Girvan Patent Still 25 Yo

Girvan Patent Still 25 Yo

I doften möts man av mjuka och söta aromer, svag citrus, Werther’s original, kokos och vanilj. Smaken drar åt samma håll, mer vaniljkola, konserverad frukt, mogna päron, apelsin och aprikos. Eftersmaken är nästan efterrättslik, mjuk och söt med en lång ton av kanderad mandel och mjuk ek.

Grainwhisky är ryggraden i världens whiskyindustri, men grainwhisky tillåts mycket sällan växa upp och möta sin publik innan den blandas till oigenkännlighet och göms i världens stora blendwhiskymärken. Familjen Grant tänker annorlunda. Nu har man lanserat en serie som hyllar denna lite orättfärdigt behandlade whiskytyp; för när grainwhisky tillåts bli gammal ger den oss ett koncentrat av ljuvligt, blommiga smaker.

Grainwhisky tillverkas helt annorlunda än singelmaltwhisky. Den görs av spannmål och raffineras i stora industriella och automatiserade anläggningar. I dag är vete det vanligaste ”bränslet”, i Japan är det majs och ibland förekommer även ris. Bortsett från att man måste använda en liten mängd mältat korn för att få igång enzymprocesserna så är grainwhisky egentligen samma sak som ekfatslagrad vodka. Grainwhisky lagras nästan uteslutande på ex-bourbonfat. Efter tre år uppfyller den lagkravet och får kallas whisky. Då blandas den med lite singelmalt till blendwhisky och säljs i enorma volymer över hela världen. Bättre blendwhisky består till cirka 80 procent av grainwhisky, enklare sorter av betydligt högre andel än så. Blendwhiskyn är den ekonomiska ryggraden i den skotska whiskyindustrin och mycket betydelsefull för hela den brittiska BNP:n.

Grainwhisky tillåts egentligen aldrig att mogna och den lagras i regel på fat som ger väldigt lite smakämnen till destillatet, men om grainwhisky får ligga länge, i 15 år eller mer så utvecklas en alldeles unik smakbild. Den blir fruktig, blommig och får massor av kokos och vanilj och blir nästan liköraktig i sin mjuka runda smak. Det är detta som familjen Grant nu låter oss uppleva med en magnifik 25-årig singelgrainwhisky.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

William Grant and sons – destilleriet Girvan, med ett landskap bakom.

William Grant & Sons

Mer om producenten

William Grant & Sons är ett av den skotska whiskyindustrins mest anrika dryckesföretag. Än i dag ägs och drivs bolaget av familjen Grant som på många sätt utvecklat och förändrat den skotska dryckesindustrin. William Grant inledde sin bana i whiskyindustrin som bokhållare vid Mortlach Distillery 1839. Han hade en dröm om att starta ett eget destilleri, men med en växande familj (så småningom nio barn) krävdes det…

hendricks gin halvflaska

Hendrick’s Gin 35 cl (Sk)

Hendrick's gin är komplex, enbär och citrus ger den typiska ginsmaken, men under de översta lagren döljer sig...
Pris: 249:- (35 cl)
en flaska discarded vodka

Discarded Grape Skin Vodka (Sk)

Stor doft av gröna äpplen, litchifrukt och mandel. Smak av Williamspäron, exotiska frukter, guava och stjärnfrukt...
Pris: 359:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close