk körvel, pors, renfana, timjan, vattenmynta, vitklöver, engelsk gamander och krusmynta
The Botanist är en flerfaldigt prisbelönad torr gin med en mycket rik och komplex smakbild. Alkoholstyrkan på 46 % ger de intensiva och blommiga smakerna genomslag i många klassiska drinkar, inte minst i en Dry Martini. Att The Botanist tillverkas i en unik panna vid ett klassiskt whiskydestilleri gör upplevelsen än mer intressant.
Läs merhej tack för den fina artikeln
Var kan köpa dom fina glasen.
Hej Jonas, hoppas verkligen att ni lyckas få in dom till Sverige/ Carina
Islay är på många sätt whiskyvärldens epicentrum. På denna lilla ö i Hebriderna görs flera av världens mest uppskattade whiskysorter. Ett av de mer fascinerande Islaydestillerierna är Bruichladdich. År 2000 kom den legendariske destillerichefen Jim McEwan till det då nedlagda destilleriet, en ny ägarkonstellation gav honom fria händer att förverkliga en lång rad idéer. Stor uppmärksamhet fick Bruichladdich när man…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.